Експерти: Двата референдума са недопустими

Коментар на Велислав Величков и Борислав Цеков
Обновена: 30 яну 2023 15:13 | 30 яну 2023 15:13, Росен Стойчев
83
Експерти: Двата референдума са недопустими
Снимка: БГНЕС

Адвокат Велислав Величков от инициативата „Правосъдие за всеки“ каза пред Нова Нюз, че няма да се приемат на второ четене законопроектите за изменение на Закона за съдебната власт и Наказателно – процесуалния кодекс. Той е на мнение, че няма политическа воля.

Борислав Цеков, експерт по конституционно право, каза, че не може да има общо решение и съгласие за промените. Закони, които засягат съдебната власт изискват спокоен парламентарен ритъм, посочи той.

Още по темата
Тежките лагери, които са се създали по тези въпроси натягат допълнително обстановката, смята Цеков.

Величков каза: „Съдебният контрол върху отказите на прокуратурата да образуват досъдебни производства, което е фактически отказ от правосъдие и няма нищо общо с противоконституционност, се съдържа в два от законопроектите и този въпрос няма да бъде решен.“

Тези разпокъсани партии, които нямат мнозинство са отражение на разпокъсаността в обществото, каза Цеков.

Цеков каза, че и двете допитвания до обществото за приемане на еврото и президентска република са недопустими от конституционна гледна точка. Институциите, които трябва да вземат решение за въвеждане на еврото, критериите въз основа, на които се взема решението са очертани в договора за присъединяване към ЕС, обясни той.

Величков добави, че в момента определени хора си правят ПР. Той заяви, че президентска република означава еднолична власт в държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбрахме - не Ви изнася !
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия "експерти" трябва да се изгонят с камъни.
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно, най-върлите противници на референдумите са най-отявлените демократи-евроатлантици. Или пък не е толкова странно.
49
10
 
6
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
ЗА ЕВРОТО ЗА УСПЕШНА ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ А ТОВА ЧЕ ИМА ПОЛИТИЦИ ДА ВСЯВАТ СТРАХ СРЕД БЪЛГАРИТЕ НЕ Е ХУБАВО НО БИВШИТЕ АТАКИСТИ ТАКА СИ ПОДДЪРЖАТ ЕЛЕКТОРАТА БЪЛГАРИЯ НЕЗАБАВНО ДА ВЪВЕДЕ ЕВРОТО ЗА ДА Е УСПЕШНА
48
5
 
14
 
! Отговори
Ежко преди 1 година
Цеков просто заблуждава.Ако се пише юрист,не може да не знае,че няма фиксирана дата за влизане на България в Еврозоната.Ррферендуна ще бъде не, дали ще приемем еврото,а кога да стане.Отлагане с 20 години,не е в нарушение на никой договор!Аман от евтини манипулации!
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слави върна ли партийната субсидия? Парите върни, акъл не искам.
46
19
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Референдум на който 60% от гласувалите не са способни да прочетат сами въпроса и 30% не са способни да разберат това което четат и ги питат, а вие очаквате да получите смислен отговор? Референдум се провежда сред грамотно и интелигентно население, а не сред римляни и комунисти! 99.9% от тези които реват против еврото не са наясно, че левът им се вижда стабилен защото сме във валутен борд който е вързан с въпросното евро.
45
16
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Какво има да питаш Асан от махалата какво мисли: дали да приемаме еврото или да останем на лев като отговора ще е нещо от рода на: ааа от Европа сме, но искаме и хлеб защото трябва и да се яде. Или пък баба Пена на която 60+ години са и промивали мозъка, че запада е лош и само братският поробител и мисли доброто? В държава в която 60% от населението е пенсионери и римляни какъв референдум ще провеждате? Те не им стига мозъка да гласуват с машина, а имали капацитета да се изказват по сложни теми.
44
1
 
14
 
! Отговори
Петя преди 1 година
И като са недупостими,защо непрекъснато дърдорите за тях а?! Да се правите ,че нещо правите
43
12
 
25
 
! Отговори
Име преди 1 година
А референдум за излизане на България от ЕС? За този референдум, този експерт какво мисли?!
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А европейски доходи никой от партиите не ви спомена, нали? Още ли ще им гласувате след като виждате как ви грабят чрез хиперинфлация и плануват още да ви занулят и тотално с еврото?
41
5
 
8
 
! Отговори
За 6 месеца преди 1 година
Кокорчо направи каквото трябваше против приемането на България в еврозоната. Заби ни в такава дългова спирала от която няма излизане, поне не и без цената на много лишения, вдигане на данъци и други такива непопулярни мерки. Така, че референдума на Възраждане си е чист ПР - работата вече е свършена.
40
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврото е физическа и финансова гибел за обикновените хора. Вижте как ни ограбват сега, ГО, всякакви стоки и услуги, а тогава ще стане невъзможно да оцелеем. Четворно обедняване:доходи 2 пъти надолу, а цени 2 пъти нагоре, после и шокова хиперинфлация, както във всички страни, където го въведоха.
39
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде още 335 дена до приемане на еврото! Нямям търпение вече!
38
2
 
3
 
! Отговори
до 34 преди 1 година
Абсолютно. Отказали са се. Или все още ПО ЗАКОН са в окупация. според резултатите от Втората световна война. Че не се разгласява на всеослушание, е въпрос на хората в "държавата".
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние нямаме държавници, политици, къде са такива хора. Всяка партия се намърдала в парламента да си върти далаверите. Хората са такива. Как като постъпваш на работа трябва да отговаряш на определени изисквания, а за парламента нищо. Дипломацията не е шега работа и всеки в НС трябва да я владее. Пожарникари, барабанисти, певци, сценаристи с такива хора няма да дръпнем. Както и трябва да има мандатност, не може тия от ДПС да ги гледаме повече от 30 години там, захапали кокала и не пускат.
36
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврото не помогна на Италия да няма толкова огромен вътрешен дълг, не помогна на Балтийските страни, нищо не гарантира. Сигурното е само, че ще ни натрапват да изплащаме задължения, които други с лека ръка и БЕЗ съвест поемат. Например гинеколожката и бивш министър за отбраната на Германия Урзула.
35
3
 
5
 
! Отговори
Определено преди 1 година
с референдумите на Слафчо трябва да се внимава, защото както се видя той сам не си ги изпълнява като влезе в НС или си ги изпълнява избирателно и като му отърва, най вероятно в защита на някакви корпоративни интереси. Така че ДА - щом става дума за референдум на Слафча - значи е ПР.
34
7
 
26
 
! Отговори
Народеее???? преди 1 година
Ако този народ скочи и смачка всички продажни душици ,които 33 год го лъжат ,зверски крадат и управляват еничари какво ще кажете затова? Престъпни мерзавци тъпчат народа български и е време всички да им поискаме съд и затвор за Македония,за енергетиката ни за образованието на децата ни за здравеопазването за фалшивите и убийствени ваксини и омразата която искат да създадат между българи и руснаци!
33
22
 
7
 
! Отговори
Соня преди 1 година
До 28 Значи всички държави които са приели еврото са се отказали от своята държавност?! Ти добре ли си бе?! Ама точно от такива ограничени като тебе еснафи ,елементари,само живляци България се разпада.Вие ако имахте много акъл нямаше за 2 години да се правят за 5 -ти път избори и да избирате мошеници и не нормалници.