Атанас Атанасов: Ще искам вот на доверие в ДСБ

Силата ни винаги е била в честния диалог с нашите избиратели, пише още той
11 юни 2024 12:08, Нели Христова
83
Атанас Атанасов: Ще искам вот на доверие в ДСБ
Снимка: БГНЕС

ДСБ запазва броя на депутатите си, но аз ще искам вот на доверие. Това написа във Facebook профила си лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов.

"На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези, които дадоха своята подкрепа за нашата коалиция и на тези, които не го направиха. Рекордно ниската избирателна активност е доказателство, че всички вие сте били изправени пред труден избор. Че ние, като политици, сме ви поставили пред такъв и вината за тази ситуация е наша. 

Още по темата
Живеейки в силно конфронтационен момент, на тежко разделение в българското общество, ние се провалихме в процеса на удовлетворяване на очакванията на собствените ни избиратели по отношение на допустимостта на компромиса, който трябваше да бъде направен. Сами създадохме високи очаквания, спомогнахме да бъдат заредени силно емоционално, а в последствие не обяснихме достатъчно добре действията си, към които самата реалност и желанието България да се предвижи напред, ни доведоха.

В тази негативна среда някак потънаха безспорните успехи на кабинета “Денков” -  членството в Шенген, което според предприсъединителния процес на интеграцията ни в ЕС, трябваше да се случи още през 2009 г., промените в Конституцията, които бяха остро критикувани, но истинската оценка за тях дойде от Европейската комисия с отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка, успехите в икономическата и социалната сфера - защото числата не лъжат и съвсем ясно показват, че за последните три години страната ни се развива по-бързо, отколкото за предишните 12.

Силата на нашата общност винаги е била в честния диалог с нашите избиратели. Допуснахме той да бъде нарушен и последствията не закъсняха", пише Атанасов и продължава:

"Възстановяването на разговора за нас започва с насрочване на Национално събрание на Демократи за силна България. То следва да даде своята критична оценка на решенията и действията ни дотук. Резултатите на ДСБ показват запазване на парламентарното ни представителство и представителството ни в Европейския парламент. Това обаче няма как да ни успокоява. Тепърва започва вътрешният анализ и мога да ви уверя, че сме с отворено съзнание за нелеките изводи, които неизбежно ще бъдат направени.

От своя страна, аз ще поискам вот на доверие от нашите членове и симпатизанти и ще разчитам на откровен диалог, който да посочи пътя напред. Убеден съм, че независимо от допуснатите грешки ние постигнахме един категоричен успех -  консолидация на демократичната общност, която няма аналог за последните 2 десетилетия - първоначално в рамките на Демократична България, а в последствие и с партньорите ни от “Продължаваме промяната”. Тази консолидация трябва да продължи с привличането на нови партньори от политическия и гражданския сектор.

Битката за върховенството на правото в България е най-тежката битка на българския преход, защото в политическия му смисъл, той не може да свърши без то да е постигнато. Без правосъдие, което да гарантира, че всички са равни пред закона, демокрацията остава фалшива, остава силно уязвима. Демократична България възникна в отговор на тази необходимост и успя да я наложи като национална цел. Реформата на Конституцията, която отвори пътя за същинска промяна в съдебната система, е факт. Историята ще съди всички нас, политиците, спрямо постигнатите цели и техния мащаб.

И тук идва ред за моите искрени благодарности към  Христо Иванов, без когото постигнато щеше да е невъзможно.

Извървяхме заедно дълъг път – и като общности, едни към други, и заедно, понасяйки върху гърба  си ударите на статуквото. Превърнахме се в истински отбор, който доказа своята устойчивост, който издържа на всички предизвикателства. Общ дълг на всички ни е да запазим и надграждаме постигнато. Вярвам, че Христо ще остане част от този процес, независимо от ролята си, защото имаме нужда от неговата мъдрост и визионерство.
В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава единствената проевропейска опозиционна политическа сила, която упорито ще продължи да работи за превръщането на България в богата и благоденстваща страна с реформирани институции, служещи на интересите на гражданите и обществото"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от Избори 2024
ГЕРБ, ПП-ДБ и БСП губят гласове спрямо 2023 г., ДПС и ИТН качват
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Васил преди 1 седмица
Цялото ДБ да се саморазпусне, и без това няма никаква полза от тях.
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички от ПП,ДБ ще стоят по местата си, невярвщи какво им се случва, докато дружно се сгромоляат в пропастта. Май се оказа, че няма за всички място.
68
0
 
1
 
! Отговори
Независим преди 1 седмица
До АнонименЗащото масата е доста ограничена, направете проверка и вижте по градове - всички най-развити градове, с най-много ерудирани и активни хора за кого са гласували и ще разберете истината. Толкова е просто. Вижте кой е победител в София, Варна и прочие.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дайте му председател на НС и пожизнена пенсия 10 000лв и веднага подава оставка!
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ДОТЕГНА МИ ОТ ЛЪЖИДОТЕГНА МИ БОЖКОВИТЕ ПРОТЕСТИ ЮМРУЦИТЕ ОТРОВИТЕ ПРЕВЗЕХА ВЛАСТТА И КАКЪВ Е РЕЗУЛТАТЪТ ОТ ТОЗИ МОДЕЛ КРАХ КРАХ КРАХ
65
2
 
5
 
! Отговори
Бай Танас преди 1 седмица
"Генерале", още имаш шанс. Ритвай менчето на Киро и компания и отивай да целуваш ръка на Бойко да те прибира при него с остатъците от ДБ
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След като кабинета Денков имал огромен успех, тогава защо хората не гласуваха за ПП-ДБ?? Само това искам да попитам генерал Атанасов.
63
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Голям исполин, Българския Колос важното че никога не е Бил в БКП гусудин Атанасов.Такива хора ще вдигнат България на крака.
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В затвора!
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Силата на нашата общност винаги е била в честния диалог с нашите избиратели.----Аха. Честен диалог като, "Ще демонтираме модела Борисов!", внезапно сменено с коалцията на сглобката с Борисов.
60
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Вместо вот - отвод.
59
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гнoмът Taнac cи ocтaнa egин gpeбeн нa pъcт и нa мopaл, uзцъkлeн oт злoбa и aлчнocт kocтoвaшku kapиepиcт - peнeraт...
58
0
 
13
 
! Отговори
да преди 1 седмица
тоя гном, и да го разпънат на кръст, пак ще ръфа кокала....никаква съвест, никаква доблест, нищо няма това продажно същество!
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И kвooo, ra шe cбиpa фaйтoнa?
56
2
 
8
 
! Отговори
Гласувам за ДА, Бълг преди 1 седмица
Морално и правилно е да си подадеш оставката , Атанасов. Грешка в кампанията бе,че изобщо изоставихме соц.мрежи. В тях преобладаваха копейките и тиквите. И резултатите да ясни. Ако владее соц мрежи си с много крачки напред
55
0
 
9
 
! Отговори
ген.Ананас Ананасов преди 1 седмица
Статуквото това съм аз...всичко останало е БЛЯ...бляяяя.....
54
0
 
14
 
! Отговори
Папо преди 1 седмица
Атанасов да не е брат на Корнелия Нинова? И за двамата думата оставка е нонсенс.
53
0
 
14
 
! Отговори
ПедяЧовекЛакътМерак преди 1 седмица
Не можа да стане председател на НС и сега все още тайно се надява да остане поне народен представител в Парламента...МАЙ Е ВРЕМЕ ЗА ПЕНСИЯ ....
52
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Генералът Гном даже няма и елементарно достойнство да си подаде оставката по подобие на ортака си Христо Иванов. Вероятно защото цял живот е бил на хранилка от политиката и не виждам от какво ще се изхранва, ако се махне от парламента. Христо е лесен. Жена му работи в Брюксел, може да иде при нея тя да го издържа, ама тоя...Правеше си сметка да се пенсионира като председател на парламента, ама ...греда. Ротацията не се състоя и на Гнома не му се отвори парашута
51
0
 
12
 
! Отговори
Упсььь... преди 1 седмица
Льо петить...льо дженераль ...ще иска вот на доверие от петить льо партийка ДСБ....СМЕШКИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ !