На "Капитан Андреево" откриха държавна лаборатория

Решителна стъпка за връщане контрола на границите в ръцете на държавата
Обновена: 29 фев 2024 13:05 | 29 фев 2024 13:03, Елка Василева
13
На "Капитан Андреево" откриха държавна лаборатория
Снимка: архив, БГНЕС

Правим решителна стъпка за връщането на контрола на нашите граници в ръцете на държавата. Това каза министър-председателят акад. Николай Денков на откриването на Държавната лаборатория за изследване на пестициди на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево".

"Откриваме една лаборатория, която се очаква от всички превозвачи и към която има широк обществен интерес", заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, допълвайки, че камионите, които чакат 2-2,5 дни на границата, вече ще трябва да изчакат само необходимото технологично време за излизане на пробата - 5-6 часа.

Той посочи още, че лабораторията има капацитет да обслужва трафика, който не е постоянно число, и възможност да увеличи капацитета си при необходимост.

Инвестицията е на стойност два милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет. С пускането на лабораторията окончателно се утвърждава държавният контрол върху храните, които влизат в България.

Премиерът Денков благодари на партиите, които подкрепят правителството в парламента, защото благодарение на тяхната подкрепа "можем да открием днес тази лаборатория и в обозримо бъдеще да върнем контрола и върху товаро-разтоварните дейности, които също са рискови".

По думите на министър-председателя работят и за увеличаване капацитета на лабораторията още два пъти, да разширят значително капацитета на пункта, за да съкратят времето само до необходимите технологични процедури, които да осигурят качеството на продуктите.

"Работим по това да осигурим рентгенови машини, с които да можем да проверяваме всички камиони максимално бързо. Да сме сигурни, че през тях не влизат рискови стоки и в тях не се крият мигранти", обясни акад. Денков.

Той допълни, че са поканили представители от други митнически служби, които да обменят опит и да се убедят, че "правим всичко възможно, за да подсигурим границата по най-добрите европейски и световни стандарти".

"Ползите от това са много. На първо място осигуряване на плодове и зеленчуци за нашите деца, за нашите граждани, които са безопасни и няма да навредят на тяхното здраве", посочи премиерът. Като втора полза той посочи премахване на възможността за нелоялна конкуренция от производители от трети държави, които могат да използват хербициди и пестициди, забранени в ЕС.

Третата полза, според Денков, е премахването на възможността чрез липса или занижен контрол в България да влизат забранени стоки.

"Надявам се, че този устрем, който имаме - да върнем държавата там, където тя трябва да се грижи за гражданите, няма да прекъсне в следващите дни, седмици и месеци", заключи премиерът.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
DRF преди 1 месец
Те ако сканират тир с мигранти до седмица вече няма да са живи имигрантите.
11
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
турските чушки и домати са отвратителни не внасяите тези га-дос-ти да хранитенарода
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Открили са я мисирката и Денков ... в интернет, я да се разходят до Капитан Андреево и да ни я покажат :) От 2 години все остават 6 месеца до въпросното и откриване.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Брендо ли?
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
само я 'открили', наказани нема :)))
7
2
 
3
 
! Отговори
Този преди 1 месец
мушмУрок да не обЕсняеа как кабинетът може да оцелее, а да се изнася с 300, за да оцелеем НИЕ!!!!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A работещите ще разбират ли нещо или ще бъдат класическите държавни служители? Не че предните са били стока, но знаем какво е "каквото покаже уреда".
5
0
 
3
 
! Отговори
ааааа преди 1 месец
35 години митниците са главно перо в източването на държавата в полза на политическите клики и мафията сраснала се с държавата ! при всички политически партии ...
4
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
- Да, ама Австрия решава за България в Шенген! И защо точно Австрия е против? - Много просто! - Там са най- голямата част от изнесените от БКП пари на Соц. България, които Австрия върти и които (Австрия) не иска да излизат на светло. Австрия си гледа интереса...
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И кой че прибира милионите от златния гьол
2
4
 
5
 
! Отговори
на100% преди 1 месец
Пак ГЕРБ ще са на входа и изхода от където ще текат милионите !!
1
0
 
8
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
парите вече ги краднаха и изпраха ! ОТДАВНА ...кЪРО го ликвидираха !