МС отпусна 776 млн. лв. за поддръжка и строеж на пътища

За зимното поддържане на пътищата се дават 158 млн. лв.
1 фев 2023 13:15, Елка Василева
10
МС отпусна 776 млн. лв. за поддръжка и строеж на пътища
Снимка: архив, БГНЕС

Министерският съвет реши да отпусне днес малко над 776 милиона лева за поддръжка и за строеж на пътища, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков след заседанието на служебното правителство.

За зимното поддържане на пътищата се дават почти 158 млн. лева.  

Други 150 млн. лева са осигурени за големи и важни инфраструктурни проекти, които се строят интензивно, посочи министърът. Осигурени са пари за вече завършеното строителство на част от магистрала  "Хемус" в участъка между Белокопитово и Буховци. Дават се пари и за участъка на пътя Видин – Ботевград, като там в рамките на три месеца ще бъде пуснат участък от 7 километра.

МС дава пари за укрепване на свлачище на магистрала "Струма" (при тунела "Железница") и в рамките на три месеца ще бъде пуснато движението в посока от Гърция към София. Намерени са пари и за магистрала "Европа" за участъка при Калотина.

Осигурени са и 438 млн. лева за разплащане по стари възлагания на МРРБ и АПИ към пътните фирми в периода 2020 - 2021 година. Тези възлагания бяха без осигурено финансиране и създадоха изключително напрежение между държавата и пътния сектор, каза Шишков.

С тези пари ще се платят само текущите ремонти. Частта от основни ремонти, за които държавата дължи пари на фирмите, остават неизплатени, защото Народното събрание не пожела да намери начин да регламентира извършеното незаконно строителство и което на практика нанесе сериозна щета на строителния бранш, посочи министърът.
(БТА, Христо Воденов)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълен провал! Дано не ни сложат пак гълъбарник, защото работата беше много зле, а са минали едва 6 месеца.. За 1 година не ми се мисли..
5
3
 
8
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 година
Скъпи сънародници, никой ли не разбира, че с трици маймуни не се ловят и пътищата струват много пари!!! Кохортата архитекти, министри на МРРБ ви омайват, че Мерцедеса трябва да струва колкото Москвич, ама друг път. Значи всеки, който си е купил читава кола е крадец... Ами карайте си БМВ-тата по кози пътеки тогава, не ви трябват пътища. И те не се правят от архитекти!!! Колкото промяната се прави от търговчета на хранителни добавки и други авантаджии от Харвард
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да крадат бе!! Кво друго искаш да правят по цял ден?
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете да хвърляте пясък и чакъл по основните пътища (магистралите правят изключение за сега) и да говорите за опесъчаване, а обработвайте с препарати. Пясъка след 50 коли го няма по платното, вместо това е отсрани, покрил пътната маркировка(там, където я има) и окалял всичко наоколо. Тая *** се разнася после и по градовете от трафика.Отделно колите ни са подложени на чист песъкоструй всяка зима, заради това безобразие! В кой век живеем?
2
1
 
12
 
! Отговори
Koko преди 1 година
158 000 000 лв. за два дни със снеговалеж. Това прави по 75 000 0000 на ден. Машалаааааааааа. Ще има за Бентлита.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на снимката - продавач в лавка през комунизма пребоядисан като демократ в лгбт ценности