Обмисля се таван на надценката за основни хранителни стоки и продукти

Това обяви Христо Алексиев
12 мар 2023 22:28, Нели Христова
122
Обмисля се таван на надценката за основни хранителни стоки и продукти
Снимка: БГНЕС

Обмисляме таван на надценката за основни хранителни стоки и продукти. Това каза вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по bTV.

Алексиев посочи, че надценката не бива да е повече от 10% и обясни, че обмислят таванът на надценката да обхване между 50 и 100 продукта от малката потребителска кошница.

Според вицепремиера мярката може да бъде въведена както с нормативен акт, така и по обща воля от страна на правителство, държава и на самите търговски вериги, както по думите му се е случило в други държави. Алексиев коментира и дали има картел между големите търговски вериги. Компетентната институция, която трябва да установи това, е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Ние сме подготвили информация и ще я предоставим на КЗК, каза той и потвърди, че има притеснителни данни.

Не мога да спекулирам с това дали има, или не, картелно споразумение, но за мен, по-скоро - да, посочи Алексиев. Ние неслучайно следим какви са цените на тези хранителни продукти в западноевропейските държави. При положение, че България има най-ниските цени на горива, най-ниския транспорт, най-ниския природен газ, за съжаление най-ниското заплащане, а цените на някои продукти са по-високи. Откъде може да идва това, освен ако няма картелни споразумения и генерирани свръхпечалби, коментира Христо Алексиев. Вицепремиерът бе категоричен, че има необосновани надценки и печалби в този сектор и съобщи, че общо проверките в сектора са над 600.

Относно осигуряването на медицински хеликоптери, транспортният министър заяви, че работят във всички посоки за това България да има спешна медицинска помощ по въздух. Ние възнамеряваме това да се случи до средата на тази година, увери Алексиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е добра идея за основните храни.
86
0
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Има и трети вариант: Масови проверки. Специално на Била, Кауфланд и Лидъл проверки на всеки обект поне веднъж седмично. Държавата пари има. Вместо да плаща за безработица да наема служители да проверяват елементарни неща като срок на годност. Разбира се бавно за да им пречи и "сами" да се сетят че просто прекаляват. Не е нормално в ЕЗ инфлацията да е 8%, а в България 16%. Цените на тока са битови с коменсацията, цената на нафтата постоянно пада, заплатите са мизерни, ДАНЪЦИТЕ са най-ниските!
85
0
 
4
 
! Отговори
Vesko преди 1 година
Не първо да забранявате на хората да отглеждат животни на село, за да може крупните производители да пласират стоката си, а сега да ограничавате и крупните производители колко да печелят.Нека всеки да произвежда, колкото може и колкото иска. Не може да има толкова малко на брай домашни животни в едно лично стопанство. Разрешете на всички да си отглеждат храна и в повече. Ще видим, тогава цената на яйцата, сиренетео и кашкавал колко ще бъде.
84
1
 
1
 
! Отговори
Vesko преди 1 година
Държавата пак прави объркани неща. Ако искате да има пазарни цени и да има справедлива цена както за клиентите така и за производителите, тогава играйте по-правилата на пазарната икономика. Вместо да слагате таван на печалбата, махнете "Наредба 44 от 2006 г. за ветеринарномедициснките изисквания към животновъдни обекти". Просто не ограничавайте производството, както от юредически лица, така и от физически. И тогава цените ще се нормализират.
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като за начало да вземем да покажем колко е надценката. Иначе е ясно какво ще стане. Дъщерно дружество "лидъл сорсинг" което ще е прекупвач от прекупвача, което ще "продава" с надценка 200% на Лидъл, които "честно и почтено" ще слагат надценка 9.5% и цената ще е същата. Покажете колко е надценката по веригата. Щото крайния търговец ще си отдели складовите работници в "дъщерно предприятие" и цената няма да мръдне.
82
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От това ще последва свръх дефицит и изключително скъп черен пазар
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "аван на надценката идва опакован с таван на заплатите, дефицит на стоките, отлив на инвеститори и бясна безработица" - То тва е мечтата на Рундю Правешки IIри да ни върне в цоциализма на празните щандове
80
0
 
8
 
! Отговори
мислете преди 1 година
мислете . С това ще си останете . Народа не ви вярва отдавна .
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия нищо не правят. Само обмислят, анализират и проверяват. Ще видите, че ще се откажат от таван на надценката. Търговското лоби е много силно. Овладяло е държавата.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До *** - Нещо се будалкаш ти с нас! Я кажи кой ХРАНИТЕЛЕН продукт струва 1 ст.? Дори бонбонче лукче е повече!
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Фен на Вики Джъстис - Че защо? Доколкото знам човеко е икономист по образование, а че се занимава с транспорт е профилиране, тъй като и в транспорта има доста место икономика
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да ви светна, че таван на надценката идва опакован с таван на заплатите, дефицит на стоките, отлив на инвеститори и бясна безработица. Да не кажете, че не сте били предупредени.
75
0
 
6
 
! Отговори
Жебок преди 1 година
Ах, да - забравих, че тук такива обикновени неща като "пррост хляб" се цензурират, няма да се повтори! )))
74
1
 
5
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Министър на "ТРАНСПОРТА", говори за цени и е отговорен за икономическите въпроси. Дори не е необходимо да четете до край статията. Вече ви е ясно колко струва неговото експертно мнение.
73
0
 
6
 
! Отговори
Жебок преди 1 година
В ТВ-предаването снощи г-н Алексиев се позова на добър унгарски опит.... Не знам какъв пример ни дават унгарците, но ми е известно, че от десетки гидини вече в големи или малки магазини във Франция ВИНАГИ има супер-евтини франзели (багети), субсидирани от държава с мотивация "да има достъпен хляб за народа"! Струват около 48-50 евроцента бройката и всеки може да си купи такъв "***" хляб.... Пък който иска по-сложен и засукан от 2, 3 или 5 евро - си купува такъв и толкова! )))
72
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ура другари! Таван на цените и Ферарита по 50 стотинки. Ай ша ми печелят разни мискини тука. Или поне да направят заплатите по сто милиарда със закон. Така и така българите сме най-интелигентната нация, да станем и най-богатата.
71
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо гонете веригите и отваряйте Кремиковци. Искаме си саламът от кучешко като едно време, преди да дойдат разните му Били - Мили... На нас конкуренция не ни трябва. Батушка министър ще казва кое колко да струва и кой по колко да печели. Това е волята на народа.
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излизайте хора по улиците,площадите иначе няма оправия ще ни грабят одерат колкото се може с камъни по главите на тия
69
2
 
2
 
! Отговори
Алов преди 1 година
Само ПР преди изборите няма такъв механизъм в Б-я и как ще смяташ надценката процент или стинки ако продавам видии за 1 сотинка и давам за 2 това е 100%, но ако взимам домати за 7 лева и продавам за 9 не е и 20%
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КЗК - комисия за защита на крадците или КЗК - комисия за защита от крадците?