Витанов: 1% от световното население притежава 80% от благата

Неравенствата се увеличават и убиват, заяви евродепутатът
20 мар 2023 14:11, Анисия Иванова
105
Витанов: 1% от световното население притежава 80% от благата
Снимка: Bulgaria ON AIR

Голяма група евродепутати призоваха да има данък "богатство". У нас финансовият министър поиска фирмите да плащат за своите свръхпечалби.

"Инициатива е на мултимилионери от Давос, които сами са стигнали до извода, че трябва да бъдат облагани повече, за да могат да се генерират повече приходи в държавните хазни. Тези пари да стигат за социална политика, климатични политики, за енергийна трансформация, която да бъде на социално приемлива цена", заяви евродепутатът от Партията на европейските социалисти Петър Витанов в "България сутрин".

"Смисълът е свръхбогатството, което е над 50 милиона, да бъде облагано допълнително с аналог, който също е прогресивен в зависимост от размера на това богатство и да се преодолеят огромни неравенства, натрупали се през последните години", обясни още гостът.

По повод скритите документи, евродепутатът коментира, че "сделката, която постигнаха страните на ниво ОИСР, е за глобален аналог върху мултинационалните компании. Установява се, че големите транснационални компании плащат средно 9% европейски данък, при положение, че малките средни предприятия плащат над 20%, посочи той.

Според Витанов това означава, че големите предприятия "имат юридическата и финансова помощ да избегнат данъците, да се регистрират там където данъчните аналози са най-ниски и да избягват данъци, да влизат в офшорни зони. Това е начин да се ограничи бягството на капитала."

"Неравенството, което се създава, убива. Когато една държава няма пари нито за пенсии, нито за социална политика, нито за достъп до здравеопазването, това коства човешки живот", настоя Витанов.

По негови думи тези неравенства се увеличават. "1% от световното население притежава 80% от благата, това е страхотно неравенство. Покрай пандемията 10-те най-богати души са удвоили богатството си, при положение, че над 95% са загубили средства", уточни евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

Витанов коментира и ситуацията у нас: Държавата е предоставила близо 6 млрд. помощи за последната година. Установява се, че имаме сектори, в които има видими картелни споразумения, където крайната цена и инфлацията се калкулира на гърба на потребителя. Според мен трябва да се калкулират печалби, но не навсякъде. Против съм повсеместно даване на помощи на всички и за целия бизнес.

"Ако искаме да имаме силна държава, със силна социална политика, трябва да имаме достатъчни средства", категоричен е евродепутатът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко са щастливите?
85
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално! Не всички са образовани и умни!
84
3
 
0
 
! Отговори
П.Бутанов преди 1 година
Ми то няма друг начин, знаете ли какво ще стане ако милиардеирте си раздадат парите на бедните? Хипер инфлация.
83
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами нали това искахте - получихте го- сега няма измъкване
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А как са натрупали имането - всеки различно. Някои с хитрост, други с интересни идеи, трети с много работа. Има и богатства, които са въпрос на късмет. Но късмета не помага. Статистиката показва, че голяма част от хората спечелили от лотария, много скоро се връщат в изходна финансова позиция.
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът е, че комунизмът не работи по принцип. Вземете всички ресурси,пари и блага и ги разпределете по равно между световното население. Изчакайте сто години. Резултата ще е същия - огромна концентрация на пари и власт в малък процент от населението.
80
2
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Нима богатите са натрупали имането си с работа?!? Що да не гледаме в канчето на чорбаджиите.., които постоянно ни водят от криза в криза, вдигат цените, възрастта за пенсиониране и т.н. Да зарием глави като щраусите казвате г-н "антикомунист"?!?
79
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да не ви е комунизъм бее?!?!Много ясно че ще има бедни и богати. Който не работи НЯМА да яде!!!Това е положението!! И не гледайте в камчето на богатите!! Имате си свое. Напълнете го и му се радвайте.
78
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
чрез пландемията отклониха печалбата от малкия и среден бизнес - към мултинационалния бизнес. Вместо да купуват хората в местните магазини, трябваше да купуват в интернет от амазон и няколкото големи компании, които на практика отнеха пазарния дял от малките бизнеси. Богатите станаха още по-богати, а средната класа отиде в кана ла към бедната. Собственика на амазон може да направи кръгче в ниска орбита около земята по този повод. Парите ги изсмукват няколкото големи играчи. За останалите трохите
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 81 : Благодаря, това беше полезно. Учили сме го по история, и учителката държеше на това "Т". Отнесох тройка, задето не го произнесох. И не, не си грък :) Според НЯКОИ всички сме македонци :D
76
0
 
5
 
! Отговори
В. преди 1 година
Направете сивата икономика 10% и тогава си слагайте прогресивен данък.
75
3
 
2
 
! Отговори
Помня преди 1 година
че така беше и по времето на СССР ако не се лъжа.Никой нямаше нищо свое.Явно заразата се е разпространила.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Драконови мерки - Български фрази и изрази
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дракон е първият създател на писани закони в древна Атина, живял през 7 век пр.н.е.. Законите, останали в историята на правото и известни като Драконови закони, са записани през 621 пр.н.е. и са изключително строги. Предвиждат смъртно наказание дори и за най-малките провинения.Т може и да има, може и да няма. Не съм Грък все пак.
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само в Бг , крадците станаха повче от парите , И ... всеки иска да е шеф !
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Транзакция или трансакция? - БЛОГодаря
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тук идва второто възражение в трансакция транс не е представка. Случаят е съвсем различен от трансграничен, трансатлантически и т.н.
69
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората не са равни и никога не са били и не трябва да бъдат! Винаги е имало и ще има глупави и умни, красиви и грозни, способни и некадърни, родени с добър късмет и родени с лош късмет. Тия глупости за това как социалните неравенства са голям проблем ги измислят комунистите. Цялата тая левичарска линия е измислена с цел да ограбят умните и способните и тези които са успели в живота и да раздават на некадърници и мързеливците. Абсолютно съм против всякакви опити за изравнявания в социален план.
68
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До В. 75 : Първо, казва се драконТовски мерки. Идва от цар Драконт, който е прилагал тежки наказания за най-малкото. Второ, не се поставя главна буква в средата на изречението, ако не става въпрос за име. И трето пише се транЗакции. Със З. Седни си, двойка. Не се надявай на работа с добър доход с тази липса на грамотност.
67
3
 
0
 
! Отговори
В. преди 1 година
Драконовски данък върху Финансови трансакции.