Бюджет 2024 влиза в НС, няколко комисии ще го гледат

Според Асен Василев бюджетът ще издържи цяла година без актуализация
28 ное 2023 08:20, Красимир Ангелов
47
Бюджет 2024 влиза в НС, няколко комисии ще го гледат
Снимка: БГНЕС

Няколко комисии в НС започват гледането на Бюджет 2024 във вторник.

Това са комисиите по бюджет и финанси, здравна и социална. Финансовият министър Асен Василев вече съобщи, че увеличаването на доходите във всичките им аспекти е една от вай-важните политики, заложени в Бюджет 2024 г.

Увеличението на доходите е 11%, толкова е и увеличението на пенсиите. Увеличаването на доходите не може да бъда изкуствено. За целта е заложена една много сериозна инвестиционна програма. Новото тук е, че тази инвестиционна програма, която е на стойност почти 10 милиарда лева, е изнесена в отделно приложение, заявява Василев. Отделно приложение ще има и за проектите на общините. Като тук се дава свобода на местната администрация да прецени за кои проекти да харчи парите, кои са приоритетите за тях.

Финансовият министър е категоричен, че бюджетът спокойно може да изкара една година без актуализация.

След внасянето на бюджета президентът Румен Радев заплаши, че ще му наложи вето. Според Радев, сме свидетели на серия от авантюри в областта на финансите.

Хрумването за енергийна вноска ще доведе до декапитализация на "Булгартрансгаз", предупредих за това. Само за месец дружеството натрупа 260 млн. дълг, постъпления в бюджета няма, подчертава Радев. Той определи като недопустимо намерението на министъра на финансите да разпродава държавния поземлен фонд, на което Асен Василев отговори, че президентът се позовава на фалшиви новини.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До АнонименТака е, само със земя не става, ама без земя хич не става.
39
0
 
6
 
! Отговори
Мдааа... преди 5 месеца
Забележете :"тук се дава свобода на местната администрация да прецени за кои проекти да харчи парите, кои са приоритетите за тях."Ако искат да си купят яхти,апартаменти,къщи в чужбина за да могат да се укрият след като коалиция Козяк си отиде со кротце и со благо... Или с народната любов,висейки от колесника на излитащите краварски боинги както се смучи в една друга колония!
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сега земеделието не като едно време . Не можеш просто да отидеш на полето и да засееш . Все повече растения се отглеждат в контролирана среда . Руснаците са царе на това с малко пари да правят нещата . Има начин със сравнително малко пари да се спечелят добри пари но не по стандартния модел . ЕС ту ограничава потреблението а като влезе и Украйна ще е още по трудно . Вече земята не е важна за земеделието а идеята кво точно правиш . Само с земя нищо няма да стане.
37
1
 
7
 
! Отговори
555 преди 5 месеца
Медузите са преживяли 100 милиона години без мозък, така ,че има надежда за част от ПП.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Cлaвa шapлaтaнe!
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз не разбрах какъв е смисъла да не е българин ? И къв е проблема да я наеме от държавата ? Нали чуждия ще направи същото . Ще отиде до банката и ще вземе заем ??? Нали като я наеме българина ще рискува по малко пари ? И какъв вид земеделие точно искат да развива ? То тва е най важно . Като оствим всичко това ЕС ту са отбор ленинисти . Тези хоря верват че народите са братя и трябва да се прегръщат а не да се конкурират . Ти дори да измислиш рентабина система те ще те спрат да растеш ??????
34
2
 
10
 
! Отговори
цъкльо лъже преди 5 месеца
"При нас имаше дебат по Бюджет 2024 и изслушване на министъра на земеделието. В хода на това изслушване една от точката беше позицията на МЗХ по бюджета. Подкрепата за земеделския сектор е ключов фактор. На това изслушване от получените материали за него по точката за позицията на министерството става ясно, че е имало и се води дебат между МФ и МЗХ по повод планиране продажба на Държавен поземлен фонд и планиране на 340 млн. лв. приход в бюджета от тази продажба. Министерството е възразило. "
33
13
 
4
 
! Отговори
Public enemies преди 5 месеца
Кокорчо работи с ентузиазъм в тежки условия с продължаващ ковид и икономически санкции от Русия, какво направиха герберите за толкова мандати ?
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 37 А за какво са ни чужди инвестиции в земеделието ? Банките пращят от ликвидност . Чудим се наще пари къде да инвестираме а ще даваме наща земя на чужди . То в света вече няма къде да се инвестира . Надуха сумати балони , субсидии политикономики войни с кой ли не . Инвестиции има ама няма къде да се инвестира .
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Земя не се купува от чужденци.
30
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-добрия начин да привлечеш чужди инвестиции в земеделието е като им предложиш да купят земята която ще обработват!
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хаковете на Асен Васил чрез рекет към собствения си народ и заеми да събере 3% дефицит, толкова жалък финансов министър не сме имали и ГЕРБ го докараха за втори мандат!
28
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тези, които най много кряскат против заемите са тези който треперят от гняв че тези пари ще бъдат в полза роду, а няма да влязат в тяхните джобове.Там е голямата им болка.Свикнали са да гледат на държавата като бащиния.
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Продавай Асане! Продавай земеделската земя на България! И заеми тегли!
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Прави са някои финансови анализатори.При среден дефицит в Европа от 2% , нашия залага 5% .Къде е оптимизма му тук.
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кокора ще пълни бюджета с продажбата на 700 000 декара държавна земеделска земя!!! Почнаха и България да разпродават!
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 21...,Като ,,знае какво прави" , защо не вкара Бойко в затвора , а прави сглобка с него.Значи , или знае какво прави, или не знае какво прави.Потътпевшите сме ние ,народа.Кой ще ни върне заграбеното Тоя ,,дисциплиниран " западняк ли Не вярвам на Запад да е така.Тук е някакъв странен модел на примиримост...Ами стойте си в мизерията и ходете на избори..
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Oцъkлeния e peшил ga paзnpogage бълrapckaтa зeмegeлcka земя нa чyжgeнци зa ga въpжe бюgжeтa нa nocoлcтвoтo... Keфитe ли ce нa Пpoмeнaтa, a тpoлoвeтe?
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Голямата софииска община ще си плати ли сама за парното културата и натфиз ??? Или пак от общата каса ? Няма да останат градове в България от тия . Малките села ги издържаме сега и най богатата . Всеки да си плаща екстрите . Германците ги учат как да стоят на студено за да победим лошия Путин а софиянци ги учат да се толят за чужда сметка . Както винаги обратно на Европа .
21
2
 
12
 
! Отговори
ПРОЗАПДНЯК ЗАПЪРТЪК преди 5 месеца
И какво му е умното да теглиш заеми без да можеш да ги връщаш???