Над 120 новости в медицината посрещнаха посетителите на Булмедика/Булдентал

На изложението беше учредена организация за развитие на електронното здравеопазване в България
Спонсорирано съдържание | 19 май 2015 10:39,
Над 120 новости в медицината посрещнаха посетителите на Булмедика/Булдентал

Над 120 новости в медицината посрещнаха специалистите на международното изложение БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ, което се проведе от 13 до 15 май в Интер Експо Център. Интересът беше изключително голям през всички дни на изложбата, която беше посетена от близо 13 000 души.

На БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ тази година участваха близо 180 компании от 12 държави - Германия, Гърция, Испания, Италия, Полша, Унгария, Китай, Корея, Пакистан, Тайван, Румъния, Русия. Те представиха продукти от цял свят.

Фирмите представиха нови технологии и системи, функционално оборудване, материали и консумативи за медицинската практика. Специалистите разгледаха операционни маси, които дават възможност за контрол на цялото оборудване от една точка.

Новата функция „телемедицина“ позволява осъществяване на аудиовизуална връзка с консултант от всяка точка на света по време на операция. Лекарите научиха повече за първия български многофункционален апарат за физиотерапия. Система за онлайн холтер наблюдение впечатли с това, че дава възможност за следене на сърдечната дейност на пациента в реално време в естествената му среда.

Имплантологична операция на живо

На БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ денталните специалисти за поредна година имаха възможността да наблюдават имплантологична операция на живо. Избелващ робот на бъдещето и детектор за зъбна плака в помощ на цялото семейство бяха други интересни експонати на изложението. Лекари и други дентални специалисти имаха възможност да избират цялостно обородуване за своите кабинети и композити за своята практика.

Форуми, обучения и демонстрации помогнаха на специалистите да научат повече техники, да обменят опит и да изпробват новите системи и технологии. На изложението беше учредена организация за развитието на телемедицината в България – „Вива Пулс“. Учредителите се обединиха около идеята, че държавата трябва да въведе най-после единна електронна здравна система, което ще съкрати разходите, ще подобри обслужването, ще намали престоя в болниците.

Защо са важни здравните досиета?

В момента няма как да се проследи здравословното състояние на пациента в различните болнични заведения и навсякъде той трябва да си носи всички изследвания. Това коментира д-р Иван Вецев по време на форум за значението на здравните досиета за пациентите, организиран от Националната пациентска организация. Едва около 30 000 души имат код за достъп до своето здравно досие. Системата все още има редица недостатъци и на практика не работи

По време на изложението всеки посетител имаше възможност да се изследва за проблеми с щитовидната жлеза, за хепатит B и С, за наднормено тегло. Инициативата подготви Националната пациентска организация.

На изложението посетителите видяха и модерна линейка с най-съвременно оборудване. Българският Червен кръст наблегна на ефективността на своите младежки екипи при работа по време на кризи.

В последния ден на изложбата бяха изтеглени имената на седем медици, участвали в инициативата с анкетни карти. Всеки от тях ще получи ваучер за 2000 лева. Ваучерът дава право на спечелилия да закупи продукт от фирма/и, участвала/и на изложението. Инициативата се провежда за трета поредна година от организатора на изложбата Интер Експо Център. Идеята е да се помогне на медицинските специалисти да постигнат по-висок стандарт и качество на здравното обслужване.

Традиционно изложбата се организира под патронажа на Министерството на здравеопазването и с подкрепата на съсловните организации в сектора - Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, Български фармацевтичен съюз.


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации