"Уестингхаус" ще строи два блока на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

За Белене готвим споразумение с Франция
28 мар 2023 17:37, Стела Стоянова
84
"Уестингхаус" ще строи два блока на площадката на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка БГНЕС

Предстои окончателното подписване с американската компания "Уестингхаус" на инженерингов договор за изграждането на два блока на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщи служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков:

"Както с Америка ще бъде подписано междуправителствено споразумение, подобно ще има и за изграждане на тези два ядрени блока с "Белене" между България и Франция.

"На 4 април пристига в София за среща с министъра и след това работна среща с нас френският изпълнителен директор за нови мощности на „Електрисите дьо Франс“. На 18 в Белене ще бъдат на посещения и на оглед френски специалисти от ЕДФ".

Договорът с американската компания „Уестингхаус“ за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ е за 10 години, посочи зам.-министърът. Първата доставка ще е през 2024 г. Предстои горивото да бъде лицензирано, като в момента се представят отчетите за това пред Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

С френската компания "Фраматом" е подписан договор за доставка на свежо ядрено гориво за 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", добави Еленко Божков. По този договор доставката е също за 10 години.

Първата доставка ще се осъществи през 2025 година.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
0
 
! Отговори
А преди 1 година
Дано
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина държава не заслужава продажник,подлизурко и вечен роб хак муе
50
8
 
2
 
! Отговори
?!? преди 1 година
За тоя съм сигурен, че е подготвил някакъв провал на този проект. Тоя русофил е готов ръцете да си отреже, България да предаде да я зароби в неизгидни договори и условия само, за да се провали проекта двата блока да бъдат изградени от Америка. Така, че го чакам да му видя схемата, ана вече ще ги тричим.
49
0
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Оня реактор за Белене, който сме си купили сега какво ще го правим? Само не разбрах с колко % ще се оскъпи цялата тая драма? Щото до сега сме вътре с няколко милиарда.. Ама какво са за нас тия милиарди...
48
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 47 Търг ще има ама Путин няма да участва в него защото имал много спешна работа в Хага и моли всички български русофили за извинение.
47
0
 
1
 
! Отговори
до 43 преди 1 година
само так ,смело напред с номер 12 и право у карлуково
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Треа да бягаме, ако не слушаме ще ни спретнат една фукушима, общо взето сме в позиция между *** и наковалнята
45
1
 
14
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Само да попитам на каква цена ще бъде новото гориво от Уестингхаус и ще си прибират ли отработеното
44
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли търг че Русия искаше 10 пъти помалко $ и отпадака и дваше изгоден заеми.
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това го слушам вече 30 години.Новото в приказката са французите.
42
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия се чустваше прекрасно до 2014 година, пълнеха и джобовете с пари, подкупваше си европейските политици, прокарваше си миризливите потоци през цяла Европа, Путин постоянно го избираха я мъж на годината, я политик на годината, човека си купуваше и пазаруваше каквито си иска титли. Пустото величие на Русия изяде главата и на Путин и на Русия. Започна да изпепелява Запада, започна да плаши всички с несъществуващи оръжия и накрая съвсем закономерно фалшивото величие затри и Путин и Русия.
41
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той западния хаос отдавна е дошъл, ама Уестингхаус ще ни довърши!
40
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесно - това означава пълно скъсване с руската енергийна зависимост и изнудване! Наливам си джин по тоя повод, а всъщност след 33 години Прехода най-после започна, и началото му го постави правителството на Кирил Петков! Твърдо с номер 12 на 2 април!
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само т..ъ.п..и и ***..ло..у.мни вещветвени образзувания,наречени по погрешка "човешки",изхвърлят от употреба една доказана с десетилетия работеща система,за да угодят на робовладелеца си,с нещо,пълно с неизвестности и освен това обърнете ***.л.оумници внимания на отбелязаното от номер 35 - дека бре,ще складирате отпадъците на пи.кл.ивата си територийка????Тези са направо за разстрел,барабар с президентинът!Примерът го имате - вижте какво стана с Фукушима и цяла Япония!
38
1
 
9
 
! Отговори
Абсурдистан преди 1 година
Да бе, Чорапа прекали! Кой го е избирал това служебно правителство, та да подписва договори от нац.значение, засягащи националната ни сигурност!? А иначе един бюджет неможели да приемат!?
37
3
 
20
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Колко ли милиарда за блокове на хартия ще дадем? А с това гориво от САЩ и Франция, май ще закрием и сега действащите реактори.
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересно как се взимат тези решения от служебно правителство. И кой ги одобрява, защото те няма как да минат без изрично одобрение от специалист, а този "специалист" така и не се е показвал да обясни как точно се гарантира сигурността на несертифицираното ядрено гориво. За новите блокове пък дори няма да коментирам. Най-добре да подарим по 1 млрд. на всяка членка на НАТО, като най-малки.
35
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До баланс Какви търгове на санкционираната Русия? Това да не ти е сергия на пазара. Русия сама си изпъррдя късмета да търгува със Запада и сега няма как да бъде допусната тая бандитска страна отново в Европа. То се видя че единствената цел на Русия е да поробва по слабите държави. Само че в Украйна сбъркаха с нейната слабост.
34
2
 
13
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 година
Отработеното гориво да се съхранява в банкя и росенец! И в американските бази в ново село
33
2
 
21
 
! Отговори
възмутен преди 1 година
И дума не обелвате къде ще се складира отработеното гориво, което е въпрос от първостепенно значение.