Fitch Ratings повиши кредитния рейтинг на ПроКредит Банк България

Агенцията потвърди и рейтинга за устойчивост на банката
Спонсорирано съдържание | 25 юни 2014 16:14, Екип на Dnes.bg
Fitch Ratings повиши кредитния рейтинг на ПроКредит Банк България
Снимка: ПроКредит Банк България

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши дългосрочния кредитен рейтинг на ПроКредит Банк (България) ЕАД в чуждестранна и местна валути от „ВВ+“ на „ВВВ-„ със стабилна перспектива.

В допълнение, агенцията потвърди рейтинга за устойчивост на банката (Viability Rating) на „bb-“. При оценката си Fitch Ratings са се ръководили от потенциалната подкрепа на едноличния собственик на банката, базираният във Франкфурт на Майн ПроКредит Холдинг („ВВВ“ / стабилна перспектива).

Повишаването на дългосрочния рейтинг на ПроКредит Банк България отразява системното стабилно управление на риска и поддържането на високото качество на активите, което надхвърля това за сектора в страната, диверсифицираната депозитна база от спестявания както на малки и средни фирми, така и от граждани и стабилните ликвидни буфери.

В оценката си Fitch Ratings подчертават, че качеството и нивото на капитала на ПроКредит Банк България се повишава след въвеждането на новата регулаторна рамка за капиталовите изисквания на банките в Европейския съюз в началото на тази година.

Оценката на международната рейтингова агенция идва в момент, в който рейтингът на България бе намален поради нестабилната политическа обстановка и липсата на реформи. Предвид това, както и застоя в икономическото развитие на страната, повишаването на рейтинга на ПроКредит Банк България е потвърждение за стабилността й като институция и за уникалната й роля на българския финансов пазар.


Още по темата: ПроКредит Банк
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации