Лена Бориславова предлага на ГЕРБ да договорят нов меморандум

Сегашният бил покана, а не ултиматум
22 фев 2024 08:53, Петър Бойчев
193
Лена Бориславова предлага на ГЕРБ да договорят нов меморандум
Снимка БГНЕС

Не разбирам свръхреакцията на ГЕРБ откъде дойде. Меморандумът, който предлагаме, е покана за преговори, а не ултиматум. Това каза Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ в „Тази сутрин“ пред бТВ.

Още по темата
В сряда външният министър Мария Габриел заяви, че няма да подпише „т.нар. меморандум“ и ясно се заговори отново за избори. „Ние не поставихме ултиматум на колегите от ГЕРБ, напротив – поканихме ги на разговори върху конкретна преговорна рамка. Още в първите 10 реда на меморандума е записано, че това е предложение за преговори“, категорична е Бориславова.

Тя посочи, че има два големи проблема, които трябва да бъдат решени – избирането на шефовете на регулатори, както и проблемите в съдебната система. „Искам да чуя каква е тяхната визия за регулаторите. Дали искат плаващи мнозинства, дали в регулаторите трябва да влязат зависими политически лица, както стана с КС, дали стоят зад идеята си делението да бъде една трета за ДПС и после една трета за ГЕРБ“, уточни Бориславова.

„Виждаме как работят тези регулатори. Пепи Еврото и Марто Нотариуса са еманация на този процес – регулаторите са избирани с вътрешнопартийни уговорки в едни кабинети. Този процес не може да продължава по този начин“, допълни още тя. Бориславова е категорична, че от „Продължаваме промяната“ не поставят ултиматум, а канят на преговори за механизъм, за който настояват месеци наред.

На въпрос какво мисли за срещата между Спас Русев и Кирил Петков, Бориславова отговори така: Тази среща не е направена в Банкя, не е в тайна стаичка, а е на обществено място, където всеки може да мине и да чуе за какво си говорят. Мога да ви уверя, че няма да приемаме номинации на Спас Русев за медийните регулатори, а ще търсим най-добрите кадри, които се ползват с обществено доверие.

Бориславова допълни, че регулаторите трябва да бъдат категорично независими.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
20
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 3 месеца
Лена като каква си излязла да даваш заповеди на правителството по телевизията БТВ поканете мен аз също знам и мога да говоря
116
1
 
28
 
! Отговори
Хах преди 3 месеца
Ленче, нищо добро не може да се очаква от хора като теб, които правят политика с междукрачието си!
115
0
 
17
 
! Отговори
Батко преди 3 месеца
Ленчето от както взе да се бръсне не *** кефи
114
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ленче, избори за вас и после аут- хващайте обратно канадите докато има още билети! Голяма лакомия за власт и пари бре! То не бе Чаталджа не бе измами!
113
1
 
39
 
! Отговори
guest преди 3 месеца
Тези хора нямат срам в ламтежа си за власт, дори не го крият, колко за жалки..Некомпетента клика от мамини дечица, с партийно наследство и жажда да имат властта на дядовците си. Ограбват данъците ни, не подкрепят иновациите и производството, а само кредитите и въртенето на евросредства, защото и от там взимат %... Братя и сестри събудете се, до кога ще ги търпим??? Те ограбват бъдещето на децата ни, нашето вече го ограбиха...35г преход!!!! това една генерация осакатена!!!!!
112
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Явно тя е автора на това съчинение. Много ми е интересно от каква позиция поставят този меморандум ли е ултиматум ли е.?сега пък било покана за преговори????тъпо та дрънка.
111
2
 
9
 
! Отговори
До 127 преди 3 месеца
Меморандума не е обвързващ юридически..няма юридическа стойност..просто двете страни пишат желанията и намеренията си..
110
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Четох че ще има български вариант на еврото ако беде въведено но само на 1 и 2 евроНа 1 евро ще бъде Иван Рилски а на 2 евро ще бъде Паисий Хилендарски! Най добре и 5,10,20,50, и 100На 5 да бъде Иван Милев, на 10 - Петър Берон, на 20 - Стефан Стамболов, на 50 - Пенчо Славейков, на 100 Алеко Константинов!!! Но в еврото има и 200 и 500На 200 евро предлагам да бъде "Христо Ботев" а на 500 евро да, бъде "Васил Левски"
109
0
 
28
 
! Отговори
Тази ... преди 3 месеца
Тази се мисли за юристка! Даже не са наясно какво означава меморандум - "дипломатически документ, в който са изложени подробности по развитие на спорен въпрос и становищата на различните страни по спора за него"!
108
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази за каква се мисли? Тези недорасли и купени хлапета от ПП се взеха много на сериозно. Опитват се те да видят хорото, ама Андрешко от Банка вече е изпран и няма да им го позволи. Сега когато идва неговия ред за управление ПП-то предлага меморандум, че пак те да определят правилата. Ако Борисов продължи да управлява с тях ще загуби. Габриела не случайно е събрала посланиците на страните от ЕС. Така ГЕРБ обясниха защо ще развалят сглобката и подбра подходящия момент. Кирчо - в канала.
107
0
 
23
 
! Отговори
Крокодил преди 3 месеца
Ленче, остави политиката, веднага се върни при нас!
106
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази жена каква позиция заема в държавата? Никаква
105
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На тая и липсва парапет, да вземат мерки.
104
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щом тая, с невъзможност за мислене, го предлага, изобщо не трябва да му се обръща внимание. Досега само каши е забърквала, както и останалите пепейци.Ама така е, на който не му работи мислещото устройство, говорещото не се изключва, да има баланс.
103
3
 
17
 
! Отговори
предложение преди 3 месеца
Предлагам Хр. Иванов и останалите да обяснят защо вкараха Атанасова в КС. Ето го и моето предложение. Нали ние сме им работодатели? Питаме и чакаме отговор.
102
0
 
30
 
! Отговори
401 преди 3 месеца
Имаха 9 месеца да се нагушат. Каквото са взели - взели. Бойко да не се мае, ами да им ритва столчето
101
0
 
32
 
! Отговори
Айде стига преди 3 месеца
Хайде стига с това лицемерие и некомпетентност. Великият ум с големина на грахово зърно пак се изказва неподготвена. Говорит ми за независими експерти, за неполитически лица, а само да погледнем делата. Подуправител на БНБ Гюров, бивш депутат от ПП, назначения и махнат от КС председател на КЕВР, депутат от ПП и т.н. Хубаво е когато застъпвате някакви принципи, не само да ги декларирате, но и да ги спазвате иначе това се нарича лицемерие, арогантност и липса на капацитет.
100
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сивата кардиналка започна да дава заден
99
0
 
24
 
! Отговори
pepe преди 3 месеца
Някой май го е страх да ходи на нови избори!
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АрхангелаТова " за народа " го забрави .