Доверието на хората към повечето лидери на партии в НС ерозира

Рейтингът на Румен Радев пада, но остава положителен
Обновена: 5 фев 2023 21:37 | 5 фев 2023 21:30, Елка Василева
133
Доверието на хората към повечето лидери на партии в НС ерозира
Снимка: архив, БГНЕС

За последния месец продължава да намалява одобрението към работата на президента Румен Радев. Въпреки това то остава по-висок дял от неодобрението му (48%:39%). Одобряват го болшинството избиратели на БСП, на БВ и на ИТН. Оценките за работата му, обаче, все повече са полюсни и политически обагрени. Това сочи национално проучване в периода 30 януари до 4 февруари 2023 г. на "Екзакта Рисърч Груп", проведено по метода „лице в лице” сред 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално демографски параметри. Изследването е осъществено със собствени средства в рамките на изследователската програма на "Екзакта".

В самия край на работата на 48-то НС Вежди Рашидов получава значително повече одобрение за работата си като председател на НС в сравнение с одобрението на парламента като институция (28%:7%). Рашидов получава добри оценки от над две трети от избирателите на ГЕРБ, както и от над половината избиратели на ДПС, сочи проучването. За последния месец с 3% намалява одобрението към работата на новия/стар служебен премиер Гълъб Донев. Добри оценки за работата му дават една трета от българите, а малко над половината не го одобряват, показват още данните.

Доверието на хората към повечето лидери на партии в парламента продължава да ерозира. За сметка на това, вътрешнопартийната подкрепа за тях става все по-твърда. В самия край на работата на 48-то Народно събрание, най-одобряваните лидери на парламентарни партии продължават да бъдат Бойко Борисов и Стефан Янев. Те получават по 24% одобрение, като неодобрението към Борисов остава значително по-високо от това към Янев. Висока е подкрепата за Бойко Борисов сред избирателите на ГЕРБ - одобряват го 94% от тях, коментират от "Екзакта".

От началото на годината с няколко пункта се свива одобрението към лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. Към 4 февруари те са одобрявани от по 16% от българите, а неодобрението им възлиза на по 72%. И двамата са във висока степен одобрявани от избирателите на ПП (от по над 90% от тях). Петков и Василев получават добри оценки най-често от жители на столицата и от образовани българи, отбелязват от агенцията.

В началото на февруари Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ имат съизмерими рейтинги на одобрение и на неодобрение. Одобрявани са от по 15% от българите, а неодобрението им възлиза на по 75%. Нинова е подкрепяна от 94% от избирателите на БСП, а Карадайъ – от 92% от избирателите на ДПС, допълват от "Екзакта".

Костадин Костадинов е одобряван от 13%, а неодобряващите го са 72%. Той е подкрепян от 91% от избирателите на „Възраждане”. Над средните стойности е одобрението му сред бедни и нискообразовани жители на малките населени места.

Христо Иванов е одобряван от 12%, а неодобрението му е 70%. 83% от избирателите на ДБ го подкрепят. Иванов е одобряван по-често от хора в активна трудова възраст и от образовани респонденти. Атанас Атанасов е одобряван от 8% от българите, като неодобрението му е 69%. 71% от избирателите на ДБ одобряват лидера на ДСБ. Над средното одобрение за него регистрираме сред висшисти и сред жители на населени места извън столицата, отбелязват още от "Екзакта".

Националното проучване е проведено в периода 30 януари до 4 февруари 2023 г. от "Екзакта Рисърч Груп" по метода „лице в лице” сред 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално демографски параметри. Изследването е осъществено със собствени средства в рамките на изследователската програма на "Екзакта".
(БТА, Борислава Бибиновска)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
0
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Анонимен 106 Това, което изброяваш се дължи само на помощите от ЕС. Спрат ли те донорството, а не дай си боже да започне да връщаме заеми, гледай какво ще стане - мор по "добитъка", значи...Не ги ли виждаш, че нищо не инвестират в производство...БСП са хем ***, хем голямо...Как имат очи да се обиждат аз се чудя..При целият си провал с прехода вместо да потънат в деветата земя те се обиждали, значи..по-голяма простащина не съм чувала...
98
1
 
3
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 1 година
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ НЕ Е ТАКА - РАДЕВ ДО ТАКАВА СТЕПЕН ЕРОЗИРА, ЧЕ ВЕЧЕ НА ВСИЧКИ Е ЯСНО - ТОЙ РАДЕВ Е ЕДИН "НАМЕСНИК" В ЮГОИЗТОЧНО ЕВРОПЕЙСКАТА КОЛОНИАЛНА ТЕРИТОРИЯ, А ПАРТИЙТЕ СА ПРОСТО ЕДИН "ПРОДАЖЕН СЛУГИНАЖ" ОТ НАЙ-ДОЛНИЯ НА ЗАД ОКЕАНСКИТЕ ГОСПОДАРИ ОТ КОИТО НИЩО НЕ ЗАВИСИ, ВСИЧКО СЕ РЕШАВА НА "КОЗЯК"
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "С Русия 9 милиона и 36 мядто в света" - само дето веднага след края на СОЦ-А от тия 9млн половината избягаха от България, защото само оградите ги спираха. Остана главно плявата в Държавата, тези, които бяха доносници, галеници на БКП и отрочета - е няма как с тая *** да растем. Те не избягаха останаха си тук и опростачиха държавата, превърнаха се в олигарси. Русия не си е отишла, отиде си качественият българин.
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КОНСТАНТИНОВГлупости - доста положителни неща се случиха. Влязохме в ЕС. Започнахме да имаме достъп до добре платена работа. Много хора си купиха жилища, все повече си позволяват да летуват в чужбина. Българина най-накрая видя малко свят. Образованите хора най-накрая могат да работят и нещо друго, не само държавна работа. Това, което не се случи е, че не се подобри образованието, здравеопазването и равният достъп до тях. Също 50% от парите от ЕС се окрадоха, но дори така, пак има достъп до
95
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С Русия 9 милиона и 36 мядто в света с САЩ 3 милиона и 137 място честито изчезващи
94
3
 
5
 
! Отговори
Замислих се преди 1 година
USA ще изтрие от картата Бг това е целта територията военна база плацдарм ако щете
93
3
 
5
 
! Отговори
Д-р Челинджър преди 1 година
При Герб за всичко беше виновен Бойко. Сега когато народа живее осезаемо по - зле, виновна е войната в украйна, виновен е Ковид 19, виновна е световната обстановка. Не са виновни Радев и отрочетата му Петков и Василев. Е замислете се бе хора, защо е този двоен аршин? Сигурен съм, че рейтинга му е реален, народа е пр-о-с-т!
92
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистите прецакаха този народ за 100 години напред. През 1930г ако някой си позволи да издевателства над Българина по такъв начин, Българина щеше да му свети маслото. Затова от 5млн държава вадим 1.2 млн армия през Първата световна. После през СОЦ-а всички станаха агенти, доносничеха се и сега нямаме гражданско общество. Затова сега 33г седим и гледаме разни мушмули как ни се подиграват и на всички ни кипи кръвта, но нямаме доверие и "на баща си" за да се хванем и да идем да ги изрием!
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** рибешка глава на държавата съдържа - НС, МС, президенство, съдебна власт, прокуратура - това са около 2000 храненика дето са корумпирани и няма как да продължат да управляват. Едиственото място за тези хора е в затвора. Само тогава ще може да се развиваме като нормална европейска държава.
90
1
 
2
 
! Отговори
ако преди 1 година
нещата изглежда добре-значи нещо не си забелязал
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е само в НС. каквата и политическа проява да има в БГ - предизвиква само отвръщение у мен...
88
0
 
10
 
! Отговори
факт преди 1 година
Откакто румен радев управлява България народа живее все по зле.
87
1
 
5
 
! Отговори
И още нещо... преди 1 година
Рейтинга на Радев ще спада, защото се опитва да е приятел със всеки, което при днешната геополитическа обстановка не е печеливша стратегия. Има сериозна поляризация, което просто не оставя възможност за договаряне. Дойде времето за заявяване на ясна позиция, а Радев не е точно от тия, както се вижда до сега. Разбира се, това не означава, че умишлено вреди на държавата, особено много личи по това, че личен дивидент от това не извлича. Въобще Радев извади късата клечка да е президент по това време
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беше грешка, че на 4 февруари'97 опозицията помогна на комунистите да се измъкнат живи от народния гняв. Трябваше още няколко седмици да оставят виденов да управлява и щеше да се лее кръв по жълтите павета. Вместо това спасиха крадливите комунисти и поеха вината за тежките реформи които трябваше да бъдат направени. Мирният преход е като безкръвна операция на гангрена - само удължава агонията
85
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ще продължава да ерозира това доверие. Щом като не могат да приемат бюджет и да изберат правителство. Те са си безработни политически лидери, за което е виновен Румен Радев. Той ги разпусна. За да започнат отново предизборните си обещания. За пенсиите, минималните заплати и т. н.
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко сте се объркали за процентите на РР :) Аз и 10 % не му давам
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентът ви казва, че за всичко са виновни НС и политиците. Президентвото и служебните министри са некорумпирани и чисти като пролетна роса.
82
3
 
3
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Съвсем естествено си е, че доверието в полтическите лидери намалява. Няма ка и да е иначе, след признанието на един от бившите лидери Петър Стойнов, че е нарушил конституцията през далечната 1997 г, на 4 февруари. Тези от БСП му дали мандат, а пък той е иззел функциите на НС. Сега пък е направил коалицията Герб минус СДС. Честито на социолозите.
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социологията в БГ е като кой поръчва музиката той плаща Не вярвам на внушенията
80
3
 
4
 
! Отговори
Петков и Василев преди 1 година
получават добри оценки най-често от жители на столицата и от образовани българи, отбелязват от агенцията - което казва много за образованието на столичани.