Хората в Турция се скриха в колите си, бягат далеч от сградите

Продължава търсенето на оцелели
6 фев 2023 08:45, Нели Христова
41
Хората в Турция се скриха в колите си, бягат далеч от сградите
Снимка: БГНЕС

По улиците в малки и големи градове в Югоизточна Турция и Сирия хората напуснаха домовете си, за да се скрият в автомобилите си, страхувайки се от вторични трусове и още срутени сгради.

Спасителни работници и жители все още трескаво търсят оцелели под развалините на смачкани сгради в множество градове от двете страни на границата.

В един пострадал от земетресението турски град десетки пренасят късове бетон и усукан метал. Хората на улицата викат едни на други, опитвайки се да намерят оцелели в частично съборена жилищна сграда, която се е наклонила опасно.

Жителите на град Пазарджик казаха, че се опасяват за хората, блокирани под падналите сгради. Силният трус събудил Нихат Алтундаг, жител на града.

"Къщата ни изглежда солидна отвън, но вътре има пукнатини. Около мен има разрушени сгради, има горящи къщи. Има сгради, които се напукват. Една сграда се срути само на 200 метра от мястото, където съм сега. Слава богу, нашите приятели са в безопасност, но чухме, че има хора, които не могат да излязат от домовете си и има хора, до които не можем да стигнем", казва той пред The Guardian.

Чака се слънцето да изгрее, за да се види реалния мащаб на земетресението. Всички хора са навън, всички в страх.

Държавните медии показаха обезумели хора в цяла Южна Турция, които се тълпят по улиците, на фона на предупреждение от местните служби за спешна помощ, че хората все още могат да бъдат блокирани под срутени сгради.

"Пазарджик е в руини", казва жителят Хюсеин Сати.

"Сградата, в която живея, не е толкова висока и е построена в съответствие със земетръсните разпоредби, така че не се е срутила. Но все още има пукнатини по стените. Един мой съсед си счупи гърба при скок от балкона по време на земетресението и сега е в болница", твърди той.

Сати казва, че цивилни трескаво се опитват да помогнат за изкопаването на своите съседи изпод срутените сгради. 

"Двама мои приятели в момента са под развалините, опитваме се да стигнем до тях", споделя той пред The Guardian.

Междувременно в турския Газиантеп жител на Ердам каза пред Ройтерс, че никога не е усещал земетресение с такава сила.

"Разтърсиха ни поне три пъти много силно, като бебе в креватче", споделя той.

Всички седят в колите си или се опитват да шофират до открити пространства, далеч от сградите. Вероятно нито един човек в Газиантеп не е в домовете си сега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
4
 
! Отговори
Архитект преди 1 година
В Свищов няма нито една паднала панелка.Пакетно повдигащи плочи и едро панелно строителство са различни ко.струкции.При падналите два блока в Сищов няма носещи колони а само преградни стени от тухли и плочите са се събрали.На снимките ясно се вижда,че панелния блок е силно наклонен но си е цял.Не казвам,че след толкова години при такъв трус няма да има паднали блокове от всякакъв тип строитество.Първи са ППП,после пълзящия кофраж,после панелките и тухлените кооперации до 5 етажа с колони и шайби
30
1
 
6
 
! Отговори
до панелките в дружб преди 1 година
Панелките имат мегдан да се клатят, но другите сгради, които са безконтролно преработвани, долу избити стени и магазини.
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другара да си седи у панелката, дето е от соца и е много сигурна! Припомням в Свищов какво се случи в зрелия соц - най великото време на най- големия управник на Тошо Тикватат Великий! Ако е сенилен и не помни, да провери в търсачката!
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако стане земетръс в Дружба например, не знам колко ще са жертвите! панелките ще изпопадат като домино!
27
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТАК БЕШЕ И ПРИ НАС ПРЕЗ 1976 А - ЗЕМЕТРЪСА ВЪВ ВРАНЧА И ДРУГАРЮ, ТОГАВА БЕШЕ СВИЩОВКАТА ТРАГЕДИЯ -ПАДНАХА ТОЧНО ТОКУ ЩО СТРОЕНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПАНЕЛКИ ТАМ! АМАН ОТ КОПЕЙКИ!
26
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако нещо такова стане в България, ще останат само сградите строени до 1989 година
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не дава Господ нещо да тръсне в България. Че както от 30 години всеки бута стени, строи стаи на терасата и прочее без да се съобразява с никакви технически изисквания, би било страшно.
24
0
 
2
 
! Отговори
Дони преди 1 година
градата, в която живея, не е толкова висока и е построена в съответствие със земетръсните разпоредби, така че не се е срутила... И поредното колективно затваряне н очи, десетилетия наред, и ся ги отнесе зверски...
23
8
 
15
 
! Отговори
до 24 Василес преди 1 година
Със Стражица нещата бяха дори по-гнусни. Събираха пари от народа, дори в училище ни караха да даряваме пари за пострадалите хора. Въпреки, че много тука си мечтаят за соца, по онова време държавата беше тотално абдикирала. А в последвствие Игнат Раденков открадна парите. А малко по-късно взривиха колата му, размина му се. бяхме съседи във Варна.
22
6
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
Горките хора !!! Може би ще е добре да се вслушаме в учените от Съзидателното общество, които са открили причините и реалните решения относно земетресенията.Шанс за спасение от тези катаклизми наистина ИМА !Виж проекта Съзидателно Общество. Ком и се присъедини, за да спрем по бързо тези ужаси !
21
0
 
38
 
! Отговори
Иван преди 1 година
"В България кои сгради са най-устойчиви на земетресение" - по-добре да не знаеш "новото" строителство как се изпълнява ... как се спестява и какво следва от това ...
20
10
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Когато има земетресение се търси открито място-поле ,площадки,паркинги...Но да се крие някой в колата си...Сигурно Ротъри Клъб в Турция е в ултрамасонски кипеж.А че Пазарджик е в руини,няма съмнение.Всички Парарджици са в руини оше от времето на турското нашествие.
19
3
 
10
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
Не може да се скриеш от лошата карма в колата си! Щом алах го иска, искам го и аз ! Всичко добропожелания на пострадалите, това е пара йок !
18
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Бг след едно такова земетресение ще останат само панелките строени след голямото земетресение през 1977 година от Вранча. Тези панелни блокове са със противоземетръсни основи и издържат 9-та степен. Новото строителство с икономисаното желязо и бетон ще се срути както се срутва в Тирция.
17
9
 
7
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Не забравяй да пратиш поздрави от HAARP при следващата зимна буря или торнадо или тайфун в САЩ.
16
6
 
24
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
Където е строил бай Тошо, повечето трудно ще падне! Нещо като нещастните опити да взривят Мавзолея! Чудя се защо не мога да отлепя мокета, когато купих апартамент и една бабичка, от първите заселници преди 45 години обясни, че това е първият блок, който местната бригада строи самостоятелно! Преди това е имало външни бригади и ги оставят накрая, а те за да не се изложат и блока да рухне, слагат от всичко двойно и тройно - цимент, арматура, лепила! Социалистическо разхищение!
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жителите на град Пазарджик казаха" - а бе в БГ ли е земетресението или в Турция
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България кои сгради са най-устойчиви на земетресение? Да продавам ли новото строителство и каква алтернатива да търсим?
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако удари туй в България - ще останат само панелките и на бат Гошу свинарника
12
6
 
10
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Горките кюрди! Не им стига другото, а сега и трус! Възмездието бе през 1999 г., когато бонбардираха братска Югославия! А сега да се съсредоточим върху отношенията със Северна Македония!