Работодателите оспорват решението за минималната заплата

Това обяви Васил Велев
Обновена: 2 фев 2023 15:08 | 2 фев 2023 15:00, Росен Стойчев
64
Работодателите оспорват решението за минималната заплата
Снимка: БГНЕС

Решението на Народното събрание за минималната работна заплата ще бъде оспорено пред Европейската комисия и Международната организация на труда.

Още по темата
Това съобщи във Варна председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, съобщи БНТ.

Той твърди, че решението на парламента противоречи на европейската директива за нормални работни заплати.

Парламентът иззе функциите на Тристранния съвет и правителството, каза Васил Велев. За нас правилното решение е минималната работна заплата да бъде различна за различни икономически дейности. За някои от тях тя може да бъде и по-висока от фиксирания размер в момента, за други следва да бъде такава, каквато се договорят социалните партньори, каза председателят на АИКБ.

Винаги сме казвали, че не желаем хората в България да получават минимални работни заплати. Те следва да са временен инструмент за хора, които нямат квалификация или са в процес на преквалификация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дебеловратите бизнесмени-демократи са все недоволни дори, когато промените са в тяхна полза, както сега с минималната заплата.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парламентът е прочел директивата на ЕК, както дявола чете евангелието. Елементарните сметки показват, че според това решение на парламента минималната заплата ще се намали, а не увеличи, както ни лъжат.
21
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдовица да беше,щеше да спре да реве,обаче тоя индивид Велев не спира!Абе какво да го правиш,като е жив еталон за български червен "работодател"!
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според директивата на ЕК, минималната заплата за 2024 година трябва да е не по-ниска от 50% от средната заплата за същата 2024 година, а не за 2022 година, както е решението.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50% от средната. Поправка.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно е точно Велев да обжалва. Решението на парламента води до намаляване на минималната заплата и е в противоречие с директивата на ЕК, защото за база взима стар период. Сега като оспорят решението в ЕК, би трябвало ЕК да дръпне ушите на България и да изиска минималната да не е по-ниска от средната заплата за един и същи период, както е по директивата, което ще доведе до по-висока минимална и средна заплата.
17
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека списващите тук,си направят труда и да една справка,какви лица седят зад така наречените"работодателски"организация накичили се с абвиатури АИКБ,КРИБ,БСК и Сие,до едно,от там надничат червени крадци,техните отрочета и фамилии!
16
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама Велев,ти нещо не си разбрал,времето на подкупване, оплакване и залъгване приключи,вече или плащаш на хората си или се изнасяш навън и почваш да търсиш други будали да ти увеличават стойността на откраднатото.
15
1
 
33
 
! Отговори
Янева преди 1 година
Скоро и *максималната* заплата да дават пак няма да има хора които да бачкат! Велев е вирутален работодател във виртуална държава. От 80 години хората не представляват ценност в България. Те са "лош матрял" който трябва да излъжем за изборите!
14
0
 
30
 
! Отговори
До20 преди 1 година
Напротив,робите се изнасят към подплатени дестинации,за справка България за 30 години имаме 30% депопулация която основни се дължи на икономически проблеми на раята тук!
13
1
 
23
 
! Отговори
Джо преди 1 година
Велев не е никакъв работодател. В Европа никой не е чувал за него. Той е назначен от Кремъл да имитира дейност. И 10 000 лв да направят минималната заплата пак никой няма да я дава. А депутатите си увеличават заплатите постоянно но вършат все по-малко!
12
1
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Закон става ако се приеме в НС. А също така може и да се предоговори!
11
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам на Велев и другите червени бичмета да пуснат едно оплакване до арменският поп,току виж е хванало дикиш!
10
0
 
12
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Вие от висшата раса оспорвате всичко . Република България е парламентарна република . Вие сте научени , че хората се делят на хора с тапии и такива които са честни и много , много работливи . Втората група направо я третирайте като животни . Защо се плашите ? ! Вие смятате , че " колите и бесите " в Република България . Забравяте , че и вие ще отидете в Рая ...
9
0
 
14
 
! Отговори
До12 преди 1 година
Напротив,тая Евро директива засега е препоръчителна но става закон и задължителна от 2024 година!
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5 Ами има си правила за вносът на чужденци,или така наречената синя карта,където всеки работодател е свободен да наеме такива стига да може да им осигури минимум от 1.5 средни заплати за страната!
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сами си го избрахте юмручето с лицевите опори, сега му гледайте сеира
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи минималната заплата не трябва да е нормална такава. Директивите са указателни и желателни, а не задължителни! Да не говорим, че по отношение на заплати България е далеч под каквото се смята за нормално в повечето европейски страни. И ако според изказването, минималната заплата е само за временни работници и такива в преквалификация, какъв е проблема тогава? То такива не би трябвало да са много при който и да е работодател...
5
0
 
13
 
! Отговори
До5 преди 1 година
Именно така наречените западни"чорбаджии"въведоха правилото,минималното заплащане за труд в Европа да е не по малко от 50% от средното за всяка една страна!
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То вече няма кой да работи, тези от поколението Z се мръщят на заплати под 3000 лв (и са прави в София заплати под 2500 лв не трябва да има дори за чистачи), тези набедени капиталисти от тия измислени ораганизации реват за мпз, че малко я вдигнали.