Българите зад граница - втора категория избиратели

Отново няма избирателен район "чужбина"
8 мар 2023 15:43, Анисия Иванова
114
Българите зад граница - втора категория избиратели
Снимка: Bulgaria ON AIR

Държавата продължава да третира българите в чужбина като втора категория избиратели. Такова мнение изрази в ефира на предаването "Директно" Стефан Манов, изборен наблюдател и член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК).

Той изрази разочарованието си от последните поредни промени в Изборния кодекс, които отново не съдържат формирането на избирателен район "чужбина".

"Избирателен район "чужбина" беше отложен за далечното бъдеще - 2025 г., не се създаде и методика. Докато гласът на българския гражданин в страната определя както процента за дадена партия, така и избира депутати от своя избирателен район, така гласът на българите от чужбина служи само в общия резултат на партията", каза Манов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му българските законодатели пилеят огромни средства за организацията на вота в чужбина, които "се наливат в бездънна яма", стъпките, които биха улеснили гласуването в чужбина, просто не се предприемат.

Според Манов, ако сънародниците ни зад граница имат опцията за електронно и дистанционно гласуване, това би облекчило процеса, а и би било далеч по-евтино.

"Вероятно ще е и по-гъвкаво като организация. Не е тайна, че организацията на вота зад граница е свързана с много кратки срокове, особено в секциите, в които се изпращат машини за гласуване. Това напряга цялата организация и от МВнР, и от страна на ЦИК, и от общностите по места.

Нека припомня, че Изборният кодекс беше променен и в тази му част, относно ролята на общностите по места в предлагане на членове на секционни избирателни комисии. Те бяха лишени от тази възможност, което налага командироването на близо 1000 държавни служители от България. Нали си давате сметка какъв държавен ресурс се пилее", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
4
 
! Отговори
ЗА 30 ГОДИНИ преди 1 година
СЕ ОТКРАДНА ЗА БЕЗ ПАРИ ЛЕТИЩЕТО, НЕФТОХИМ, КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦИ, ТЕЦ - 2 АМЕРИКАНСКИ И ЕДИН НА ДОГАН, ВЕЦ - ПОЧТИ ВСИЧКИ ПО-ГОЛЕМИ СА ПРОВАТИЗИРАНИ ЗА БЕЗ ПАРИ, МИНЕРАЛНИ ИЗВОРИ, ЕЛЕКТРО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО, ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ ИЗПОМПВАТ ПАРИТЕ, МИНЕРАЛНИТЕ ИЗВОРИ - КОКА КОЛА И НА ДОГАН. СЕГА ИСКАТ И АЕЦ-А ДА ПРИЕБАТ - ОСТАТЪКА И ЗАТВОРЯТ ТЕЦ - ПАК ОСТАТЪКА. ЗЛАТОТО ОТКРАДНАХА ЗА КАПАК НА 99,99%.
83
1
 
4
 
! Отговори
Коза преди 1 година
Допринасяли 1.5 милиарда като пращали пари. Че то това на 2-3 млн емигранти е по 500-750лв, мижав дял от бвп-то (под 1%). За тия пари най много да кажете на родата за кой да гласуват.
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 43 Анонимен Гласуването в чужбина трябва да се забрани със закон! . . . . . . . Има такъв закон и той гласи точно обратното! Прочети българските закони или не знаеш да четеш! От такива страдаме, а не от гласуващите от чужбина, те поне знаят и друг език. Със сигурност мога да четат и разбират прочетеното!
81
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки българин притежава по конституция правото да гласува, ако ще на луната да живее! Не мога да се съглася, някакви полуграмотни индивиди да ограничават правото ми на глас! Видяхме докъде пропадна България от тези, които досега си управляваха бъдещето! Тези които са в чужбина не са от добро там и си помислете останалите в България за вашия принос към хората напуснали България! Тъй, че налягайте си парца лите и се съветвайте преди изборите! Вредите достатъчно с досегашните избирания!
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже и знамената еи украйнски пред общини
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на вас кво ви е българското дето сте останали нищо ни земята ни гората ни заводи нищо ни държавата колониална
78
2
 
10
 
! Отговори
Observer преди 1 година
На българина винаги ама винаги някой му е виновен за живота, цените, времето, взаимоотношенията и изобщо всичко което го заобикаля. Сега са му виновни 2та милиона които живеят в чужбина, защото просто трябва да има виновни и да се мрази някой. Добре де колко от тия Родолюбци излезаха да гласуват на предишните два избора. По статистика по малко от 50%. Защо? А къде бяха останалите? Явно, пред компа да хейтват и мразят и да обвиняват предателите заради които все още нямаме правителство.
77
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите в чужбина изобщо не трябва да гласуват. Като искат да гласуват, да се върнат у дома.
76
1
 
2
 
! Отговори
хх преди 1 година
Суверена от Българската Конституция е трета ръка избирател!Предоставена му е възможност да избира кой да го дере!Просто такива са правата на един индивид, чийто конституционни права систематично се отнемат от управляващите феодали!
75
6
 
9
 
! Отговори
От чужбина преди 1 година
Първо: ЕС редовно превежда милиони евро на бг-то от нашите данъци които плащаме в развитите държави. В пълното право сме да избираме кой да краде тези средства. Второ: родолюбците в бг да престанат да се осигуряват на минимална заплата и тогава да говорят за плащане на данъци.
74
7
 
7
 
! Отговори
Тия зад граница преди 1 година
Нямат право да гласуват.
73
15
 
11
 
! Отговори
Българче преди 1 година
Че какво им е българското на "българите" избягали зад граница ??? Те изобщо нямат право да се наричат българи ! Те плащат осигуровки зад граница, пълнят чуждата хазна , а не българската ! И накрая - работят за благоденствието на чужда нация !!! Защо изобщо ги споменаваме ??? Хайде - къш !
72
2
 
13
 
! Отговори
невъзвращенец преди 1 година
Само заради населението останало на "територията" и безнадежноста царyваща там. Гласуването в чужбина е напълно безполезно!
71
1
 
8
 
! Отговори
Шелби преди 1 година
Кой от вас знае за държава, която открива секции за гласуване в България, при техни избори? Една да каже, моля.
70
5
 
9
 
! Отговори
Име преди 1 година
До АнонименНем не се мислят за по-умни, а за по-хитри. Обаче, едно 60-70% от тях или се връщат посрани, или стават едни психясали хора, неадекватни, буквално луди. Само аз знам 5 от 5 станали такива. Отделно са ми разказвали за поне още 10-ина случая такива. Направо е ужас.Нямам идея какво откачат там " в чужбина", но голяма част от тях след "чужбината" не са същите. Или още там стават каквито споменах.
69
4
 
8
 
! Отговори
Клошар преди 1 година
Правилно, избиратели втора ръка. Даже трябва да им забранят да гласуват на тези които не са се прибирали повече от година, две. Усртоил се е, живее и плаща данъци в чужбина, няма намерение да се прибира и от къде на къде тОЙ ще определя кой да ме управлява.
68
5
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Не втора, че и трета категория, тези "избиратели" в чужбина само гледат в купичката пред себе си, камо ли да ги еня за БГ. Куп народни (на данъкоплатци) пари се трошат за едно нищо, което се пъчи да демонстрира "любов" към БГ. Хайде, холан!
67
8
 
11
 
! Отговори
и те така преди 1 година
90% от *българите* зад граница не знаят да говорят и пишат на български !
66
4
 
9
 
! Отговори
от т.н. Чужбина преди 1 година
До български избирател 77: Не си познал - напук на тебе и такива като теб, ще ида на 50 км. да гласувам, защото съм Българин! А какъв си ти - ти сам си го написал!!
65
2
 
6
 
! Отговори
Альоуу-лекаря от САЩ преди 1 година
кажи го това на политиците от ПП"Шарлатани" и ДъБъткойни...ние обикновените българи много добре го знаем това,че не ви дреме за България и че няма никакъв контрол върху гласуването в чужбина !!!