35% от случаите на ракови заболявания са свързани с хранителните навици

Честотата на онкологичните заболявания е двойно по-голяма при хора с наднормено тегло
Спонсорирано съдържание | Обновена: 6 апр 2015 16:07 | 6 апр 2015 16:00, Екип на Dnes.bg
0
35% от случаите на ракови заболявания са свързани с хранителните навици
Снимка: PR

Всеки от нас трябва да се храни безопасно и здравословно – това е и посланието на тазгодишния Световен ден на здравето, 7 април – да бъдем информирани храната на трапезата ни безопасна ли е.

Здравословното хранене не означава спазване на строги хранителни ограничения, не означава лишаване от храната, която обичаме, само за да изглеждаме нереалистично слаби. Здравословното хранене означава да се чувстваме добре, да имаме повече енергия и настроение. Здравословното хранене означава здрав организъм.

В книгата "Правилно хранене при здраве и при рак" д-р Чагатай Демир, специалист по хранене и диетика в Анадолу Медицински Център, дава отговор на следните въпроси: Кои са златните правила за здравословно хранене? Как да се предпазим от различни заболявания, включително и рак? Кои са начините за здравословно отслабване? Какъв трябва да е хранителният режим за пациенти с рак? Как да си осигурим по-силна имунна система?

"Ако 35% от случаите на ракови заболявания са свързани с хранителните навици, то честотата на онкологичните заболявания е двойно по-голяма при хора с наднормено тегло", казва специалистът. Физическата активност и здравословното хранене осигуряват до 40 % защита от ракови заболявания. Затова независимо на колко години сте, спортувайте. При двигателна активност сърдечно-съдовата система работи по-добре, а при онкоболните пациенти нежеланите ефекти от лечението се свеждат до минимум.

Не на последно място, в книгата си, д-р Демир обръща внимание и на термичната обработка на храната. Като алтернатива на методите, свързани с бързата обработка на храната на висока температура, което е предпоставка за увеличаване на риска от рак, диетологът препоръчва готвене на пара и на фурна, при което се запазват хранителните стойности в продуктите.

Информация за Анадолу Медицински Център може да намерите на www.anadolumedicalcenter.bg


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации