България "протяга тръби към морето" заради ембаргото на руския петрол

Съмнения в икономическата целесъобразност на "Александруполис – Бургас"
18 яну 2023 18:50, Елка Василева
49
България "протяга тръби към морето" заради ембаргото на руския петрол
Снимка: архив, БГНЕС

С оглед европейското ембарго върху вноса на руски петрол България "протяга тръби към морето", пише в коментар в. "Комерсант".

Още по темата
Търсейки варианти за осигуряване със суровини на бургаската си петролна си рафинерия, страната иска да възроди проекта за тръбопровод Бургас – Александруполис, посочва изданието. България и Гърция са се договорили спешно да подновят строежа на тръбопровода, но в режим на реверс – за доставки от Александруполис до Бургас, добавя то, като се позовава на президента Румен Радев, говорил вчера на форума "Българската енергетика – Стратегия 2023–2053", организиран от Министерството на енергетиката.

Така рафинерията в Бургас – собственост на руския концерн "Лукойл", а и други такива предприятия от Черноморския регион, "ще могат да получават петрол от цял свят", казал Радев.

Според българския енергиен министър Росен Христов съответният меморандум с Гърция ще бъде подписан в близките седмици. В момента нефтопреработвателният завод в Бургас продължава да получава руски петрол, тъй като България е получила изключения от европейското ембарго до края на 2024 г. "Лукойл" не коментира ситуацията, отбелязва вестникът.

Всекидневникът припомня параметрите на изходния проект, предвиждал доставки на петрол, главно от Русия, през България в Гърция – до 50 милиона тона годишно. Стойността на строежа според тогавашни оценки бе около 1 милиард евро. А целта - да се избегне преминаването на танкерите през крайно натоварения Босфор, където корабите редовно попадат в задръствания, обяснява "Комерсант".

През 2008 г. за нуждите на строителството бе създадено дружеството "Транс-Болкан пайплайн" с 51 на сто дялово участие на Русия; останалите дялове си разделиха поравно Гърция и България. През 2012 г. обаче София едностранно се оттегли от споразумението и проектът бе замразен. А експертите гледат скептично на плановете да бъде реанимиран, пише изданието.

На фона на българските опасения относно Турция, която би могла в бъдеще да ограничава минаването на кораби през проливите си, нужда от такъв тръбопровод наистина има, коментира Игор Юшков, експерт от Финансовия университет към правителството на Русия.

По думите му обаче икономическата целесъобразност на петролопровода е под съмнение заради доста ограниченото потребление в Бургас – ще се наложи България да купува петрол на световния пазар, да го доставя в Гърция, после да плаща за претоварването на суровината и за транзита по тръбопровода.

В първоначалната версия на петролопровода Бургас – Александруполис имаше яснота по повод източниците на доставки в Русия и получателите от Средиземноморския басейн, добавя Вячеслав Мишченко, шеф на аналитичния център към Руския държавен университет за петрол и газ "И. М. Губкин". Според експерта в момента такава яснота няма. Той вижда в плановете на България най-вече политическо изявление за намерението на страната да стане независима от доставките от Русия, допълва "Комерсант".
(БТА, Андрей Шарков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
0
 
! Отговори
преди 1 година
нищо руZко не бива да влиза в Родината ни повече! А това, което вече е влязло, трабва да го изхвърлим по-скоро!
32
0
 
0
 
! Отговори
Цветомир преди 1 година
Забравяте Либия а и колко танкери можем да източим....
31
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Аз съм българин, но пък изобщо не протягам ръцете си към никого. Тези от поредното българско НС протягат ръцеет си към свръхпечалбите на Лукойм. Вместо да кажат довиждане на избирателите си. Честита да им е Новата 2023 г.. Спеузиални поздрави на богатата Десислава Атанасова и бедния генерал, известен като Гнома.
30
3
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
34, как успя да вместиш толкова думи в едно изречение, ако може изобщо да се нарече изречение???
29
7
 
14
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
През 2008 г. РФ, Бг и Гр подписват договор за строеж на тръбопровод с капацитет до 50 Милиона Тона Нефт годишно на стойност Един Милиард Евро, РФ плаща 500 Милиона Евро, а Бг и Гр по 250 Милиона Евро. Но през 2012 г. Бг се отегля от проекта!?!?!? През същата година спира и проекта АЕЦ Белене. През 2014 г. Бг се отегли от Газовия проект "Южен Поток". Днес Бг можеше а бъде Енергиен Хаб на Балканите, но под натиска на САЩ и ЕС спря и трита проекта!!! и скоро ще се превърне в бананова република!!!!
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо всички руски нефтопроводи с нефт и газопроводи с газ идващи от вътрешноста на Русия и излищи извън нея към други съседни държави от черноморския регион и обратно идващи от извън Русия и влизащи навътре в нея започват и свършват от Анапа град на руския бряг на Керченския пролив близо до Кримския мост м/у Азовско море и Черно море примерно нефта от полуостров Крим по нефтопровод идва в Анапа,а газопровода сега Турски поток на мястото на Южен поток през дъното на Черно море започва от Анапа.
27
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато стоим безучастно и блеем като стадо метиляви уфъсе,западните годподари си правят профилактика на аналнитеотверстия,чието съдържание се излива върху нас,вместо да се вдигнем,извием вратовете на банндитите,които ни управляват,разгоним и забраним всички партийни банди и вземем нещата в ръцете си,така и ще си изчезнем в небитието,като народ!!!!
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продайте Нефтохима на Гърция---само така ще оцелеете.....!
25
13
 
7
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 година
Доставките на гориво по "БУРГАС-АЛЕКСАНДУПОЛИС"--- е най- правилното решение за нас , защото руския петрол ВЕЧЕ ...БОГ ДА ГО ПРО СТИ....ха,ха,хаааа
24
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе нещастници я си спомнете кой разби трите проекта - тоя нефтения ,газовия и атомната централа - ако не бяхте се оставили да ви управляват краваршингтонски слуги еега щяхте да подавате газ на турция и европа - щяхте да имате най евтината и екологична енергия в европа - е честито те ония от краваршингтон може би с право не ви имат за хора
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бургас - Александрополис беше забранен от СДС и ГЕРП че ще замрси Созопол и Несебар. Или нещо се е променило и е чист та сега ще го пускат.
22
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само Възраждане,всичко друго е еуроатлантически подложки
21
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България ще страда и ще го закъса.Ще има бунтове .
20
8
 
6
 
! Отговори
ами преди 1 година
ДО 23 това дето си написал е вярно по съЩия начин руснаците искаха да ни заглобят с южен паток
19
2
 
11
 
! Отговори
стефчо преди 1 година
Ние сме независими,никой не зависи от нас и само слушкаме каквото изкомандват нашите "независими политици"!
18
3
 
13
 
! Отговори
абе преди 1 година
чер-ния до синьо нег-ър в памучната плантация зад океана какъв брат може да ми бъде, чудя се, щото някои си отворили за-дни-ците към американските прелести!
17
17
 
8
 
! Отговори
Morski преди 1 година
А защо някой от тези руски специалисти не каже ясно, че Русия тогава извиваше ръцете на България тръбопровода и прилежащата земя да стане... Внимание! Руска! ЗАТОВА БЪЛГАРИЯ СЕ ОТКАЗА! РУСКИЯ БОТУШ ИСКАШЕ ДА СТЪПИ В БЪЛГАРИЯ ПАК, НО ТОЗИ ПЪТ ЗАВИНАГИ! Руският ботуш трябва да бъде натикан да е само в Сибир!
16
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 19 руски т р олИзчез вай миришеш на самогон и квас , не си никакъв българин за да говориш от името на България.
15
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В продължение на десетилетия, България плащаше най-скъпо за газ от цяла Европа. Плащахме на Русия, така че тия опорки за цени и евтиния си ги запазете за себе си.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като са ни продажни политиците - така е.