Модерният начин за търсене на работа – създайте си сайт!

Може да го направите бързо и безпроблемно с WordPress
Спонсорирано съдържание | 20 мар 2015 10:00, Екип на Dnes.bg
Модерният начин за търсене на работа – създайте си сайт!
Снимка: архив, Reuters

Добре написаните автобиография и мотивационно писмо са неразделна част от успешното търсене на работа. Но с развитието на технологиите дори и перфектно оформени, тези варианти за самопредставяне невинаги са достатъчни. Нима вярвате, че един лист хартия е в състояние да разкрие целия ви потенциал, вашата същност? Недейте да редуцирате образа си само и само за да успете да го поберете във формат A4. Би било прекалено трудно, а и, за жалост, недостатъчно ефективно.

Големи и малки компании, ежегодни и еднократни събития, известни и неизвестни човеци... всички те се стремят към успех и разпознаваемост, към набиране на клиенти и последователи, а какво по-добро средство от онлайн мрежата за целта? Много от тях разполагат със сайтове с категории и подкатегории, които са в състояние да представят всяка тяхна черта. Защо и вие да не се възползвате от подобна възможност?

Вероятно вече сте си помислили: „Хаа, аз си имам LinkedIn!“, но колкото и полезен и даващ ви ценни контакти да е той, вие не разполагате с пълен контрол над този си профил. А именно контролът би ви осигурил свободата да се разгърнете в целия си блясък. Платформи като LinkedIn, и все по-използваният в бизнес средите Facebook, ви задължават да се придържате към определени бутони, стереотипни дизайни и опции. Няма как да пренапишете техния код, но нищо не ви спира да създадете свой оригинален уебсайт.

Съществуват десетки платформи като може би най-популярната –  WordPress, с които бързо и безпроблемно бихте могли да изградите своя индивидуален сайт. Пари не са ви необходими, а времето, което ще „похарчите“, ще ви се отплати многократно. И в никакъв случай не се обезкуражавайте заради техническата част. Създаването на сайт от базисно ниво с инструментите на платформата няма как да ви затрудни. 

А ако сте в по-напреднал етап от кариерата си, бихте могли да наемете професионален дизайнер, който да се погрижи за безупречността на вашата оналайн визия. Друга полезна стъпка е да закупите домейна на името ви (.info, .net, .org, .me, .co ...), в случай че случаен ваш съименник придобие известност.

Собственият уебсайт предоставя и редица други възможности освен по-качественото представяне пред бъдещи работодатели. На него бихте могли да проследявате развитието на проекти, по които работите, да събирате всички написани от вас и за вас материали, всички снимки и видеоклипове, които се отнасят до вашата личност и до компанията ви. По този начин бързо и лесно бихте намирали необходимата ви информация във всеки един момент, без да се налага да се ровите в мрежата. Сайтът би ви служил не само като перфектно портфолио, но и като средство за изготвяне на статистики за личния ви успех. Може би, в даден момент ще забравите над какво сте работили преди година-две, но паметта на сайта е вечна.

Думите са наистина велика сила, но действията – те най-реално отразяват способностите на човека. Колкото и разпалено да обяснявате за професионалните си качества, нищо не би въздействало по-силно от едно интерактивно представяне. Ако поддържате уебсайта си редовно, попълвате го с всеки ваш труд и описвате хобитата и страничните си умения, то в момента на кандидатстване за дадена длъжност, дори няма да се налага да мислите с какво бихте впечатлили интервюиращите ви. Вие вече ще сте им предоставили възможността сами да го открият на сайта ви. 

Автор: Кристина Кацарска, Софтуерен университет


Още по темата: сайтработатърсене
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации