България не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна

Радев: Няма да предоставяме изтребители и танкове
21 мар 2023 13:12, Александър Попов
329
България не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна
Снимка: БГНЕС

Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, зенитно ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори, заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като говори по време на откриването на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда днес в София.

България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна, посочи Радев. Страната ни ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира, каза още той.

В Брюксел вчера беше обсъден проект за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди. Служебният министър Димитър Стоянов посочи, че България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като Българската армия не разполага със средства, които могат да използват този калибър.

Редно е българските граждани да знаят позициите на партиите, които очакваме след изборите на 2 април да решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната, коментира президентът. Според него пред Европа това е знак на суверенно решение.

Сигурен съм, че бюджетът за предоставяне на военна помощ за Украйна от държавите в ЕС ще се наложи да бъде отново увеличен, заяви днес европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Президентът взе отношение и по вътрешнополитически въпроси.

Категорични спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, заяви Радев. По думите му категорични спекулации са и твърденията, че ще има орязване на курса на лева спрямо еврото и ще има нови заеми от Международния валутен фонд.

Финансите на държавата са стабилни, но това е едно предупреждение, което служебното правителство отправяше и от трибуната на Народното събрание, заяви Румен Радев.

„Това е предупреждение, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколко предишни парламента, ние можем, евентуално, да стигнем и до някой от тези негативни сценарии. Но зависи от отговорността на народните представители това да не се случи“, допълни президентът.

Министерството на финансите държи стабилни държавните финанси, посочи Радев и поздрави ведомството, че е осигурило рекордна събираемост и е гарантирало ежегодно нарастване на пенсиите и заплатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сандо хайде САЩ, Германия, Англия или някой друг ни даде нато-вско оръжие пък ние да дадем нашето старо на Украйна. Защо няма една таква приказака? ------------ от месеци има такава приказка и не само за България. Полша, Словакия, Чехия, Хърватска, Словения си подмениха съвeтските бракми модерно оръжие. Ние обаче си имаме гнycни, cъветcки шапкapи и си пазим ръждясалата техника.
192
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофобите да хващат пътя за Аляска, тук не искаме да подкрепяме сатрапи и нацита
191
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Паню Баирски Хайде да кажеш с какво оръжие помагахме на ВСУ! Предполагам, че правиш разлика между оръжие и боеприпаси. А да продаваме тежко въоръжение на възраст 50-60 години е безполезно.
190
13
 
17
 
! Отговори
ПП 2023 преди 1 година
Радев е съучастник на Путин.Затова такива ги говори.
189
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, к.194 Май не си ходил войник: снаряд и патрон доста се различават. Снарядите се делят на унитарни и такиива с отделно зареждане в дулната камера - първо самият снаряд и сетне гилзата с барутния/взривния заряд. Но унитарните снаряди не се наричат патрони.
188
3
 
8
 
! Отговори
Само ни лъжат преди 1 година
А старите съветски муниции за старо съветско оръжие? За тях нещо да кажеш!!
187
11
 
15
 
! Отговори
РАДЕВ ГНИДА преди 1 година
РУСКА ИЗЧЕЗВАЙ В СИБИР ПРЕДАТЕЛ
186
6
 
18
 
! Отговори
почти повярвах преди 1 година
Да, ние няма да доставяме на Украйна, ще доставяме на Полша, а те след това ще ги дават на Украйна пак игра с дефиниции, но крайния резултат е същия.
185
13
 
16
 
! Отговори
РАДЕВ Е ПОЗОР преди 1 година
РАДЕВ ПРЕЧИ НА БЪЛГАРИЯ ДА ИМА АРМИЯ
184
10
 
17
 
! Отговори
ТОЯ НЕ СЪМ ГО ИЗБИРА преди 1 година
Л РАДЕВ Е ПОЗОР КАКЪВТО БЪЛГАРИЯ НЕ Е ВИЖДАЛА.ДОЛУ РАДЕВ ДОЛУ РАДЕВ ДОЛУ РАДЕВ
183
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уважавам Радев за това решение, най-после се абстрахирахме от западните пропадняци и фашаги
182
15
 
15
 
! Отговори
Pepe преди 1 година
Наистина ни вярвам на ушите и очите си. Този човек, ни тласка към мрак и тъмнина. Той вече най-открито работи за мракобесния режим на онова ниското. Отдалечава ни от Европа (ние сме Европейци какви да сме) и НАТО. Натовски генерал, та той е пълен CPAM!!!
181
13
 
17
 
! Отговори
РАДЕФ преди 1 година
Е ПОЗОР
180
14
 
21
 
! Отговори
Пикая на Русия преди 1 година
ТОЯ НЕ МИ Е ПРЕЗИДЕНТ
179
15
 
18
 
! Отговори
Силиций преди 1 година
Всички заводи работят 24/7, всичко произведено отива директно в Украйна. Нищо не зависи от Радев, нищо не зависи от политиците, нищо не зависи от вас! Пръскайте се от злоба, Русия няма да спре промяната, ще има нов и по справедлив свят. Да живее България, Слава Украине!!!
178
7
 
9
 
! Отговори
5-та водка пийвам преди 1 година
До Сандо - ами македонците как си направиха сделки? Дадоха нашите стари танкове и сега получават леопарди от Германия. Сега ще си дадат и самолетите и ще ги заменят с нови модерни. Като има желание, има и начин. Демек, от наша страна мижав интерес.
177
12
 
15
 
! Отговори
Мдааа Дааа преди 1 година
Божеее... от тая хибридия дето се лее в Бг медиите не мога да повярвам, че в Бг си имаме такъв велик Човек и водач... над 70% България те боготвори г-н Президент!!! А иначе никой не пречи на военолюбивата соросня да хваща мешка, пушка , чемодан и вокзал за фронта в Укрия да брани бандери и неонацисти... на воля да бори рашки и Путин. България иска неутралитет и мир на каквато и да е цена... стига смърт и разруха!!!!
176
10
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
хайде САЩ, Германия, Англия или някой друг ни даде нато-вско оръжие пък ние да дадем нашето старо на Украйна. Защо няма една таква приказака? Защо да подаряваме ?
175
7
 
14
 
! Отговори
Президента Радев преди 1 година
Украйна е отписана от ФАЩ. Доставили са снаряди с обеднен уран Явно нямат намерение да ядат хляб от там. Да му мисли Еуропа. Те ще папат радиоактивно брашно, царевица, олио...
174
2
 
11
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Ама, много бързо забрави, как същите тия ПП/ДБ му коленичиха, ръкопляскаха и избраха за втори мандат. Сега щели да му искат импийчмънт. Не, че не трябва, ама точно тези да му го искат??? Та той им е бащицата бре.