Референдумите имали политически оттенък

Според конституционалист са правно недопустими
68
Референдумите имали политически оттенък

Всяка една публична дейност носи своя политически оттенък, референдумите на правят изключение. Всяка партия би могла да помпа своя полически престиж с демократични средства. Освен че използваните средства трябва да бъдат демократични, те следва да отговарят и на Конституцията. Въпросите в референдума трябва да бъдат поставени така, че при вземане на решение те да бъдат изпълняеми. Това заяви конституционалистът доц. д-р Орлин Колев в ефира на "Денят ON AIR".

Той направи задълбочен анализ на въпросите, заложени в референдума на "Има такъв народ" за смяната на формата на управление в страната от парламентарна към президентска република.

"Всяко започване на въпрос с "подкрепяте ли" не може да задължи Народното събрание. Резултатът от подобен тип въпроси е просто едно информиране на обществото за нагласите", поясни конституционалистът.

Според него, избягването на прякото поставяне на въпроса "Дали да преминем към президентска форма на управление", "ще бъде в противоречие с глава 9 от Конституцията".

"Ако изключим политическия ефект на референдумите, от правна гледна точка въпросът е недопустим", категоричен бе гостът пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Колев не пропусна на коментира и референдума на "Възраждане" за въвеждане на еврото.

"Не е естествено да питаме народа дали през 2043 г. да приемем еврото. Никой от нас не знае в какво икономическо състояние ще се намира страната, че така да се разпоредим  с този важен за всички въпрос. Има сфери на компетентност, които могат да са обект на национален референдум, но и такива, които не могат", смята той.

Същите критики  отправи и към референдума, подкрепен от ВМРО, относно отлагането на приемането на еврото, до изравняване на доходите у нас с тези в ЕС и забраната на джендър пропагандата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: избори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
де са половината+ коментари?
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още едно фъшистче нещо обяснява.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали щяхме да стигнем САЩ и Швейцария по въпроса кога бе свински????
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като зема да слушам оядени прасета да ми грухтят и проверявам дали касапския нож не се е затъпил.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в САЩ вашият идол що може референдум в колонията не дее свободата питам?????
1
2
 
22
 
! Отговори
Референдум преди 1 година
Забранена дума