Адм. Ефтимов: Съветските зенитни комплекси е по-добре да се продадат

Било опасно дори да се съхраняват
26 сеп 2023 15:37, Нели Христова
206
Адм. Ефтимов: Съветските зенитни комплекси е по-добре да се продадат
Снимка: БГНЕС

Съветските зенитно-ракетно комплекси е по-добре да се продадат, защото у нас не могат да се ремонтират и дори е опасно да се съхраняват. Такава позиция изрази днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който присъства на учението Noble Blueprint 2023 на полигон “Ново село”.

България да даде дефектни ракети С-300 и боеприпаси с отпаднала необходимост, предложиха по-рано днес депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Проектът предстои да се разгледа от парламентарната военна комисия.

“Като началник на отбраната всяка година разписвам доклад, непрекъснато извършваме анализи и докладваме на министъра на отбраната и държавното ръководство какво е състоянието на въоръжението и техниката. Знаете, че има преимущество на въоръжението от съветско време. Затова е нормално и някои системи и специално зенитно управляемите да не могат да се поддържат. Те не са много, няколко бройки. Има информация за това нещо, аз съм я докладвал. Това е държавна собственост. Ако държавата реши да ги използва и да има някаква изгода, за нас е по-добре да не ги съхраняваме. Някой път е и опасно. Държим ги в различни складове и не искам да застрашавам живота на личния състав. Но не можем да ги ремонтираме, имаме доказателства и документи за това”, каза адмиралът.

Не мога да вляза в конкретика, но не са много. Това, което имаме обаче на въоръжение в Българската армия, с малки изключения, е в изправност и можем да изпълним конституционните си задължения, посочи Ефтимов.

На въпрос на “24 часа” има ли опасност да пропадне проектът за придобиване на машини “Страйкър” от САЩ, Ефтимов каза: Искрено се надявам да няма такава опасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
2
 
5
 
! Отговори
Кольо преди 7 месеца
Измислен адмирал на измислен флот от две лодки еднодръвки въоръжени с гръцки огън. На всички ни е ясно, че няма повредени ракети а това е врътка как да бъдат дадени на Украйна. А какво ще каже измисленото адмиралче за танковете Т-72 (415 броя) дето според пресата на Германия сме дали на Украйна. Колко народни пари са дадени за всичката тая техника дето подаряваме и що народ се облажи от това.
159
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тук е пълно с клавиатурни патриоти, пък военните училища нямат кандидати, а БА е в ужасяващ некомплект. Много ястреб, ама на дивана, пред телевизора!
158
2
 
14
 
! Отговори
Бай Кольо преди 7 месеца
Този е Адмирал на тъпанарите,не в българската армия.Подлизурко от класа.Управляващата сглобка ни води към дъното с космическа скорост.
157
2
 
11
 
! Отговори
Марионетка преди 7 месеца
Що си не хвърлиш пагоните!
156
1
 
18
 
! Отговори
Бай Тошо преди 7 месеца
До дядо Иван:Дядка, смени видеото, това което гледаш не е от Украйна. В оригинанито видео много ярко горят едни машини, но те не са руски.
155
15
 
2
 
! Отговори
Дядо Иван преди 7 месеца
Да ги разкарваме тези ***, след като все още някой иска да плаща за тях. Войната в Украйна доказа че руското оръжие за нищо не става.
154
4
 
22
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Хубаво го каза Каракачанов оня ден. Не дадохме 100 млн да пооправим казармите и да имаме някаква армия, сега даваме 100млн за база на чужди войски, да ни защитават! Имаме два завода поне за бронирани машини-държавен и частен, но храним канадци и американци за излезли от употреба Страйкъри! По веригата си вземат паричките, българина дава по 1400 лева на семейство за машини нандвойна цена!
153
1
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Абе я ми обяснете, как дефектира ракета? Ако ние не можем да ремонтираме аналогова техника, язък за напъните на бай Тошо, да ставаме електронна нация!
152
1
 
9
 
! Отговори
Кърджалия преди 7 месеца
До 157.И как се реновират,че ми стана интересно?
151
2
 
14
 
! Отговори
М'глата преди 7 месеца
Е точно сега,точно тази година.....наистина трябва някой политик/партия да вдигне народа,и да изметем продажното племе...
150
1
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 месеца
Нагледах се на престъпления срещу републиката. Този придатък ДАНС за нищо не става. Тези престъпници трябваше вече да са по затворите, но уви.... По-добре закривайте ДАНС. Доказа се, като излишен-ненужен-безмислен.
149
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пълнихме джобовете на руснаци,сега на американци! И понеже пари няма плащаме вече и с позволения за военни бази! А с тия десетина самолета и стотина БТРа ,вярно е че ще плашим само гаргите! На гол *** чифте пищофи,казва народа!
148
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как само измислят теоретични оправдания за простотията,които вършат.
147
9
 
6
 
! Отговори
... преди 7 месеца
Въх ако тия С300 са от тогава когато аз служих то те са над 30г ракети вече!!! Дано барем да са ги обновявали и реновирали! Щото инак .... едва ли ще могат да свалят даже и гарга!!!
146
2
 
15
 
! Отговори
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СМЕ преди 7 месеца
И НИКОЙ НЯМА ДА ПОНЕСЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА НИЩО !
145
0
 
11
 
! Отговори
И преди 7 месеца
ТИ ЛИ , БРУТЕ ?
144
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Национални предатели.
143
5
 
31
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Господин адмирал трябва да ви бъдат скъсани пагоните и разжалван до несъщест.пост полуматрос за такива антибългарски изказвания ! Нито нещо трябва да се дава, нито да се продава, щото после нищо няма да се купи и нищо няма да има. Целта на Сащ беше да ни разоражът и го направиха, а сега направо си сваляме гащите. Вие не сте адмирал, а предател !
142
7
 
27
 
! Отговори
Киро на съд преди 7 месеца
Машините Страйкър в Украйна горят изключително добре.
141
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тая всичката народила се продажна плесен ще гние из затворите...