Завръща ли се Джъстин на голямата сцена с новия си албум?

Забравете за стария поп идол
Обновена: 21 мар 2013 09:54 | 21 мар 2013 07:14,
0
Завръща ли се Джъстин на голямата сцена с новия си албум?
Джъстин Тимбърлейк Снимка: Reuters

Преди точно 10 години Джъстин Тимбърлейк беше горещото име сред мъжките изпълнители на световната поп сцена с току-що излезлия си албум Justified, от който дойдоха комерсиалните хитове Like I Love You, Cry Me A River и Rock Your Body.

Три години по-късно той успя да повтори постиженията си и дори достигна нови върхове в славата си с безспорно силния Future Love/Sex Sounds, чието водещо парче SexyBack беше сред най-изявените поп фаворити през 2006.

Още тогава американецът беше определян от някои критици като малко сладникав, прекалено нежен, комерсиален и поп насочен. В същото време обаче той излъчваше и безспорна класа, а повечето му песни лъхаха на неимоверен оптимизъм и тийнейджърска закачливост.

От днешна гледна точка, на фона на днешните любимци на публиката от мъжката страна на най-комерсалния стил, тогавашните продукции на американеца обаче изглеждат като доста качествени поп изпълнения, а той изпъква като много по-представителен за своя стил. Така, в една обстановка, в която в последните две години женските изпълнителки начело с Адел и Риана доминираха поп сцената, Джъстин се завръща с нов албум, за да извоюва на пръв поглед лесно достижими за него върхове.

Но новият албум The 20/20 Experience няма нищо общо с предишния усмихнат и танцуващ поп идол. Дали от снимането на филми, или от инвестирането в бизнеси като MySpace, пред нас се появява нов, поотраснал човек с нова, по-узряла музика.

Албумът бяга от всякакви комерсиални и лесно запомнящи се мелодии, като продуцентът Timbaland, доказан гений за улавящи хитове, тук е успял да структурира едно много по-различно звучене, което дори не може да се определи като поп.

За критиците това е нео-соул, а за повечето меломани това ще бъде просто една чудесна смесица от наистина 60-тарско звучене, неизменно водено от тромпети и фанфари. The 20/20 Experience обърква слушателя и трудно оставя ясно впечатление. С търсената, но абсолютно неочаквана от Джъстин дълбочина той намира обикновеният слушател изненадан и неподготвен.

В същото време текстовете се лутат между интимната изтънченост, която символизира костюмираният Джъстин, и преминаващия границите на приличното флирт. Свикналите пък да очакват от Джъстин свежи, бързи и грабващи продукции, готови да завземат ефира на всички медии, може да останат леко разочаровани, защото тези нови парчета със сигурност не са насочени към завладяване на масовата аудитория.

Докато няма как да не похвалим звездата за израстването в музиката му, можем само да съжаляваме, че един от най-малко дразнещите и дори приятни водачи на заразителния поп вече е надградил музиката си и няма да може да пази ефира от доста по-притеснително набиващи се и не толкова качествени продукции.

От друга страна, въпреки безспорната класа на албума в използването на много по-интересни, необикновени и рядки в днешни дни типове звучене, той не успява да направи чак такъв скок, че да се нареди като нещо, достойно да определим за уникално или заслужаващо пълни оценки. Някогашната тийн звезда обаче е доказал, че успява да донесе резултати, и може би в тази нова насока също ще се развие силно.
 

Както и преди, Джъстин веднага извоюва челните места на класациите, а и вече обяви, че тази му продукция ще намери продължение с втора част много скоро, дори може би тази година. За лятото той се отправя на грандиозно турне с друго много обичано име – Jay Z, което обещава да бъде сред най-паметните комерсиални турове на последните години, събирайки две знаменитости от различни стилове заедно.

Без съмнение и двамата само ще спечелят още повече популярност и по този начин ще затвърдят статута си на институции в модерната комерсиална музика, което в техния случай обаче би било по-скоро заслужено.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари