Висококвалифицираните от трети страни ще получат по-лесно "Синя карта"

Очаква се от 3000 до 5000 души да навлязат на пазара на труда
19 яну 2023 13:00, Александър Попов
52
Висококвалифицираните от трети страни ще получат по-лесно "Синя карта"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът окончателно прие промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, с които улесни достъпа до пазара на труда у нас за висококвалифицирани специалисти от страни извън Европейския съюз чрез така наречената "Синя карта".

"Сините карти“ се издават на граждани от трети страни, за да дойдат да работят в България. Най-често те се използват за наемане на високвалифицирани специалисти в сферата на IT индустрията. Процедурата по издаване на документа обаче е твърде бавна и тежко бюрократична – представители от бранша споделят, че в момента тя отнема около 6 месеца и освен това има някои ненужно сложни изисквания.
 
С поправките кандидатите вече ще получат по-лесно нужните документи.

Възражения срещу поправките имаше от страна на „Възраждане“. Депутати от партията изразиха опасения от нахлуване на вълната от работна ръка, която ще залее България.

Според Петър Петров нито един висококвалифициран човек не би се съгласил да подпише договор само за 6 месеца, каквато възможност дават измененията в закона.

"Освен това чужденците ще могат да пътуват в страните от Шенген свободно, а ние българите не. Тези промени създават и заплахи за националната ни сигурност", каза той.

"Ще се отвари една врата в полето и ще даде възможност за великото преселение на народите от Изток на Запад и България ще е само една изходна точка. Ще се позволи изхвърлянето на българите от пазара на труда, ще бъдат изместени от нискоквалифицирана работна ръка и ще търсят препитанието си зад граница", коментира Петров.

Георги Гьоков от БСП също имаше критики към промените.

Според него те създават нови проблеми, а и освен това и в момента няма пречка в България да работят висококвалифицирани кадри, само че работодателите се притесняват от по-дългия срок за визите.

"Дискриминираме собствената си работна ръка за сметка на чуждата. Не е направена оценка на въздействието на пазара на труда и не случайно Министерството на социалната политика и ДАНС са с отрицателно становище“, каза социалистът.

Очаква се с промените от 3000 до 5000 души ще влязат на трудовия пазар по изчисления на министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Подмяната Продължава преди 1 година
Подменяме населението в територията!
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредният недомислен закон внесен от ДемоНична България закон и подкрепен безусловно от ДПС и ГЕРБ с които за пред хората уж са противници.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да видя висококвалифицирани кадри от трети страни как ще си плащат наемите у нас? Как ще си плащат сметките,как ще си отглеждат децата в частни детски заведения... Изобщо как ще оцеляват с "високите"си заплати. Искам да видя!
42
0
 
2
 
! Отговори
наближават преди 1 година
Кога депутатите ще получат Червен картон за следващите избори.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изискване и изпит за владеене но български език няма ли да има? Аз, като имигрирах преди години за висококвалифицирана позиция, която се търсеше в страната трябваше да държа и изпит по език, нищо че 95% от работата ми беше свързана с английски.
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кадри се създават с конкретни действия в конкретна практика. Няма как да дойде инженер по всичко,или лекар по всичко, или военен по всичко, агроном по всичко, даже продавач на всико. Всичкаджии са единствено политическите назначения.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
снощи гледах документален филм за бандите в Холандия и Германия - предимно мароканци. Няма интегриране, а ужким щяха да са адвокати и лекари. На всички даже и дежата в градината им е ясно че африканци и арабески нямат място в цивилизования свят. Да си стоят там в пустинята и да си таковат козите и камилите.
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдаааа, тия висококвалифицирани кадри няма да идат в Германия или Франция, а точно тук ще се забият, да работят за 700 евро. Поредната мечта на българските робовладелци след като украинците ги отрязаха.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и с какво ще привлечете висококвалифицираните чужденци? много ми е интересно, но всички знаем че БГ е на дъното и много малко ще дойдат точно тук ако въобще някой дойде. За 2на и 3но повече може да отидат в Западна Европа, където всичко си е уредено а не като това блато.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подходът е абсолютно погрешен! Абсолютно! Квалифицирането трябва да е система В страната. Младеждите трябва да бъдат обучавани тук. От училища, от предприятия. Системата обучава. Не обратното. Защото във всички сфери трябва да има процес, технология. Липсата на обучителен процес води до липса на кадри, а обучителният процес е тясно свързан с реална практика и не е нещо статично и независимо от държавата и съответните стандарти...
35
4
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 1 година
Нищо вярно, ама както и да е. Еле пък за електрониката. Едни време беше 2 пъти по-евтина в САЩ. Преди 15 години. В момента като хардуерен маниак, имащ последен писък на модата от всичко, заявявам, че при днешния курс на долара, в САЩ е по-скъпо всичко от тук. Мога да дам 1000 примера. Цени на имотите? Десеторни в САЩ. Дрехи? Дори Ralph Lauren купувам по-евтино от тях от официален вносител.
34
2
 
11
 
! Отговори
До 36 преди 1 година
Храната ни е 2 пъти по-скъпа отколкото в Германия, дрехи, електроника (2 пъти по-скъпа отколкото в САЩ), цени на имоти спрямо потенциал на града.
33
1
 
14
 
! Отговори
Знаем се преди 1 година
Идват при нас от сев африка и близкия изток и сега, където се наемат по десет човека, изцеждат ги като лимони и след три месеца остават най-читавите двама. За тях тук да работят от 9 до 6, без дори да обядват е ок. Проблемът е, че тук е Европа, а те докарват техните си нрави и не са склонни да приемат тези на гостоприемника. Отделно голяма част не харчат парите си тук, а ги пращат в родината или живеят скромно по техния си начин. Рано или късно това ще доведе до конфликти. Но сами сме си виновни
32
10
 
5
 
! Отговори
до 28 преди 1 година
В какво измерваш цената на живота? Да, някои хранителни продукти може и да са малко по-скъпи тук спрямо средното за Европа, но в общи линии, ако вземем 3000 евро и сметнем върху тях PLI индекс, то България е категорично най-евтината държава, водеща класацията на Дания, например, в пъти. А да не говорим, че PLI със средна заплата за София 2900лв. е изключително адекватен за средното за ЕС.
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
34, 'интелектуалец у нас с търсена професия няма без работа и без добър доход' --- аз като учих 17 г да работя вече 10 г като висшист (да лежа) сигурно съм много умен!
30
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Логичен закон. Не се палете в коментарите- интелектуалец у нас с търсена професия няма без работа и без добър доход. Няма да дойдат да ви вземат работата в склада, спокойно. Ще дойдат хора, които месечно ще изкарват доста пари и пълнят нашата хазна, а не чужда. Не че ги няма де, но имаше до момента доста формалности с документацията. А особено от лекари имаме остра нужда.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3, 'а такива с професия 'висшист' дето лежат по цял ден при мама ко да праят?' --- щом те мързи да бачкотиш като среднист, ще те мързи да бачкотиш и за заплата като на висшист. така че по-добре си режи вените.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като по цял свят. Никъде не искат функционално неграмотен слугинаж и го внасят, следейки го под лупа, а за квалифицираните кадри вратите са отворени. Ето долу един човек написал за визите за САЩ и Австралия. Как няма да ти дадат 10-годишна, като те виждат, че си учил и си кадърен. Моментално дават.
27
3
 
7
 
! Отговори
до 28 преди 1 година
Само 4 плюса ли можеш да си сложиш, бе лeкe гнусно? Нямаш ли 5лв. на месец за платен VPN по-бързичко да сменяш приоритетно IP-тата? Брутално грозна страна била България... Пффф отвратителен тип.
26
6
 
4
 
! Отговори
do 28 преди 1 година
По-гнусен коментар не съм чел, наистина. Че и си пляска сам плюсчета. Злобен бедняк.