Георги Ганев: 30 г. в България "дайте да дадем" не носи ползи

Според него ситуацията не е толкова лоша
19 яну 2023 22:33, Нели Христова
22
Георги Ганев: 30 г. в България "дайте да дадем" не носи ползи
Снимка: БГНЕС

"Ситуацията е по-малко лоша, отколкото очаквахме. Особено по отношение на енергийната криза - не се развива черният сценарий, малко и климатът съдейства. Развива се неочаквано положителен сценарий, виждаме какво става - от 3,40 за литър, А95 вече е 2,60. Виждаме какво става с газа в Европа - цената е по-ниска от преди войната да започне", коментира икономистът Георги Ганев в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи основния проблем пред България - изоставаме в овладяването на инфлацията.

"Паричната маса ще генерира потребителското търсене, което ще поддържа инфлацията на по-високи нива. В бюджета има повече пари, отколкото си мислехме. Дефицитът на касова база е 1,6 млрд. лв., което е по-малко от заложения. България успява да пласира добър външен дълг, по-изгоден, в по-добри условия. Рефинансирането на дълг през 2023 г. изглежда осигурено", убеден е икономическият експерт.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че партиите не правят това, което е добро за народа, докато правят политиката си и се водят от мисълта колко гласа повече ще получат, ако направят нещо, или ако не го направят.

"30 г. в България "дайте да дадем" не носи ползи. Много по-болезнено е да отнемеш едни пари от хората. Но никой не казва как да се намали неравенството, с колко ще намалее броят хора, които живеят в тежки материални лишения", заяви Ганев.

Според него, ако Брюксел разреши предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, България вероятно повече ще загуби, отколкото ще спечели. Гостът уточни, че БВП на страната гони 100 млрд. лв. и ако не получим 2 млрд. по ПВУ, това няма да е толкова пагубно.

"По-важна е бизнес средата у нас, чуждестранните инвестиции. Българският парламент нищо не може да задължи ЕК, рибата още е в морето. Най-вероятно ЕК ще каже: "Ако искате тук да отхлабим, ще затегнем нещо друго". Това са предизборни цели, да видим дали някому ще донесат нещо", каза Ганев.

Гостът коментира, че за страната ни ще бъде по-изгодно да продължи да инвестира в АЕЦ "Козлодуй", а АЕЦ "Белене" дори не е бил планиран да бъде въведен в експлоатация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
ПВБ преди 1 година
Прав е:докато държавната администрация расте, народа ще обеднява и намалява. "Убий баламите, тарикатите сами ще умрат" не върши работа.
14
3
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 година
*** сороски грантаджия :)))
13
4
 
1
 
! Отговори
Диана преди 1 година
БСПто си е БСП, дори и да е в ДБ...Неравенството било важно...Неравенство е имало и ще има винаги - просто хората са различни, едни имат едни върхове, други - други, едни имат едни падения, други - други, едни имат едни способности, други-други...Хората са различни! И никога не трябва да се сравняват! Важното е всеки да реализира това, с което го е дарила природата и никой да не умира от глад или от студ, всеки да има достатъчно средства за почивка, за развлечение, за един нормален живот..
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички гениални мислители по телевизиите като Ганев, пророкуваха увеличаване на цената на петрола. Аз казах, че заради войната и санкциите ще се увеличи контрабандата на петрол и цената ще падне под 60 долара.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От икономист Ганев става отличен съветник за Централна Африка и Индия. В Западна Европа изповядват социализъм. Всички либертарианци, почитатели на либертарианската икономика, имат бъдеще само в Африка, Индия и Латинска Америка.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако за 2021 година сме дали на Русия 3 милиарда, след санкциите сме им платили 6 милиарда за суровините браво тлуп.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво разбрахме преди бензинът беше 1.60 ст на 50 долара петрол после стана 3.60 сега цената на петролът падна под 50 долара обаче цената на бензина е не 1.60, а 2.60.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Противно човече.Само вземахте от България.Затова имаме олигархия срещу демоса.Ако ядрена война не заличи всичко, то ТБД ще си иде съвсем скоро от гражданска война заради богаташчетата от приватизацията.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди година 1 яйце беше 15 стотинки на 50 долара петрол сега на 45 долара петрол е 60 стотинки. По тая погика мен какво ме интересува цената на петрола след като крайния ми продукт е с 300% по-скъп бе?
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Виждаме какво става с газа в Европа - цената е по-ниска от преди войната да започне" А цените на всичко къде са бе тлуп? Яйце от 15 стотинки преди година сега е 60 стотинки. Тия са като змейове лътнат те на половина после изплюят малка част и после на още един път те погълнат.
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно, одобрявам!
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
90% от българите не виждат путин и русия като заплаха, най-малкото враг
3
3
 
9
 
! Отговори
обективен преди 1 година
Докато Шайката ни управлява, все робо ще сме си.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бузестият съсел, с политкоректно то критично мислене и позиция,, както винаги
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама като даваме на чужд народ може