България и Албания подписаха Спогодба за социална сигурност

Документът регулира осигуряването на граждани при работа в двете държави
30 мар 2023 18:08, Красимир Ангелов
1
България и Албания подписаха Спогодба за социална сигурност

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров подписа Спогодба за социална сигурност с Албания. Документът беше парафиран в присъствието на Доника Ходжа, извънреден и пълномощен посланик на Албания. От албанска страна по кореспондентски път Спогодбата е подписана от министъра на финансите и икономиката Делина Ибрахимай в Тирана, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

"Подписването на двустранната Спогодба е важно за регламентирането на социалните права на гражданите и регулирането на взаимоотношенията между институциите и бизнеса", каза министър Лазаров. Той изрази увереност, че традиционно доброто сътрудничество между двете държави ще продължи.

Международният документ регулира осигуряването на граждани на България и Албания при работа в двете държави. Спогодбата гарантира техните осигурителни права и определя реда за отпускане и изплащане на обезщетения за болест и майчинство, трудова злополука и професионална болест. С нея се регламентират и условията за отпускане и изплащане на различните видове пенсии - за осигурителен стаж и възраст, инвалидност поради общо заболяване, инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствени пенсии.

За да влезе в сила, Спогодбата за социална сигурност между България и Албания трябва да бъде ратифицирана от Народното събрание. По този начин ще се създаде възможност хората, осигурявани в България и в Албания, да реализират социалните си права.

По време на подписването бяха обсъдени двустранното сътрудничество и теми, свързани с пазара на труда и трудовата миграция, както и интензифициране на преговорите по проект на споразумение между двете държави за регулиране на трудовите отношения и свободното движение на работници, инициирано от правителството на Република България. Посланик Доника Ходжа отбеляза, че в България има 500 постоянно пребиваващи албански граждани и около 300 студенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първа стъпка към подялбата на Северна Македония