Милков: Членството ни в Шенген е европейски приоритет

Според външният министър е възможно да стане през есента
19 яну 2023 17:37, Красимир Ангелов
15
Милков: Членството ни в Шенген е европейски приоритет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Членството на България в Шенген е приоритет не само за нашата страна, това е европейски приоритет, приоритет за цялата общност от държави, които сме в Европейския съюз. Това заяви служебният външен министър Николай Милков по време на отчета на служебния кабинет на премиера Гълъб Донев.
 
По думите на родния дипломат №1 има постигнато общо разбиране на национално и на европейско ниво за стъпките, които трябва да бъдат предприети през тази година, така че присъединяването ни да бъде реалност през есента.

Още по темата
Министър Милков припомни, че в рамките на мандата на служебния кабинет е проведен активен политически диалог с представителите на Европейската комисия, с Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС), както и с  всички държави членки на ЕС. Той отбеляза, че най-сериозно внимание е било обърнато на т.нар. резервирани страни – Нидерландия и Австрия. Милков добави, че "в някакъв смисъл" колебаеща позиция е имала и Швеция.
 
"Бяха предприети също така дипломатически усилия за недопускане на разделянето на България и Румъния. Това не е въпрос само на политически престиж, а е директен европейски и национален интерес за охраняване по най-добър начин на външните граници на Съюза", обясни министър Милков, цитиран от БТА.

Според външния ни министър в резултат на тези усилия е постигнато безпрецедентна подкрепа за присъединяването на страната ни към Шенген.
 
По думите му е важно да се отбележи, че основни партньори като Германия, Франция, Испания са ангажирани с активно лобиране за "нашата кауза", а не само с пасивна подкрепа. Министър Милков подчерта още, че България има и подкрепата на Европейската комисия и на Европейския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: ШенгенНиколай Милков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Дж. Гатузов преди 1 година
Милков , страните от шенген открито поддържат Украйна и то не само на думи, а пращат оръжия. Ти чий ше го дириш там, като жалиш за отношенията с русия?
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милков: Членството ни в Шенген е европейски приоритет, а слугуването на Путин ни е руски приоритет.
7
1
 
3
 
! Отговори
A1 преди 1 година
Какво им каза Ердоган на двуличните западняци?Ако няма пари пускам 3.5млн нелегални в Европа!Това трябва да направи и Синигер Донев.Ако няма Шенген ги пускаме транзитно за Виена и Амстердам.Само че за това се иска да имаш топки!
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде , още един чичко паричко си призна , че се мъчи да стигне 3,8-те милиарда на ББ , естествено - за сметка на данъкоплатците . И Шенген е бързият начин ...
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
членството в шенген е приоритет на шайка продажни мошеници - на българина не му требе
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходил съм по чужбина но чех или унгарец не съм виждал емигранти само българи, румънци и албанци
3
4
 
9
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Приоритет са доходи и оцеляване. Gsm- операторът ми е изпратил смс за увеличение с 15,3%. Храните са всеки ден нагоре. Заплати и пенсии никой не увеличава с 15%! Тези само Шенген и Укропа са им в устите!?
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от интелектуалци, изсъхнали хиове
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите партньори хаха те не ни смятат за хора бе *** кажи в Германия че си българин и ще видиш отношение