В ЦИК били изправени на нокти, на предстоящия вот - 3 вида бюлетини

Точността на избирателните списъци е в основата на изборния процес
102
В ЦИК били изправени на нокти, на предстоящия вот - 3 вида бюлетини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не знам дали си даваме сметка, но на предстоящите избори ще имаме три вида бюлетини - хартиената бюлетина, отпечатана от БНБ, електронната бюлетина на екрана, която е идентична с хартиената, и отпечатаната машинна бюлетина, която ще изглежда по съвършено различен начин. Всички в ЦИК са изправени на нокти заради изключително затрудненото положение, в което са поставени - и по отношение на осигуряването на машини, и по отношение на обучението на хора в секционните комисии".  
Това заяви пред БНР д-р Ваня Нушева, преподавател по "Политическо поведение, изборни системи и изборна администрация" в СУ "Св. Климент Охридски".

Още по темата

По думите ѝ промененият Изборен кодекс ще създаде затруднения на около 70 хиляди членове на изборната администрация и подчерта, че те трябва да са добре обучени.

"В България политиците, които променят изборното законодателство, неглижират едно основно правило - да съблюдават изискванията за устойчивост на законодателството, което е елемент от принципа на правовата държава, и да съобразяват препоръките, които международни организации са създали по отношение на организацията и провеждането на изборния процес", коментира тя.  

Нушева припомни проявеното нежелание от депутатите, когато обсъждаха промените в изборното законодателство, да поканят членовете на ЦИК.

"Видеонаблюдението трябва да се реализира в края на изборния ден, когато се преброяват бюлетините. Имам редица съмнения относно смисъла и ефективността на подобна практика. ... Не повишава доверието в изборния процес, за съжаление. Взаимният контрол между членовете на секционните комисии и външният контрол от страна на наблюдателите и застъпниците на партиите - това са онези утвърдени елементи на контрол, който се осъществява в рамките на изборния процес. Когато говорим за използване на електронни технологии, адекватният инструмент за външен контрол е проверката на изправността на софтуера. Дали той отчита коректно изборните резултати, а не броенето на някакви разписки", коментира Ваня Нушева.

Според нея големият проблем в изборния процес е, че политическите партии опитват през изборното законодателство да пренаписват правила на играта, които биха създали, по тяхна преценка, по-добри условия те да получат по-добра избирателна подкрепа.

"Купуването на гласове и контролираният вот не могат изцяло да бъдат решени през технологията на гласуване и през промени в изборното законодателство. Липсва стратегически подход на законодателя по отношение на изборния процес", смята тя.

Точността на избирателните списъци е в основата на изборния процес, изтъкна Ваня Нушева.

"Ние нямаме избирателен регистър, създаден за целите само на избирателния процес", отсече тя.

В предаването "Неделя 150" Ваня Нушева коментира очакваната промяна в мандатите, съобразно данните от последното национално преброяване.

"Промяната в броя на мандатите е наложителна, за да гарантира справедливост и равнопоставеност. Еднакъв брой избиратели трябва да избират един депутат", обясни тя.


102
Още по темата: избориЦИК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Небойте се другари! Каквото и да се случи, пак ние от БКП заедно с верните ни другари от ДС ще управляваме. Вие ще изберете само имената и лицата които искате да виждате по телевизията. Няма да дадем власта така лесно. От 1944г. та чак досега сме натрупали голям опит с "провеждане на избори". И сега щебъде същото! Няма да се дадем - Пак ние ще управляваме.
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в цвик си напълниха джобовете от биулетини и пари
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а досега ко беше лесно- нагласят машините и готово
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не се притесняват, няма да *** навалица.
73
0
 
5
 
! Отговори
тома преди 1 месец
Ще има и още една бюлетина която ще бъде донесена готова в чували
72
0
 
6
 
! Отговори
Замислен преди 1 месец
ЩЕ СЕ ИЗМЪЧАТ как да ПОДПРАВЯТ ПРОТОКОЛИТЕ със сигурност ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ ПОПЪЛНЕНИ и ПУСНАТИ Бюлтени от Броят ХОРА ИЗОБЩО ОТИШЛИ НА ИЗБОРИ.
71
0
 
6
 
! Отговори
Това е ПОРНО преди 1 месец
Ще бъдем СВИДЕТЕЛИ на ГРАНДИОЗЕН ПРОВАЛ. Новите ИЗБОРИ ЩЕ СЕ ПОВАЛЯТ още ПРИ САМОТО ПРОВЕЖДАНЕ. Ех имаме напредък.
70
1
 
6
 
! Отговори
тъй де.... преди 1 месец
За хартиената е виновен един "специалист" от Банкя.......ама той без нея не може да спечели.
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ориз със зеленчуци с три вида месо
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
цик да си ги броят пощата
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
която ше изглежда по съвършенно различен начин
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
демек една бюлетина една от ролката от машината и една разпечатана на принтер
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще то и досега си беше шменти-капели. Просто ще трябва да се потрудят повече.
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И от кога има значение видът на бюлетините? Важно е кой ги брои.
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ех много е трудно да си на държавната хранилка и в същото време да те карат да си вършиш работата.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако ще и 10 вида да са. Това им е работата, затова им плащаме заплати.
61
1
 
0
 
! Отговори
Бивш преди 1 месец
Rashen.........
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От ЕС трябва да наложат правила и контрол. Партиите до сега доказаха , че са не заинтересовани да има ред, създават затруднение , корупция в Държавата.
59
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Герб, дпс и бсп си искат хартия защото знаят как да си нагласят изборите, а и най вероятно избирателите им са неграмотни. Създадоха този хаос нарочно. В мътни води най-добре се лови риба. С всяко действие отблъскват хората.
58
3
 
7
 
! Отговори
Ай стига сте ревали. преди 1 месец
Нищо ново и нищо различно не се случва. Стига с тая истерия. Хартия нямало, машинките щели да блокират. Това, което натворихте за две години чегъртане, никой няма да ви го прости. А и съдбата на платените марионетки на една агонизираща партия е ясна. И с хартия и без хартия отивате там, където ви е мястото. Крайно време е тая държава да се отърси от всички слуги на Русия и да поеме недвусмислено и честно по европейския си път.

Спонсорирани публикации