Стоян Сталев: Европа допуска грешки в прекалената централизация

Той не вярва, че крайнодесните ще доминират на евроизборите
2 апр 2024 22:50, Нели Христова
13

Дипломатът и бивш служебен министър на външните работи Стоян Сталев не споделя мнението, че крайнодесните ще реализират съществени победи на евроизборите.

"Европа бавно прави своите завои по отношение на мигрантите и войната на Русия в Украйна. Бавно се изгражда европейската реакция на тези тежки проблеми, поради голямото многообразие на ЕС. На първо място ЕС е организация на мира, след това идват икономическите предимства", посочи той в предаването "Денят ON AIR".

По думите на Сталев Европа допуска грешки в прекалената централизация и бюрократизация на европейските институции.

"Имат склонност да разширяват своите правомощия и да навлизат прекалено много в сферите на националните държави и да обезличават политиката им. Това доведе до излизането на Англия от ЕС. Има едно задоволство в ръководството на ЕС от задълбочаването на икономическата интеграция. Не трябва да изпразваме националните политики от съдържание, прехвърляйки всичко в ЕС", подчерта Сталев пред Bulgaria ON AIR.

Дипломатът коментира информацията, че висши европейски прокурори разследват твърдения за престъпни действия в преговорите за ваксини между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и изпълнителния директор на Pfizer. Сталев не се ангажира със становище за допуснати корупционни практики, но смята, че със сигурност са изхарчени повече средства от необходимото.

МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ В ТУРЦИЯ

"Развитието в Турция е много хубав сигнал за ЕС. След 22 години това е първата сериозна победа на опозицията. Може би това е свързано със смяната на лидера на партията. Досега турската опозиция беше силно разединена. Това е и успех за турския народ. За тези избори Турция трябва да бъде поздравена. Заслужава уважение фактът, че избирателната активност е 78%. Също показва, че изборите са честни. Партията на справедливостта на Ердоган проявяваше голям апетит за власт, той обича властта. Това довежда до прекаляване", заяви дипломатът.

Според него едно от най-важните неща в демокрацията е мярката и е добре да има промяна след два мандата във властта.

"Много са 4 години до следващите президентски избори. Ако опозицията остане единна и новите кметове работят законно и със скромност, има шансове да се получи нормално конкуриране на партиите в Турция", каза още Сталев.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

"Много важен партньор за нас. Допускаме греша, че прекалено много се взираме в миналото, когато говорим с РСМ. За разлика от Гърция, ние не можем да изградим икономическо сътрудничество с РСМ. И в двете партии преобладава желанието да не променят Конституцията. Трябва да работим с Македония като гледаме бъдещето. Трябва да избягваме политики на разделение и да спорим за езика. Македония е подложена на силен натиск от Сърбия и Русия за изолиране от ЕС", каза още бившият служебен министър на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Политика
Денков във Вилнюс: Украйна е инвестиция в европейската сигурност
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Ако не се вглеждаме прекалено в миналото", както препоръчва персоната тук, ще сме на ниво животни. Това е и целата. Са,очовелът БИ имал, Би могъл да има памет за миналото. Първичните инстинкти не ни различават от която и да е свияня, плъх или кокошка. И най-първобитените човешки общества, и общесвата, бивели на малко племена в джунглите, са имали почит към предците и уважение към традициите.
10
0
 
2
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 4 седмици
Още 100 гривни на вятъра за някакво съчинение по картинки...
9
4
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 4 седмици
За Македония просто нямахме избор, кал ъфчо! Бутат ги руснаците да газят българите, а ние какво да мълчим като Живков?! Езикът е наш и няма две мнения от езиковедите по цял свят. Само в македония и сърбежия има *** 0ти, но при последните не баш... Знаят какво са ни взели и ги е срам.
8
0
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 4 седмици
ЕС с идеята за премахване на пълното мнозинство по ключови въпроси за съюза като добавяне ба нови членове ще се самоунищожи! Това е вредно за 25 от 28 членки - пълно безумие!!!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да отиде в НЕК да види каква централизация правят за да могат по лесно да разпарчетосват после, същото е и с ЕС.
6
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
Ц. Неграмотните и некадърни про'с'таци сами си гласуват за диктатура!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тук съм съгласен. Ако не се правеха на такива шефове спрямо отделните страни-членки, нямаше нацистките партии да надигат глава. Сами предизвикват появата на "патриотични" партии.
4
2
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 седмици
Кирчо и Асен4о също се представиха за леви. Изводът?
3
2
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 седмици
Крайнодесните днес дефакто са леви, а левите дефакто са узурпатори на властта с обратни възгледи. Да си ляв днес е грях, защото даваш задникка си на който дойде. Това е евролявото днес. Да си десен или крайнодесен според еврокласификациите е, да си защитник на обикновения човек. Няма нищо общо с крайнодясното отпреди 30-40-100 години! Днес опасно е да си ляв и да си на власт в Европа!
2
1
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 седмици
Какви крайнодесни? Няма вече такива понятия.
1
1
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 седмици
Какви крайнодесни? Няма вече такива понятия.