Забележителен успех за българското вино

Две български изби донесоха на България 29 медала от 5 от най-престижните винени конкурси в света
Спонсорирано съдържание | Обновена: 27 юни 2017 15:08 | 27 юни 2017 15:08,

29 отличия за България от 5 от най-престижните конкурси за вино в света спечелиха "Домейн Бойар" и "Кортен" само за 3 месеца. И тази година двете български изби завоюваха над 30 % от всички медали за страната. От 40-те мостри, с които родните изби участваха в международните конкурси във Франция, Германия, Белгия и Великобритания, 29 са наградени – с 8 златни, 17 сребърни и 4 бронзови медала.

"Това е над 70% средна успеваемост, като на конкурса Decanter в Лондон успеваемостта ни е 100% - всички 6 мостри, с които участвахме, получиха медал", пояснява Евгени Харамлийски, изпълнителен директор на "Домейн Бойар”. "Признанията от авторитетни международни конкурси помагат България да се наложи като модерна винена дестинация", допълва той.

 Сред отличените вина на 5-те международни конкурса тази година са: Domaine Boyar Chardonnay, Quantum Sauvignon Blanc, Elements Sauvignon Blanc, Boutique Collection Merlot & Malbec, Korten Wines Syrah, Korten Wines Cabernet Sauvignon, Korten Rose Syrah и Korten Natura Mavrud & Rubin.

Забележителен успех за българското вино
За последните 10 години "Домейн Бойар" и "Кортен" са донесли на България над 200 отличия. Вината на "Кортен" и тази година впечатлиха световното жури.

"Домейн Бойар" е най-големият производител на качествени български вина и вторият най-голям износител в българската винена индустрия. В производствената база на компанията "Сините скали" в Сливен (една от най-модерните винарни в Централна и Източна Европа) са вложени над 30 милиона лева, а в бутиковата изба "Кортен" – близо 2 милиона лева. Двете изби в Сливен и в Кортен произвеждат над 6 милиона бутилки вино годишно, като близо 4 милиона от тях се предлагат на водещите световни пазари - Англия, Бенелюкс, САЩ, Канада, Азия и др.

През последните 3 години "Домейн Бойар" се превърна и в един от най-големите вносители на престижни винени марки у нас - от Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Чили, Аржентина, Франция, Италия и др.

"Домейн Бойар" е единственият представител в България на Accolade Wines, Barton&Guestier, Constellation Brands (които са от 5-те най-големи винени компании в света), както и на редица други по-малки авторитетни изби. В портфолиото на "Домейн Бойар" са и вината на рок-легендата Стинг, които ексклузивно се представляват от тях.

Зад успеха на вината стои екип изключителни енолози: Капка Георгиева и Димитър Панов, които още през 2004 г. създадоха първите български топ вина Solitaire ("Солитер”), както и Росен Георгиев, Дойчин Андреев, Магдалена Михова, Николай Минчев и др.

"Вината не се правят, те се създават чрез безкомпромисен и страстен фокус върху качеството и вниманието към детайлите", заключават от родната компания-производител.


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации