Посланик Москаленко: Помощта на България е от голямо значение за Украйна

Надявам се тя да продължи, посочи дипломатът
Обновена: 3 фев 2023 11:08 | 3 фев 2023 11:08, Красимир Ангелов
105

Украинският посланик в България Виталий Москаленко ще бъде заменен от Олеся Илашчук. Това гласи указ на президента Володимир Зеленски, като целта е да се укрепят украинските посолства.

"По мое дълбоко убеждение България поддържа Украйна във всички отношения, в политически и морален смисъл. Надявам се, че тази поддръжка ще бъде продължена, за да настъпи мир в Украйна. Не бих казал, че има драстично разделение в българското общество", заяви украинският посланик в България Виталий Москаленко в "България сутрин".

Дипломатът сподели, че се надява усилията на Украйна да бъдат оценени от ръководството на ЕС, което пристигна в Киев за среща на върха. "Направили сме много сериозни стъпки, за да бъдем приети в ЕС и се надявам това да стане в близко бъдеще", допълни Виталий Москаленко.

По думите му така ще бъде реализирано желанието на Украйна да стане член на ЕС, заявено от 2014 година. "Всъщност това намерение стана един от поводите, поради които Путин започна война с Украйна. Началото на войната бе още през април 2014 с нахлуване на руските войски в Крим. Сега имаме имперrалистическа война от страна на Русия, която води срещу Украйна", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Посланикът добави, че Володимир Зеленски не случайно е предложил на 15 ноември формула за мира, която предвижда 10 стъпки, които ще водят към приключването на тази война.

Москаленко посочи, че стокообменът между двете страни е поставил рекорд от 1,5 млрд. евро.

"Разбира се, че страни като Полша, Чехия, САЩ, Великобритания оказват много съществена и бих казал решаваща помощ, но направеното от България със своите възможности и наличните средства - за нас това е от много сериозно значение", добави Виталий Москаленко.

За новия посланик Олеся Илашчук той каза, че ѝ предстои много работа. "Вярвам, че тя ще успее да направи повече от мен. Убеден съм, че ще развива това, което ние започнахме", категорично заяви Москаленко.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли да се прекръсти на Зелененко или Киевленко?
62
8
 
10
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Българският народ е с Русия !
61
8
 
5
 
! Отговори
do Иван преди 1 година
боли ме фара на кво вярва Русия, въпроса е че аз не и вярвам
60
6
 
4
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Обаче - ако пак се случи отново, не знам, явно - нещо не е както трябва в дипломацията с Русия. Преобладава неяснота. Русия не вярва на нищо вече.
59
5
 
19
 
! Отговори
Ген. Иван Колев преди 1 година
Иван Колев преди да разгроми рашистанските *** на родната ни зема: "Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!"
58
3
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
заминаваи за фронта и не се връщаи повече в родината ми преговори и мирстига оръжие и смъ-ртт
57
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей Нахалник ,как не те е срам Бе ? -махайте се Всички гадни укри от БГ ! Плюйте ги бе Хора,гонете ги от хотелите ,до кога ще им слугуваме и ще им мием тоалетните ?
56
4
 
19
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЙНА преди 1 година
"През 1916 г. побеждаваме Румъния, Русия и Сърбия с по-малка и по-зле въоръжена армия". Я питайте ген. Колев за великата "освободителка" Русия, която всячески се опитва да ни зароби след "освобождението". Питайте го него, той ще ви разкаже.
55
3
 
12
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 42 - Капитан Георги Радков - командир на бреговата батарея която защитава през 1916 година Балчик от руския крайцер "Памят Меркурий" и два други ескадрени миненосци. Града е сравнен от руснаците със земята, а Дора Габе потресена го нарича "Мъртвия град". Само героят Капитан Радков го защитава. И притиска руснаците да се изтеглат. Те го признават. Разстрелян от Народния Съд след 9.9.1944г. Би ли обяснил на простолюдието защо? И защо скоtското при вас взема връх над човешкото?
54
6
 
12
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 55 - и какво общо има между двете неща? И едните и другите се борят да оцелеят. Това, че държавата ни не си е свършила работата в Карловско, не е основание да ненавиждаш украинците. Само е повод да кажеш онова в което си възпитан - да ненавиждаш всеки който не иска да е руски роб. Украинците не са изсекли горита в карловско, нито са задръстили речните корита. Не са били те тези, които пасивно са гледали незаконната сеч и безхаберието. Недей да ползваш нещастието за ненавистта си!
53
15
 
20
 
! Отговори
БРАВО преди 1 година
Слава Украйна! Нашите мили истински братя. По-близки и духовно и физически. Одеса - свещен град за България.
52
5
 
10
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 52 - имаме, имаме! На бас, че имаме повече снаряди и патрони в резерв отколкото си мислиш. А и важен е жеста. В сучая от това къде се позиционираме зависи как ще ни погладнат в бъдеще. Тази война ще свърши в един ден. Как? Не се наемам да прогнозирам. Може би, Военопрестъпника Путин ще откъсне още от Украйна. Или пък - не. Но за нас е от значение да затвърдим това, че сме европейци.
51
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още се подигравайте с Българския Народ - окрайна та окрайна . А в Карловско хората бедстват , пенсионери,инвалиди на Студ и Глад -Проклинам ви до десето коляно !
50
9
 
9
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 49 - не им бери на тях гайлето! Те ще си отвоюват държавата и положението. Но за Киряк Стефчофци като теб - путинолюбите, дето сте истинскита наследници на туркофилите - каква е надеждата? Двадесет години живеете благодарение на ЕС, и продължавате да мечтаете за Путин който да ви рита "бащински" по главите! Няма по големи роби от вас.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ние с какво да помогнем освен с голия си г.з
48
9
 
7
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До иван иванов - спри за момент, избърши слюнката която ти виси и се успокой, щото да не думнеш байпаса и да оставиш пенсията на наследниците. И свикни с мисълта, че века на "работниците с червени потници" изтече в миналото. Където и ти ще изтечеш в един момент. България е в Европа и НАТО. Твоята "ненавист" трови само теб. Разбирам, че в украинците виждаш всичко това което никога не си посмял да станеш, но да ненавиждаш? Тях ли виниш или собственото си безгръбначие?
47
8
 
12
 
! Отговори
Йозиф Висарионович преди 1 година
Има Украйна - има проблеми. Няма Украйна - няма проблеми.
46
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези неблагодарници дори не си правят труда да ни поздравят за националните ни празници. Иначе имат наглоста да ни заповядват какво оръжие да им даваме.Вчера голям бой са яли Укронацистите и взеха да се изтеглят от Бахмут.
45
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма Украйна- толкоз!
44
2
 
13
 
! Отговори
Бай Шиле преди 1 година
Пак ли сме на страната на скапаняците?Що така бе българино, що бе???