ПроКредит Банк подписа споразумение с Европейския инвестиционен фонд по ДЖЕРЕМИ 2

Банката започва да отпуска новите нисколихвени кредити за бизнес от началото на 2013 г.
Спонсорирано съдържание | Обновена: 21 дек 2012 09:56 | 21 дек 2012 09:53, Стела Стоянова
ПроКредит Банк подписа споразумение с Европейския инвестиционен фонд по ДЖЕРЕМИ 2
Снимка: ПроКредит Банк

ПроКредит Банк е първата финансова институция, която подписа ново споразумение за финансиране при облекчени условия с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по новия етап на инициативата ДЖЕРЕМИ (“Съвместни европейски ресурси за микро-, малки и средни предприятия”). По линия на новото споразумение, от началото на 2013 г., банката ще започне отпускането на бизнес кредити не само с облекчени условия за обезпечение, но и с двойно по-ниски лихви и такси.

Споразумението бе подписано от г-н Ричард Пели, Главен изпълнителен директор на Европейския инвестиционен фонд, а от страна на ПроКредит Банк – от г-н Петър Славов, Председател на УС и Изпълнителен директор и г-жа Марияна Петкова, Член на УС и Изпълнителен директор.

ПроКредит Банк се договори с фонда да получи средства по оперативната програма от 50 млн. евро. Банката се ангажира да добави още 50 млн. евро собствен ресурс и ще отпусне общо 100 млн. евро кредити, за да финансира дейността на основната си целева група - малките и средни предприятия.

Тези 100 млн. евро, които ПроКредит Банк ще отпуска от януари 2013 г., са със значително облекчени условия за обезпечение и чувствително по-ниски лихви – два пъти по-ниски от стандартните за банката. Лихвите по новите бизнес заеми ДЖЕРЕМИ в евро започват от 3,25% годишно до 6,25% в зависимост от сумата.

Кредитите ще се отпускат както за оборотни, така и за инвестиционни цели. Фирмите ще могат да се възползват от по-добрите условия под формата на кредити на вноски, кредитни линии, овърдрафти и др. В зависимост от вида финансиране, срокът ще бъде от 1 до 10 години с възможност за гратисен период до 24 месеца. ПроКредит Банк ще отпуска кредитите по ДЖЕРЕМИ 2 без такса за разглеждане на документи и без годишна такса за управление на заема.

„Това, че първи подписваме споразумението, отново показва високото доверие на Европейския инвестиционен фонд към нас, а и положителната му оценка за свършената от банката работа до момента. ПроКредит Банк е банката финансирала най-много фирми в България по линия на ДЖЕРЕМИ, като вече сме отпуснали повече от половината средства, договорени по гаранционното споразумение от м. юли м.г.“, заяви г-н Петър Славов по повод подписването на новия договор.   

Новият финансов инструмент по инициативата ДЖЕРЕМИ в България е с общ бюджет от 150 млн. евро и на практика стартира със споразумението с ПроКредит Банк.

ДЖЕРЕМИ е инициатива на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка, част от която е и ЕИФ. Целта е използването на част от средствата по структурните фондове чрез т.нар. инструменти за финансов инженеринг. Така ресурсите се насочват през банкови и небанкови финансови посредници и се улеснява достъпът на малките и средни предприятия до финансирането. 

 


Още по темата: ПроКредит банк
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации