Радев се срещна с ЦИК, предложиха му дата за вота 2 април

Демокрацията е немислима без свободни, честни, прозрачни избори, заяви президентът
Обновена: 24 яну 2023 18:32 | 24 яну 2023 14:37, Нели Христова
53
Радев се срещна с ЦИК, предложиха му дата за вота 2 април
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев се срещна с представителите на ЦИК за да определят кога да са следващите предсрочни парламентарни избори.

"Както знаете, третият мандат приключи неуспешно и ние отново сме в режим на предсрочни парламентарни избори. Демократичният характер на държавата е немислим без свободни, честни, прозрачни избори, които да дадат възможност на всеки български гражданин да упражни правото си на глас според изборния закон", заяви държавният глава

"Свикнахте и вие Изборният закон да се променя преди всеки нов избор, надявам се това да не е предизвикателство пред вас съгласно последните промени българският гражданин има право да избира дали да гласува с хартиена бюлетина или на машина", допълни Радев и попита каква е готовността на ЦИК да приложи закона, в какъв срок и как можем да отидем на избори в най-близко време.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че ЦИК е започнала подготовка за избори незабавно след обнародването на Изборния кодекс. Проведени са също среща, разговори и са предоставени документи на печатницата на БНБ.

"Хартията вече е заявена от тяхна страна. Най-ранната доставка би могла да се реализира в деветата календарна седмица на годината. Тоест, това е седмицата 27 февруари - 5 март. От там са ни нужни дни за поставяне на хартията в машините с параметрите на досегашната хартия за гласуване, така че да може машината за гласуване да работи. Датата 26 март практически е с много голям риск да не може да се достави хартията за изборите, но ако говорим за следващата възможна седмица - 2 април, хартията ще бъде доставена и ЦИК ще може да създаде необходимата организация", заяви Нейкова.

Днес ЦИК иска разчет от печатницата на БНБ за различните количества. Тъй като доставката на хартията за гласуване в различните секции не е наведнъж. Печатницата посочва, че може да доставя хартията на части.

По преценка на ЦИК е възможно не 30 хиляди, а по-малко ролки да са достатъчни, за да се проведат изборите спокойно, като се взема предвид това, че на последните избори не са използвани всички ролки.

Датата 26 март крие още един риск - смяната на часовото време. То не се настройва автоматично на машините за гласуване и техниците трябва да го направят в специален склад при подготовката им за транспортиране на избирателните секции, предупреди Нейкова. И обясни, че ще е неприятно изборите да не могат да стартират в определения от закона час.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


53
Още от Политика
Юлий Павлов: Ще има още по-ниска избирателна активност
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 47, конспираторе, остави тая работа, маса народ са даже с по три дози, живеят си живота, а едни мои познати имаха и дете на скоро (уж според теориите ви нямаше да могат да раждат повече)... Крайно време е да разбереш че ви излъгаха и че дрънкате абсолютни глупости
40
5
 
0
 
! Отговори
Призив преди 1 седмица
До всички дупчени с ковид препаратите: Потърсете отговорност от палачите си, докато можете. Проверете какво се случва по света с такива като вас. Така както нищо ви няма, изведнъж ще се преселите в другия свят, а тези които ви го причиниха ще си живеят живота.
39
1
 
2
 
! Отговори
ан те такааа преди 1 седмица
До 43:Той се изцепи/за пореден път/, че ден след изборите бензина ще е по два лева оката!
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До българин-Смело излез българино,и изгони тези престъпници от живота си-тези Продажните Предатели!
37
2
 
0
 
! Отговори
еми преди 1 седмица
Габриела Крекманова гола
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ан те такааа- Управлявал ли е,че да искаш бензин за 2 лв? Ех,тази злоба ще ви изяде вас,а не този,срещу когото я хвърляте,ама внимавайте бе,хора! Търсете му сметка за обещанията когато нареди правителство! И не бързайте,това ще стане след 2 април! Виждате,че всичко се бави,дано да е за добро.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всеки ден да правим избори все тая. Българина гласува на инат , а не с разум. При Борисов и ГЕРБ живеехме най добре и най спокойно, но не го искаме ей така да му е зле. Очаквайте още бедност и мизерия дълги години.
34
6
 
4
 
! Отговори
Възраждане преди 1 седмица
Коце, чакаме те!
33
5
 
4
 
! Отговори
Масоня преди 1 седмица
Извод от коментари и минуси- ***'трялът е много много много *** и лош- еднственото нещо, за което беше прав Боко.
32
0
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 1 седмица
Ваканцията е от 10 април.....
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
1 април, събота децата излизат ваканция и на 2 ВСИЧКИ МЛАДИ ХОРО ЩЕ ОТВЕДАТ ДЕЦАТА НЯКЪДЕ !ПАК ЧЕНГЕСАРСКИ НОМЕРА!
30
9
 
7
 
! Отговори
ОФчу преди 1 седмица
За добро или зло, не зная, само времето ще покаже, но Герб трупа позитиви от Хаоса, който ни наложи "Промяната" на Радо Фърчилото! Герб и Витнету щяха да си идат по естествен път, изчерпиха се, а вместо това получиха нов стимул, направо инжекция с Адреналин!
29
2
 
9
 
! Отговори
Милиардер преди 1 седмица
За смях станаха с техните избори. Лично за мен, неделя е почивен ден и е грехота да работя за някакви си политици, които се кандидатират за някакви си работни места.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На 2 април ще победи този, който е успял да излъже най-много хора на 1 април.
27
7
 
6
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 седмица
ГЕРБ БОРИСОВ ГЕРБ БОРИСОВ СИЛНИ ПОЛИТИЦИ ЗА БЪЛГАПИЯ БОРИСОВ ЛИДЕР БЪЛГАРИЯ ГЛАСУВА ЗА БОРИСОВ ЗА БЪЛГАРИЯ ЗА ГЕРБ
26
3
 
6
 
! Отговори
ан те такааа преди 1 седмица
Чудесно, тогава ще се навършат точно шест месеца откакто Боре Способния излъга, че като спечели изборите и бензина ще е 2 лева оката!
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Предизборните обещания и агитация, ден преди изборите, на 1 април ще са си точно на място. Деня на лъжата. А на 2 април ще броят колко хора са успели да излъжат на 1.
24
2
 
6
 
! Отговори
герП.....ВЪН преди 1 седмица
От 3 април......бай, баййййй!
23
13
 
8
 
! Отговори
герП.....ВЪН преди 1 седмица
Чудесно, и да изринем герП с техните хартийки!
22
0
 
9
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 1 седмица
Екстра е, а 1-ви април ще е ден за размисъл......