Само16 км пътища са направени както трябва за 2019-2021 г.

Държавата плати 50% и от незаконното строителство
27
Само16 км пътища са направени както трябва за 2019-2021 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Каква е "диагнозата", има ли "лечение" за пътищата ни?

"Диагнозата е поставена отдавна, лечението също е в процес. Диагнозата разпали политическите духове и създаде напрежение. Колкото повече се задълбочаваме в това да влизаме надълбоко във фактите, толкова повече стават ясни нещата. Голяма част от ремонтите, които са били пътища за основни ремонти, са правени като текущи ремонти. Проблемът е, че нямаме решение за строеж, няма надзор, няма одобрени проекти", заяви служебният регионален министър арх. Иван Шишков в студиото на "Денят ON AIR".

Пред Bulgaria ON AIR той обяви, че е направил допълнителна проверка. "В огромната си част пътищата, които са правени като основни ремонти под прикритието на текущи ремонти, е имало и проектна готовност. Нямало е проблем тогава ръководството на АПИ да ги възложи с решение за строеж, с надзор и тези пътища и ремонти да имат решение за ползване", съобщи министърът.

Част от проблема за състоянието на пътищата се крие във фактите, подчерта арх. Шишков. "След като установихме преди тези години в период от 2019 до началото на 2021 г. колко основни ремонта са направени такива, каквито трябва да бъдат. 16 км пътища са направни като основни ремонти. Това е всичко извършено както трябва - с документи, с решение за строеж", подчерта той.

В студиото служебният регионален министър коментира и нападките на ГЕРБ. "На тях не им харесват фактите. Ние направихме няколко проверки и те бяха за обекти, които имаха разрешение за строеж", обясни той и допълни, че проверките ще продължат.

"Нямам никакви очаквания. Ще направя проверките такива, каквито трябва да бъдат. Вече знам с какво трябва да ги сравнявам. Ще видим след месец и половина какво ще се случи", посочи той и припомни решението на НС да се платят 50% от всички ремонти.

"Държавата плати 50% и от незаконното строителство. Другият коментар е във връзка с моята дейност за разплащането - сега няма да разплатим ремонтите, които представляват основни ремонти, ще платим само тези, които представляват текущи ремонти. Тези ремонти, които са изпълнени по закон. Затова беше решението за МС. Това са старите задължения, които ще платим на фирмите, но те са само от текущите ремонти. За основните ремонти фирмите нямат основание да си ги получат. Щета е нанесена и в строителния бранш", обясни министърът.

Арх. Шишков изтъкна, че е водил продължителни разговори със строителния бранш. "Когато започнаха протестите на строителните фирми, не беше ясно дали са жертва или участник, към днешна дата мога да кажа, че в основната си част строителните фирми не са съучастници, но може да се окаже, че има единични съучастници", каза още гостът.

По думите му е нужен диалог, законност и отстояване на политиките, които да движат държавата напред. "В момента кметовете на двата най-големи града на България - и г-жа Фандъкова и кметът на Пловдив, имат проблеми със строителството. Очевидно е, че този процес е създаван години назад и взема жертва. Жертва стават политически емблеми на управлението на ГЕРБ", заяви арх. Шишков.

"Предишният служебен кабинет почти не е възлагал ремонти. В предишните служебни кабинети ремонтите са възлагани от ГЕРБ. И това са тези пари, които изплащаме", категоричен е гостът.

Одобрен е лот 9 на магистрала "Хемус", обяви министърът.

"Във времето, в което съм регионален министър, съм одобрил повече от 100 км подробни устройствени планове, касаещи магистралите в България. Това е добра основа за следващия редовен кабинет", смята арх. Шишков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: Шишковпътища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГОЛЯМ МАНИПУЛАТОР И МОШ-ЕННИК !!!!
17
2
 
2
 
! Отговори
НАРОДА преди 1 година
БАЯТИ БОЙКО ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА ЗАЕДНО С МАТА ХАРИ
16
2
 
2
 
! Отговори
бай Киро брейка преди 1 година
ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯ ОГРАБИЛИ ДЪРЖАВАТАЗАТВОООООООООООР !
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бат Бойко може да е крал според Рашкоф който нищо не доказа,но направи магистрали.А др.Рашкоф с 19 имота на свобода
14
0
 
1
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 година
"Я не знам как е, ама те така не е" дума шопо у кръчмата (МРРБ). Толко разбира архитект от пътища, колкото шоп от балетно изкуство. Ама "нищи политиката" в пътното дело, все едно че е поне инженер или икономист. А той е просто драскач-послушко и колега на Комитова, от която тръгна поръчковото съсипване на пътния бранш. И който мисли, че пътища се строят от овенни, да качи Чорапо на магарето и да си го води у тях
13
0
 
5
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Тоя взе да омръзва. Като има хора за съд да отиват, не да ми приказваш едно и също две години.
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шишо нищо не направи, но е прав за ГЕРБ че източваха държавата с непостроените магистрали..
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шишков и Демерджиев защо не ги назначат на щат в някоя телевизия? .Постоянно са на екран, особено адвоката.
10
2
 
5
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Тези Служебни юмруци назначени освен да манипулират да саботирот вече 3 год инфраструктурата на цялата ни държава безнаказано защото мразят Борисов А не и пука за България Безнаказано тези лъжат а държавата ни вече е в блатото на юмруците на черепите на нексаджиите а българите се спасяват поединично и тези си върлуват както си искат нали затова направиха този преврат ето ти резултата стават си много богати едни а останалите мълчат и сами се спасяват България вече е Батак
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си купих магаре пука ми за безпътицата в бг
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея управляващи що толкоз кравени бе???прасета в космоса.
7
1
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 година
Едва ли някога нещо ще се разбере в тая далавера и никой взел пари няма да си признае!!! Ако се сложи чертата,тези милиярди са откраднати и това и на бай аАсан е ясно ,Но да се почне начисто и да се покаже от фирмите дали МОГА ИЛИ НЕ ДА РАБОТЯ ЧЕСТНО и ако не ТЪРСЕТЕ ФИРМИ ОТ ЧУЖБИНА !!!
6
1
 
3
 
! Отговори
Поне преди 1 година
Когато ни тръшне трус, надявам се като този в Турция, няма да има задръствания. Път няма! ... Този от снимката, много ми прилича на един определен вид животно, но не мога да го назова. Кагво ми е виновно животното.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо спря всички плащания, кой да строи без пари.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този тип страшно ме дразни. Сладкодумно обяснява колко е сложно и документоемко да се строят пътища, как процедурите били сложни, предишните управляващи боли крали пари. И същия този сладкодумец, не е построил и 1 км. път. Много мразя хора, които по цял ден ти обясняват как нещо НЕ може да стане.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е ти защото направи много пътища и намираш на другите кусури
2
4
 
9
 
! Отговори
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА 2020 преди 1 година
ЧЕСТИТИ НОВИ ЦЕНИ НА ВСИЧКИ СТОКИ И УСЛУГИ............... ПРОКЛЕТАТА ПРОМЯНА 2020-2022 СКОРО И ВАЛУТНИЯ БОРД ЩЕ СРУТИ.....
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
диагнозата се нарича радев - нали той плю и дигаше юмручето срещу ГЕРБ и настрой народа да иска да ги сваля. Гадиначервена от нея не можем да се оттървем и оправим