Пеканов: Цените в лева и в евро от август, ако членството ни в еврозоната бъде одобрено

През март или април България ще поиска доклад дали е готова за членство в еврозоната
28 яну 2023 10:33, Елка Василева
245
Пеканов: Цените в лева и в евро от август, ако членството ни в еврозоната бъде одобрено
Снимка: архив, БГНЕС

Регулаторите в България трябва да вземат мерки още преди влизането ни в еврозоната, за да няма спекула от търговците с цените, както направиха отделни вериги в Хърватия, каза служебният вицепремиер по управлението на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова тв.

Още по темата
Ако през юли бъде одобрено членството на България в еврозоната от 1 януари 2014 г., от август т.г. цените у нас ще бъдат изразени и в лева, и в евро.

Обикновено решението от страна на Съвета на ЕС за влизане се взема през юли, след това през август трябва да се случи въвеждането на цени в лева и в евро, обясни Атанас Пеканов.

Да, тече подготовката, тази седмица министър Велкова бе в Загреб, разговаря с институциите там и черпим опит как да избегнем част от проблемите, които са се случили, потвърди той.

През март или април ще поискаме доклад от Европа, който да каже дали сме готови за членство в еврозоната. Решението зависи от това дали ще бъдат покрити двата оставащи критерия - инфлацията, която продължава да бъде висока и трябва да спадне допълнително, както и трябва да бъдат приети 3 закони, за да бъде рамката ни като европейската. Видяхме, че в парламента има мнозинство за еврото, тези закони трябва да бъдат приети, предупреди Пеканов.

За момента датата за членството ни в еврозоната - 1 януари 2024 г., остава, но тези два критерия трябва да бъдат изпълнени в следващите месеци, допълни служебният вицепремиер.

Първият транш по Плана за възстановяване и устойчивост е вече факт, но парламентът задължи кабинета да предоговори условията в Европа. „Аз съм информирал Европейската комисия за решението на парламента. Обяснил съм им и ясната позиция на България, която е, докато ситуацията в енергийната сфера е такава – а именно въглищните централи правят изключително високи позитивни финансови резултати, които отчасти държавата използва и за компенсации, и се връщат обратно в държавата, докато българската енергетика произвежда ток и за други страни на Балканския полуостров, ние не можем да изпълним този ангажимент към момента”, обясни Атанас Пеканов.

По думите му следващата стъпка е да се подготви обоснована позиция на България защо тези ангажименти са невъзможни в текущата ситуация. Такава позиция ще бъде изготвена през следващия месец от Министерство на енергетиката. „Ние все още нямаме официален отговор, защото те търсят по кой точно член на регламента или по кой механизъм ние да вървим към едно такова предоговаряне”, каза още вицепремиерът.

Относно влизането на страната ни в еврозоната Пеканов коментира, че и преди присъединяването ни, и след него, регулатори като Комисия за защита на потребителите и Комисия за защита на конкуренцията ще трябва да имат много ясни действия в посока пресичане на нелоялни практики и спекулации.

„Аз видях информационната кампания – лъскава и добре подготвена, на „Възраждане” за техния референдум. Навсякъде те лансират един куп, според мен, митове и неверни факти, че ние ще се откажем от паричната си политика. Ами ние сме се отказали от нея през 97-а с влизането в Борда. Нещо абсолютно одобрявано от българското общество, защото донесе стабилност”, каза още вицепремиерът.

Това донесе стабилност на българския лев, трябва да направим следващата крачка на интеграция, за да можем да участваме в решения, които в момента само асимилираме, добави той.

„Ще повишим участието си в процесите, ще имаме възможност да използваме всички европейски инструменти по време на кризи, банковият ни надзор и банковата ни система ще бъдат по-силни“, обясни вицепремиерът.

Според него ще се повиши и кредитният ни рейтинг. Това по думите му ще доведе до намаляване на лихвите по кредитите, а влизаме в един цикъл, в който лихвите ще се покачват.

Пеканов отказа да коментира дали ще продължи да бъде вицепремиер и в следващия служебен кабинет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още един работещ за американските интереси.
141
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е това бързане да се затире лева, при положение, че еврозоната върви на разпад.
140
3
 
13
 
! Отговори
Еврото да се отложи преди 1 година
На личната фейсбук страница на Костадин Костадинов има линк, в който е посочено къде са пунктовете за събиране на подписи! Да живее България!
139
2
 
19
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
Тези "меринджеи" нема да се спрат, докато не довършат държавата!, след, което "тихо ще се изнесът" на Запад при Кукловодите си, за да получат наградата си - "30 сребърника"!
138
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е популизъм, ако искаме сами можем да въведем еврото като официална валута, както направиха Салвадор с биткойна. След като лева е обвързан с еврото не виждам проблем един търговец примерно да поиска да му се плащат стоките и услугите в евро, авиопревозвачите и фирмите за наем на автомобили го правят вече. Чейндж бюрата какво правят не търгуват ли с евро?Щом в Дубай има банкомати за злато какво пречи банкоматите в бегето да пускат евро?
137
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мутрите управляваха 12 години заради негласуващите дето им било все едно кой ще управлява. Пак заради негласуващите почти две години правим избори след избори.
136
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елита все повече ме настройва да не гласувам повече. Все едно кои ще са на власт . Те провеждат само чужда на народа политики.Добре им е народа да е зле.
135
4
 
18
 
! Отговори
До 134 преди 1 година
Естествено че ползата ще е за еничари кат тоя на снимката. Няма да му пиша даже позорното име.
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 142 Е, и?
133
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако Възраждане съберат необходимите подписи за референдум може да отпадне тази загробваща ни еврозона.ако след време колкото евро ни отпуснат толко- ако слушкаме,отделно ще плащаме дългговете на гърци ,испанци и всички по задлъжняли нации,отделно политиците ни ще теглят заеми безконтролно
132
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може но ще скочат цените няма смисъл.
131
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дискутирайте само, но не излизайте на улица! След това като тропне зандана ще е късно!
130
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съжалявам вече българи!
129
2
 
6
 
! Отговори
Бай Шиле преди 1 година
Аааааа.....язе през аугуст съм на морето, и ич нема а са занимавам с евраци!
128
1
 
22
 
! Отговори
ЕС яничере преди 1 година
Освен че Петканов ще получи увеличение на заплата и пост в ЕС че е послушник и слуга, не виждам някаква ползаза бг.
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това показва че демократите след 1999 г. се провалиха и сменят валутата, защото лева се провали. Нещо се ливкдира ако е провал.Но какво ще стане ако и еурото се провали.
126
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След януари ще са само в евра и както в османската империя бг няма лев.
125
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той е степендиант на БНБ, т.е. БНБ му финансира докторантурата във Виена. Как ще коментира това преди да говори за цени в лева и евро ни лук ял, ни лук мирисъл? "БНБ: Валутните резерви ще намаляват механично след влизането в еврозоната.Това е и един от най-спорните въпроси по присъединяването. Голямата опасност е ревервите да започнат да финансират правителството, увеличавайки парите в обращение и повишавайки инфлацията"
124
1
 
27
 
! Отговори
Бай Лазар преди 1 година
Този ако беше ходил в казарма, то определено щяха да го спукат от наряди. На кучето хляб не може да даде, но иначе акъл ръси като за трима.Ще настане такова обедняване, но тези ще си вземат хонорарчетата.
123
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Националните предатели, говорещи в полза на еврозоната и еврото, т.е. против националната ни валута и националните символи, трябва да бъдат преследвани от закона, по всички възможни начини!