Лапароскопът – "висш пилотаж" при лечение на карциноми в урологията

Рак на простатната жлеза, рак на бъбрека и рак на пикочния мехур са често срещани заболявания
Препоръчан материал | Обновена: 4 окт 2017 14:10 | 4 окт 2017 14:03,
Лапароскопът – "висш пилотаж" при лечение на карциноми в урологията

Рак на простатната жлеза, рак на бъбрека и рак на пикочния мехур са често срещани заболявания, а мъжете след 50-60 годишна възраст попадат във високорискова група. Тези карциноми се развиват подмолно, в началото без симптоми и се откриват или случайно при профилактичен преглед, или в по-напреднал стадий при поява на хематурия (кръв в урината). Безкръвното и миниинвазивно лечение на тези видове рак е добра медицинска практика в най-напредналите болници в света. В България екипът на Хил клиник поддържа този стандарт от години.

РАК НА ПРОСТАТНА ЖЛЕЗА

В Хил клиник лечението на пациенти с рак на простатата, които са показани за радикална простатектомия, се извършва по лапароскопски, щадящ метод. Операциите се ръководят от проф. д-р Щолценбург – създател на иновативни техники за безкръвно и роботизирано лечение на тумори на простата, бъбреци, пикочен мехур и уретер.

Той е завеждащ отделение Урология в университетската болница в Лайпциг (Германия), но всеки месец оперира в България. Големите предимства на метода са липсата на кървене, прецизността на операцията, краткият следоперативен период и цялостният отличен резултат от намесата. Именно защото е щадяща, тази хирургия е подходяща при по-рискови пациенти с придружаващи хронични заболявания, както и при такива, които желаят да сведат оперативния и следоперативен риск до минимум.

РАК НА БЪБРЕК

При рак на бъбрека лечението може да е частична нефректомия и радикална нефректомия, когато туморът е ограничен в рамките на органа. Счита се, че най-добрата терапия е хирургичното отстраняване, което гарантира премахване на злокачествения процес и излекуване на пациента. При начални стадии на болестта случаите на около 90% от болните се развиват благоприятно. В последствие животът на хората с един бъбрек е почти идентичен с живота на останалите.

Решение за премахване на бъбрека уролозите на Хил клиник взимат след детайлен анализ на редица обстотелства, включително дали туморът е ограничен до бъбрека, дали има повече от един тумор, колко добре функционира другият бъбрек. Провеждат се и образни изследвания - ултразвук и компютърна томография.

В Хил клиник са усъвършенствани в извършването лапароскопски нефректомии – безкръвен и значително по-щадящ метод от операцията чрез отворен достъп. Правят се няколкомилиметрови отвори, през които в тялото се въвеждат инструменти и оптична техника. Хирурзите извършват операцията с по-голяма прецизност, което е от изключителна важност при операции на бъбреците. При конвенционална отворена операция за отстраняване на бъбрек пациентите трябва да лежи в болницата в продължение на 1-3 седмици. Докато след лапароскопска нефректомия, каквато правят в Хил клиник, пациентът е възстановен и се изписва след 2-5 дни. Драстично се снижава и рискът от развиване на усложнения.

Когато се налага радикална нефректомия, премахват целия бъбрек. Много хора живеят само с един функциониращ бъбрек и без усложнения. Нещо повече - тясно специализираният  и много опитен хирургичен екип на Хил клиник е в състояние да изпълни сложни парциални резекции при обстоятелства, при които други смятат, че туморната формация не може да се премахне и препоръчват отстраняване на целия орган. По време на частичните нефректомии премахван само туморът, а здравата тъкан остава незасегната. Въпреки по-високата сложност на операцията, благодарение на изключителната опитност на проф. д-р Щолценбург и екипа му в столичната болница, те прилагат частична нефректомия винаги, когато е възможно.

РАК НА ПИКОЧЕН МЕХУР

Ракът на пикочния мехур е онкологично заболяване, при което първият симтом е кръв в урината, но тъй като пациентът не изпитва болка, този признак често се пренебрегва. Друг проблем пред ранното откриване на рака на пикочния мехур е, че понякога количеството кръв е толкова малко, че пациентите не го забелязват (открива се само под микроскоп).

Характерът на заболяването е такъв, че симптомите периодично намаляват и дори временно се преустановяват. Това създава у пациента фалшивото усещане, че проблемът е отшумял, а всъщност туморът се развива в тялото му.  При положителни резултати след проведени цистоскопия с NBI и биопсия в Хил клиник, които са най-надежните изследвания, доказващи наличие или не на злокачествен процес, се пристъпва към хирургично отстраняване на тумора.

Интервенцията се извършва през уретрата (без разрези). Тя е наложителна и се счита за задължителен подход при този тип заболяване, защото дава възможност за изготвяне на най-добрия възможен план за лечение.

За повече информация: 02 439 3131, Хил клиник - София

За пациенти с рак на простатата второто мнение и консултация с уролог в Хил клиник е напълно безплатно (може да се извърши лично или по документи от близки на пациента).

Имиджова публикация

Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации