Криза около "Лукойл" можела и да бутне правителството, кабинетът бил пасивен

Бойко Ноев: Ако Путин натисне копчето в България ще има икономическа криза
76
Криза около "Лукойл" можела и да бутне правителството, кабинетът бил пасивен
Снимка: БГНЕС

По темата "Лукойл" наблюдаваме подскачащи играчи в парламента и пасивност на правителството.

Това каза пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и посланик на България в НАТО.

Още по темата

"Не може да не се забележи неестествената активност на някои народни представители, които очевидно представляват други, невидими за простото око интереси. Които се опитват да наложат непосилни условия за функционирането на "Лукойл Нефтохим" в този му вид. Те очевидно целят да упражнят натиск върху руските собственици и руските собственици го признават вече със съобщението си, че обмислят продажба. За първи път те казват това нещо от 20 години насам. .... Второто, което се наблюдава, е притеснителната пасивност на правителството да предприеме мерки да не се стигне до криза. Тази пасивност е обяснима в условията на сглобка", каза Ноев.

Той подчерта, че въпросът не е дали, а кога и как да спре използването на руски петрол в рафинерията в България.

Според Бойко Ноев една криза около "Лукойл" може да бутне правителството.

"Ако днес Путин, условно казано, натисне копчето, много скоро в България ще има икономическа, а оттам и политическа криза", смята Ноев.

По думите му в бъдещото решение за продажбата на рафинерията в Бургас има изключително геополитическо значение.

"Как това ще се случи и кои ще бъдат бъдещите собственици? От това зависи картата на региона. Отношението към собствеността на "Лукойл Нефтохим" ще се проверява по две оси - геополитическа и корупционна. ... По тези две оси ще се проявява отношението към бъдещата собственост и по отношенията на това как се случва ще съдим кой от играчите на българската политическа сцена къде е позициониран", каза той.

Златната акция на държавата в "Лукойл Нефтохим" не гарантира никакъв контрол, изтъкна Ноев.

"Въпросът за прехвърлянето на активите на "Лукойл" в Бургас трябва да е прозрачно и пред очите на обществото. Това може да стане само и единствено в парламента. Моето предложение е в закона, който предстои да бъде приет тези дни за дерогацията, да бъде включен член, че на Министерския съвет се възлага незабавно, в срок до една седмица, да въведе или да предложи на НС пакет от мерки, които да гарантират правото на България да одобрява или да забранява прехвърлянето на активи на "Лукойл"-България на други юридически и физически лица, при необходимост да придобие възмездно тези активи след провеждане на съответните преговори. Т.е. когато "Лукойл" каже, че ще продава, България да има първата опция да го купи, първо на нея да се предложи и след това на други купувачи", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: Бойко Ноев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
0
 
! Отговори
Бунтата преди 2 месеца
ТОВА СКАПО ПРАВИТРЛСТЕО НЕ Е ИЬБРАНО ПО ВОЛЯТА НА БЪЛГАРСКИЪЕ ГРАЖДАНИ И ТРЯБВА АВТОМАТИЧНО ДА БЪДЕ СВАЛЕНО И ВСЕКИ МИНИСТЪР ДА БЪДЕ ВКАРАН В ЗАТВОР.СЪЩО И БОКО ТИКВАТА ДА БЪДЕ РАСТРЕЛЯН ОТ НАРОДНИЯ СЪД!!!
60
1
 
2
 
! Отговори
Цветан Камелий : преди 2 месеца
Кабинета не само е пасивен,но и много щедър към Посолството! Изпълнява всички инструкции в поза партер с нескрито удоволствие.Грижат се за комфорта,уюта и щастието на КенеFF Мърршшън,унищожавайки България. Защото така е демократично! И защото така им казаха от Посолството!
59
4
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
Българите не са слепи...ако путин продължи този рекет...Българите ще запалят рафинерията и домовете на обслужващите я като доган-пеевски-борисов...опасни игри са това...хората не са слепи не ги подценявайте...пасивни са заради...умерената и не агресивна на Свободният Свят...ако САЩ и Кралството втвърдят позиция и дават подкрепа...сте ...мъртъвци!!!
58
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ура ура ура искам бензин по 4 лв. литъра. Искам ceлянияma от пътя да изчезне. В София трафика ще се очисти от клепари с провинциални табели, нагли ceлянu и номера като РК, СО, ВР. Без ниска npoвинциална култура на пътя!
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Малко за политика При продажба между две частни фирми държавата може да си завре златната акция някъде. Ако продажбата е напр. между Лукойл и турска фирма, кой от Боце, Шиши, Киро или Д.Добрев ще се опъне на Ердоган? Да не е луд: турските специални служби така ще погнат нещастника, че няма да си намери място! Да не говорим, че премиерът и председателят на НС ще козируват на Султана и поне 1 година БГ ще има трудности по доставка на петрол и газ
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Г-жа Цветанова май че не разбира,това личи от публикацията, че най-важният параметър при продажба е продажната цена и второ, че продажбата се осъществява между две частни фирми,които винаги могат да игнорират държавата. Просто Боце, Шиши Пеевски, К.Петков и сие си правят сметка да притиснат Лукойл, което е невъзможно. Да не говорим, че като скочат 2,3 млн. собственици на коли, на правещите се на отворковци политици и депутати много ще им се стъжни. Оставката на правителството е най-малкото.
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
кой ще оглозга Нефтохима.партийните олигаси само това ще дадат на държавата. най-добре да ни продадат на РУмъния или Турция и да се прекрати мъчението да се направи държава от роби.
54
2
 
9
 
! Отговори
Железният Феликс преди 2 месеца
Само Путин, Русия и ЛукОйл са ви виновни, а? Попитайте Богът На Приватизацията - Мавъра, когото боготворяхте и скачахте, че не сте червени!- защо Нефтохим бе продаден на безценица? Ако българите не бяха такива продажници и мислеха повече за България, приватизацията можеше да бъде с ум и мисъл за бъдещето. И Нефтохим, можеше да е български, и АЕЦ Козлодуй щеше да работи на пълна мощност. А България, можеше да е в топ 5 на ЕС икономиките и да е на нивото на Словения! Нека Путин да ви е виновен...
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лукойл ако се продава , това означава че ще се прехвърли от левия в десния джоб на Путин. И нищо друго не може да се случи.
52
3
 
5
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 месеца
До Анонимен 57: Да, плашилото на Путин го размахват много хора и не само у нас. Дядо Байдън наскоро също се упражни по тази тема. Но ще е честно да се отбележи, че Русия не ни е заплашвала с нищо. Да, от време на време реагират чрез изказвания на някои откровено провокативни изпълнения на нашите евроатлантици, но само дотам.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лукойл блъфира успешно, все пак те печелят стотици милиони на месец и ще плашат до последно та дерогацията никога да не се отменя. Основната грешка е на Кирил Петков и Румен Радев, още в началото на дерогацията трябваше да се гаранитра 50% отстъпка вътре в цената на бензина, а то от както влезе е само нагоре.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бре, един евроатлантик с национално самосъзнание и на който не Путин му е виновен за всичко. Евролевите евроатлантици преобладават и крадат и продават държавата, размахвайки плашилото на Путин. Необходими са патриотични евроатлантици.
49
1
 
3
 
! Отговори
Кой ще купи Лукойл? преди 2 месеца
Фирма, зад която стоят офшорни сметки на Ахмет Доган и Бойко Борисов? Напълно възможно, и това може да е причината за неестествената активност на ГЕРБ и ДПС за по-бързо премахване на дерогацията и изобщо за създаване на проблеми на Лукойл. Нали трябва да ги принудят да продадат, и то възможно най-евтино.
48
1
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 месеца
"Министерския съвет се възлага незабавно, в срок до една седмица, да въведе или да предложи на НС пакет от мерки, които да гарантират правото на България да одобрява или да забранява прехвърлянето на активи на "Лукойл"-България на други юридически и физически лица, при необходимост да придобие възмездно тези активи след провеждане на съответните преговори". ........... Държавата да е привилегирован купувач в сделка за продажба на частна фирма. Това ли ще правим? Ще стъпим на много хлъзгава почва
47
7
 
5
 
! Отговори
опетков преди 2 месеца
До Анонимен48 Анонимчо, от руснаците нищо не се взема, дори и без пари да ти го дават. По-добре по-скъпо, но по-далеч от руските ***.
46
0
 
5
 
! Отговори
Кърджалия преди 2 месеца
До 47.И като излезем(което не го вярвам)какво от това???Пак ще ни пуснат на нас-лапнишараните някой без биография,да ни яхне и...все сначало.И 5 да стане оФцете са си оФце.
45
5
 
0
 
! Отговори
М'глата преди 2 месеца
ДПМ и евроатлантици и еврогайки и русофили и и всякаква рязана ***
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснаците няма да продадат,с руски или неруски петрол,рафинерията винаги ще е на печалба,по-малка или по-голяма.Ако държавата купи фирмата го одобрявам,но защо изобщо им я продадохме тогава.Костов има ли дял вътре
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бойко Ноев беше министър на отбраната на Костов. Никой не помни какво образование е имал!
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Диверсификацията е нещо хубаво, когато намалява цените на енерийните източници и предварително на изключва доставчици. Ако всеки нов интерконектор за едно или за друго, отваря кранчето за скъпи продукти, по-добре да стои затворен!