Как ще работи кабинет с ротационен премиер?

В рамките на един парламент може да има N на брой правителства, посочи д-р Орлин Колев
23 май 2023 19:29, Красимир Ангелов
103

България ще има редовно правителство - за това се разбраха в понеделник ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". Формата му обаче ще бъде безпрецедентна в новата ни история - ще управляват ротационно - първият премиер ще предава щафетата на втория.

"Установеният модел на българската Конституция е в полза на правителството. В рамките на един парламент могат да са не едно, не две, не три, а N на брой правителства, докато не се изчерпат трите проучвателни мандата. До момента, в който се наложи на президента да назначи служебно правителство, може да се избират N на брой правителства. Веднъж избрано правителство, при посочените в Конституцията предпоставки за предсрочното прекратяване на пълномощията му, тогава започва конституционната рулетка наново", каза експертът по конституционно право д-р Орлин Колев в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Той припомни, че първо избираме министър-председателя, а след това и министрите.

"Когато говорим за ротация и за предсрочно прекратяване на пълномощията на МС, би следвало най-удачният вариант е министър-председателят, който заема поста, да подаде оставка, за да има възможност за образуване на ново правителство. След като той подаде оставка, това означава, че се прекратяват пълномощията на цялото правителство, включително и на министрите. Въпрос на вътрешна договорка е дали ще се запазят същите министри", допълни д-р Колев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И поясни, че наново се гласува цялото правителство.

"Клоним към джентълменското споразумение, защото не пречи да бъде установено в едно коалиционно споразумение, което е с характер на договор между двете страни. При коалиционните споразумения нямаме такава законодателна уредба, която да предвижда негативните последици от неизпълнението на тези договорености. Единствената отговорност, която следва да поеме този, който не е изпълнил коалиционното споразумение, е политическа такава", поясни експертът по конституционно право.

Попитан дали има как политик да бъде и министър-председател, и министър на някое от министерствата, д-р Колев отговори: "Това ще бъде поредната екзотика в нашия конституционен модел, досега не сме имали такъв прецедент. Функциите ще се преплитат, но ако това ще е лекарството за излизане от политическата криза, бихме могли да го преглътнем. Не трябва да имаме конституционни промени, а политически диалог и разбирателство."

От думите на д-р Колев стана ясно, че снемането на имунитет на народен представител се извършва по два начина.

"Като предхождащо е искането на главния прокурор. Не можем да снемем депутатски имунитет, ако той не е поискан от главния прокурор. След това народният представител може сам да се откаже от имунитета си, той не подлежи на гласуване от НС, а ако не се откаже - той подлежи на гласува", добави експертът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
до 61 преди 10 месеца
До Анонимен,това от москва ли ти до подшушнаха,щото ти сам не можеш да измислиш по-колосална глу пост,лошото е,че русофили ти слагат плюсове,хахах,колко сте жалки
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Българин62 Боже колко много малоакълен народ, ти пък си и знаменосец !
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А не може ли да се направи така че ако една партия е управлявала повече от 10 години да няма право да се явява на избори през следващите десет години както е с американските президенти . Например мафията герб . Ако се направи така правителство ще има.
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пълни глупости. Лъже та маже. Щял да преглъща, екзотики и простотии. В Конституцията ясно е записано че не сме еднопартийна система. А в момента точно това правят. Няма такива неща като " аз ще съм премиер до обяд, а ти следобяд" Това и децата го знаят. Няма кой да баламосваш. Ще ви изринем. Всичките.
53
1
 
9
 
! Отговори
Доброволец преди 10 месеца
И*змет. Продажници. Българомразци. Предатели. Престъпници. Подиграват се с народа. Ще висят.
52
10
 
1
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Тряба да дадем още 50-60 милиона помощ на Украйна, Путин трябва да разбере, че ние сме тук, и никъде няма да ходим и ще помагаме на Украйна докато постигне не само победа, но и справедлив мир. Ще предоставяме помощ пак и пак докато Русия не бъде окончателно победена и Путин бъде изправен пред международния съд в Хага.
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Инфлацията в ЕС вече удари 30% в някои страни. Някои стоки почти двойно - 100% инфлация, особено при храните стига и до 400% за специални продукти.
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя "експерт" като го гледам, и като знам за какви политици става дума, направо се чудя, че в тая държава все още има нещо за ядене.
49
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Със заповед 123 от 20 май 2023 на НАТО в България започва мобилизация на 30 000 военни
48
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Важна е войната , САЩ да загубят.. Кой ще дойде на власт е все тая - колония сме на САЩ
47
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как, никак. Те не са дошли да работят.
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бойко направи безподобен компромис угоди на кирчовци.Обяснението беше, че го прави в името на България/на държавата.Можеше да каже, че го прави в името на Народа.Но не го каза.Народа пак изпадна някъде.Правилно той е опасен свидетел.Има и Памет все някога може да ти припомни едно или друго.А България как ще ти държи сметка тя?За Народа може всичко да се каже даже, че е недостоен за усилията на Властниците си.Тогава и държавата на ротация-9м.на едната мафия и 9 на другата.
45
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Два престъпни клана се сродиха, бате. А само един Гешев се тюхка! Ех, Иване, Иване, наесен няма да има кого да спасяваш бе, Иване! Наесен всички ще сме живите-мъртви бе, бай Иване. Само Баце ще стои. По прашки. На мястото на Паметника на Съветската армия. За да ни показва пътя. И извора. На всепоглъщащата си престъпна наглост. Затова евроreйoBe, съборете паметника на савецкая армия за да не се сбъдне това пророчество с прашките на Баце, че смехът ще е голям!
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоз ***.лоу.мен ли е ? То така ниокга няма да има правителство . Освен това не е приемливо за народа . Трябва си конституция приета от народа с президентска власт както е в целия свят под една или друга форма за да се знае кой носи отговорността . Да е с две годишен мандат и да си назначава вички държавни служители полицейски офицери , прокурори , следователи , шефа на БНБ и другите за да няма извинения защо боко не е в съда за рададените милиарди без конкурси на обрачита от фирми на герб - дпс.
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Снимката къса
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ротацията е като гоненица и се гонят едни други.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пепе арестува Лойко, после Гешев го спаси, а сега и Лойко подгони Гешев заеднпо с с пепе/
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бате Бойко си изигра за енти път най-добре картите. Ще ги остави да се навластват и после след поредната съсипия ще каже - Казах ли ви, не ги бива, дадохме им възможност, а ги вижте. Това е края на ПП. Колкото до ДБ са заприличали на БСП. Поддържат се от баби реститутки, които живеят оше във времето на Иван Костов. Та, докато са живи те и ДБ ще имат някакво представителство.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
41 Още не е късно. Неможе, да искаш от някого нещо, което той неумее и неможе да направи. ПП са пълни некадърници и неумеят да управляват държава. Могат да си правят номерцата в големи фирми, под нечие ръководство, или като бизнесменчета-тарикати. И да си нодуват фейк ПиАра.
38
0
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
До Добрата новина ... утре за финал за купата на България са продали 800 билета :)))))))))))))))))))))))))))))))))) Ама така е с Перуката, БФС и Кабака. Пфу...