Василев: РСМ няма да се присъедини към ЕС докато българите там не са защитени

Македония не е започнала присъединителния процес
Обновена: 24 яну 2023 18:53 | 24 яну 2023 16:38, Нели Христова
147
Василев: РСМ няма да се присъедини към ЕС докато българите там не са защитени
Снимка: БГНЕС

Северна Македония няма да започне процеса си по присъединяване към Европейския съюз докато страната ни не се увери, че българите там са защитени. Това обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев в кулоарите на парламента.

"Както знаете, Македония не е започнала присъединителния процес и няма да го започне докато България и Европа не се уверят, че българските граждани са защитени там", каза Василев.

Думите му идват по повод случая с пребития секретар на българския културен клуб в Охрид.

"В момента лостовете на цялата европейска дипломация са в ръцете на нашите дипломати и ние трябва да оркестрираме сериозен отговор, че това не е проблем само между България и Македония, а е проблем на Македония с целия Европейски съюз. И да използваме всички възможности, които са ни дадени, за да използваме цялата сила на Европейския съюз и да принудим Македония да спазва човешките права на българските граждани там", каза още Василев.

Как обаче ще се случи това е въпрос на дипломация според него.

"Това вече не е двустранен проблем между България и Македония, както се вижда. Това е и причината защо македонците идват в България, защо толкова бързо реагираха и арестуваха въпросното лице, което е нанесло побоя. Защото това е проблем между Европа и Македония и ние трябва да мобилизирам цялата европейска дипломация заедно с общ фронт да защитим българите в Македония", обясни още бившият финансов министър.

Обърна и внимание, че за първи път северномакедонският външен министър идва в България, за да се извини за това, което се случва с българите там.

Още реакции от парламента на отношенията ни със Северна Македония вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
този мисли като Путин. Диктатор!!!
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НА 26 ДЕКЕМВРИ 2022 Кирил Петков отиде в село Могиляне с венец цветя на паметника Тюркян чешма кръстен на дете убито през възродителния процес.Пред фото репортери Петков се здрависа с Мустафа Карадайь председателя на ДПС ! Това са ПП ,готови да обърнат към всяка политическа система самоисамоизгода да има . Новите златни пръстчета на Доган ! На 1 април деня на лъжата ще е и ден за размисъл .На 2 април са изборите и международен ден на детската книга И ДЕН НА ДЕТСКИТЕ ВИ НАИВНИ МЕЧТИ
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
севън нейшън арми вс македония
104
0
 
5
 
! Отговори
gergi преди 1 година
Ае Кокорчо нали ти и оня драпахте да падне ветото, сега изведнъж си се загрижил.
103
2
 
7
 
! Отговори
BG преди 1 година
Браво на Асенчо розовите прашки, we are so proud of You
102
8
 
2
 
! Отговори
предизвикателство преди 1 година
Жалко, че го е отнесъл само този човек и всичко се е стоварило върху него. Кръстили сте си клуба на цар Борис трети. Е можехте да го кръстите и "Хитлер". Нали България е била в съюз с хитлеристка Германия през Втората световна война! Каквото сте си търсили, сте си го намерили.
101
2
 
10
 
! Отговори
azz преди 1 година
а бе ти ги пусна да ти го навасилчат до макарите....па сега викаш - а ,нидей,на мен ша ми стане лошо....
100
4
 
9
 
! Отговори
Ей Лоен! преди 1 година
До Loyko...Ти чел ли си нещо за периода на "Македонизация" на Пиринския край?Ако не си се скривай откъдето си изпълзял и се заеми с ЧЕТЕНЕ НА ИСТОРИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ!Ако пък си чел и си наясно какво точно е станало,то значи не си за тази държава.Пресели се в Северна Македония щом ти е мило да се наричаш "Македонец" и да твърдиш,че такава нация съществува!Там фалшификаторите на история са на почит!
99
3
 
2
 
! Отговори
110 преди 1 година
дали зелена светлина? Тука хора се упражняват да пишат глупости, разбрали недоразбрали кво става. За присчединяване има условия и те трябва да се изпълняват. А кой има интерес да не се присчединяват към ЕС? Тез същите де са против присъединяването на Украйна към ЕС и техните съюзници де им бяха подарени Македония, Косово и прочее от Кремъл не без помоща на "наште" интернационалисти да формират бивша Югославия
98
8
 
8
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Мразя да ме наричат брат с македонците.Аз такива братя нямам и такива като мене-също!
97
2
 
22
 
! Отговори
Ние се занимаваме преди 1 година
С тия "псевдомакедонци" от много години!Дойде ред и на Европа да се убеди сама що е то "македонизъм" и до какви щети на човешката психика води!
96
2
 
12
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
До Rapoне е нужно да ни признават за братя трябва само да дадат на българите равни права с маКеДонци ,косовари, *** турци ,сърби , албанци и патагонци.Става въпрос за откровен расизъм и нацизъм който се упражнява към българите не само македонските но и бългрски туристи , и пр. посетители на страната .Докато не престане този фашизъм.НИКАКВА ЕВРОПА
95
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, бе ей, нали точно Киро и ти смятахте да ги допуснете до преговори БЕЗ никакви условия? Сега какво се правите на защитници на българите там? ПП с нейните ръководители предатели трябва да изчезне от политическия хоризонт
94
5
 
15
 
! Отговори
гост преди 1 година
Грабвай Киртака и бегайте там да ги защитавате и да не забравите кака си Корни . Можете да вземете и всичките си симпатизанти за помощ.
93
4
 
9
 
! Отговори
Rapo преди 1 година
Макетата не ни чувстват братя, ама и аз ги чувствам като такива. Както мен някой няма как да накара да ги почувствам по този начин, така и при тях е същото. Защо се напъваме ? Единствено мога да им пожелая атом в центъра на Скопие.
92
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
102 Какво му е бравото? Та нали точно Киро просто ПП водеше двойна външна политика и свали ветото, без да получи достатъчно гаранции, че в РСМ ще се спазват правата на българите. Комунистическа работа, постъпват така, както бащите и дедите им от БКП.
91
4
 
16
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Македония я загуби още цар Фердинанд. Ако влезем още назад - сигурно и някой средновековен цар. Не ни считат за братя - за нищо, бедна сръбска провинция. Промити са им мозъците и са се докарали да са грандомани.
90
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те вече са влезли след като предателите от Пепе и Бебе на Сдс дигнаха ветото по команда от Херо Мустафа и Байдан.
89
2
 
5
 
! Отговори
нещастник преди 1 година
ме си подписвал да закрием тецовете, само да намалим емисиите...Аз не те бия с бухалка по главата, показвам ти как се играе силово....
88
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Василев какво стана със самолетната линия София Скопие Василев забравихте как тичахте в Скопие и казвахте че вдигате взетото лъжете нагло безцеремонно