Нинова върна мандата неизпълнен, Радев призна - и този път не се разреши ситуацията

След срещата с ЦИК днес президентът решава кога да са изборите
Обновена: 24 яну 2023 10:10 | 24 яну 2023 10:10, Камелия Цветанова
64
Нинова върна мандата неизпълнен, Радев призна - и този път не се разреши ситуацията
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна папката с неизпълнен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

„Направихме  всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. Изведохме четири задачи за правителство и парламент – членство в Шенген, законите за ПВУ, бюджета и съдебна реформа. Поканихме всички партии на разговори и става ясно, че не се събра мнозинство за излъчване на редовно правителство и поради тази причина връщам третия мандат неизпълнен“, каза тя на Радев.

Още по темата

Той от своя страна поздрави БСП за усилията, които положи в една много трудна политическа обстановка.

„Но явно и този път не се разреши ситуацията и отиваме отново на избори. Днес имам сеща с ЦИК и на база на информацията от тях ще реша кога да разпусна парламента и да насроча нови избори“, посочи държавният глава.

Левицата реши още в петък да върне мандата неизпълнен, след като стана ясно, че не среща мнозинство в НС за сформиране на правителство.

В търсене на подкрепа левицата покани на среща лидерите на всички парламентарни партии, в която участваха ГЕРБ, ДПС и "Български възход". Останалите три формации – "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане", отказаха да участват в срещата и Нинова обяви, че левицата няма да предлага премиер.

Сега на ход е президентът.

Той трябва да разпусне парламента и да определи дата за нови избори.

По въпроса Радев ще се консултира с правния си екип. "По Конституция трябва до два месеца да се проведат изборите след разпускането на парламента, но Конституцията мери в месеци, а Изборният кодекс мери в дни. И тук имаме малък проблем с февруари, който ще го изчистим", каза Радев.

За организацията на вота, който ще бъде по нови правила след промените на Изборния кодекс, е необходимо и становището на Централната избирателна комисия. Днес президентът ще разговаря с ръководството на ЦИК.

Държавният глава трябва да назначи и служебен кабинет. Вероятно ще заложи на настоящия екип. Премиер и в следващото временно правителство остава "категорично Гълъб Донев", каза Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 1 година
Днес и Рюте е казал,че срещу влизането в Шенген,но ще вдигнат ветото за Румъния.Да,последица от най-престъпното герберастко управление.Сбогом Европа,ние показме,че не искаме да победим корупцията.Това е българина-мързелив,крадлив и завистлив.Мислихте си,ме Европа не ни гледа и не ни преценява?
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Жалко: "Никой не контролира инфлацията." - __ - Самозалъгваш се или провокираш! "Инфлацияата" се контролира много стриктно от спекулантите, които имат лобисти в лицето на Костя К. Неговата формация ни залъгва с величието на лева, за да се отлага приемането на еврото за разплащане в БГ-то. Така повече време спекулантите ще ни смучат левчетата. С установяване на еврото ще лъсне спекулата. Цените в БГ-то няма да приличат на европейските, когато ще се види, че са по-високи!
49
0
 
1
 
! Отговори
до анонимен51 преди 1 година
до анонимен 51: "Сега си представете същото да стане във Франция или Германия.. Президентът връчва мандат за 4-ти път на една и съща партия и 4 пъти му го връщат с неуспешно съставен проекто-кабинет." -___- може би Радев развива садо-мазо! Харесва му да настъпва 4 пъти мотиката и все да си казва: "Ех да имаше и трети път да стана президент, агнетата пак ша мъ изберат и ша играят отново хоро!"
48
0
 
2
 
! Отговори
Анаилзатор преди 1 година
Единственото радващо в сегашната ситуация е, че депутатите отново ще са безработни. Ще се икономисат пари от заплатите им, за да има за чертежите на самолетите. Честита нова година, на тези, които не успяха нито да приемат бюджет, нито пък да изберат правителство. На тях, политиците, все избирателите им са виновни. На последните пък им омръзна от избори. Дано да са го разбрали лидерите на България.
47
0
 
1
 
! Отговори
Воскресий Почивков преди 1 година
До Анонименне сте прави ваканцията на децата е от 08 до 17 април. всеки ще си седи вкъщи и ще чака да гласува :) Освен това ще са изгледняли от постите ;)
46
1
 
6
 
! Отговори
Жалко преди 1 година
Държавата е тотално приключила. Хората са оставени на произвола на съдбата. Никой не контролира инфлацията. Бедността расте със всеки изминал ден. В същото време Радев с 15к заплата пипа Деса по баджака и си пие Моет-а с ягодите. Жалко, че отново ни прецакаха и окрадоха. Тъжна картинка
45
1
 
4
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
Държава която след прехода остави партии като БСП да съществуват няма бъдеще. Каква реформа - нов баардак със стари,.....
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с внасянето на молбата на учиндолския, за референдум за президентска република, доказаха, че е имало споразумение между чорапчо и чалгара, за саботиране на парламента, прокуратурата и всички институции трябва да се самосезират, това е държавна измяна и опит за военен преврат!
43
1
 
2
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
Когато България беше 8млн имахме 240 депутати, сега сме под 6млн и пад имаме 240депутати. Трябда да се намалят толкова колкото е паднало населението - най много 150, че даже и 100, и да са нови лица че от тези кратунии и фасадии малко взе да писва. Едни и същи та чак цяла креетения
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИЗБОРИТЕ НА 2АПРИЛ СА НОВ НОМЕР НА РАДЕВ! ОЩЕ НА 1АПРИЛ СЪБОТА ХОРАТА ЩЕ ОТИДАТ НЯКЪДЕ С ДЕЦАТА ЗА АПРИЛСКАТА ВАКАНЦИЯ! ***! ВИНАГИ ИЗБИРАТ ДАТА КАТО ДА НЯМА ИЗБИРАТЕЛИ!
41
1
 
5
 
! Отговори
Днес БГ преди 1 година
Опашка пред президентството за яйца Нинова повърнала мадата.
40
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на следващите избори ще има яко невалидни бюлетини, за да се осигури управлението на хартиената мафия - герб, бсп и дпс, да ни е честито
39
2
 
4
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Важно е на изборите хората да не берът гьби а да гласуват за да отсеят плявата а не партии с по - 200000 избирателя да имат мнозинстяо в парламента
38
3
 
6
 
! Отговори
х преди 1 година
*** правят някакъв фалшив референдум, който е противоконституционен и няма да направи нищо дори да събере гласове, ама да зарибява там раята, същото правят в момента и ИТН. Отново противоконституционен референдум дето не може да направи нищо. Раята е глупава кво да се прави, лесно се лъжат овците
37
1
 
8
 
! Отговори
akud преди 1 година
то нинова не помня нещо да е изпълнила....
36
1
 
4
 
! Отговори
Kомунист преди 1 година
Ама защо го върнахме. Можехме още да го държим...да му се порадваме.
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
червените си подават топката, а държавата се задъхва, червен президент, на кого да даде мандата?...
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
радеф по каква причина покани оня лицемер нехамер да гледа оградата?... за да разберем, че никога няма да ни пуснат в шенген, трябвало нулева миграция рийш ли да има в европата и тогава... това гусин президент означава, че никога няма да ни пуснат, което за мен лично означава - отваряй границите, ние проблем нямаме с емигрантите, защото сме бедни, нехамер да му мисли!
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тази страна няма да прокопса щом има политици като нинова ( тя е просто е една тухла в стената )
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нинова, кръгът се затвори.След като поде борба в твоя политически курс за справяне с мафията(както ти наричаше ГЕРБ).След като съставихте кабинет и той беше бламиран от вашият Слави, както ти го наричаш.След като се изложи и плю на всичките си досегашни позиции избирайки Вежди Рашидов за шеф на НС и след като пак не направихте кабинет и бюджет, то единственото , което се прави в една демокрация, се нарича оставка.