В ерата на изкуствения интелект: Българският принос в грижата за дома

Мобилно приложение помага да пестите до 21% енергия от отоплителни уреди
Спонсорирано съдържание | 13 окт 2017 08:00,

Снимка: TESY

Доскоро термини като "умен дом" и "Интернет на нещата" (IoT) звучаха като понятия от бъдещето, които се асоциират с визионерските презентации на хора като Стив Джобс, Илон Мъск и Бил Гейтс. Концепциите за дистанционно управлявани и свързани помежду си "умни" електроуреди в бита пък бяха запазена територия за футуристични филми и книги.

В днешно време обаче технологиите се развиват с такава скорост, че във всеки един момент човечеството може да прекрачи през прага на Четвъртата индустриална революция, при която новите технологични достижения ще доведат до сливане на физическия, дигиталния и биологичния свят.

И докато досега България и българските компании често стоят встрани от технологичните революции и ние асоциираме най-новите постижения и технологични решения с чуждестранни компании с огромни бюджети, то днес нещата вече стоят по един по-различен начин. Защото една изцяло българска компания – и като история, и като собственост, може да се похвали с не по-малко иновативни предложения от световните лидери в своя сектор.
 
Основана през 1990 г. в Шумен, към днешна дата TESY изнася своите високотехнологични продукти в над 50 страни от целия свят. Компанията разполага с 5 завода – три в Шумен и два в Смядово, и с общо около 840 служители. Към настоящия момент TESY е четвъртият най-голям производител на бойлери и отоплителни системи в Европа и е с амбиции, в скоро време, да заеме място в почетната тройка.

Повечето иновации в уредите на TESY идват пряко от дейността на собствения R&D отдел (от Research and Development – проучване и развитие), който създава иновативни продукти с елегантен дизайн и има няколко забележителни патентовани решения. При бойлерите това са специалната конструкция на струйника за управление на смесването на студената и топлата вода, която създава уникалния т.нар. PISTON effect и осигурява повече топла вода и вграденият турболатор, а при радиаторите – заоблените ръбове.

Гордост за инженерите на отдела е имплементирането на софтуер, който се самообучава в Cloud уредите на марката. Благодарение на вградения Smart алгоритъм, новите бойлери от серията ModEco Cloud и отоплителните уреди, ConvEco, серия CN04 и HeatEco, серия CN03, имат способността да следят и анализират поведението на потребителя и сами да изготвят режим на работа на база ежедневния режим на дома.

Инженерите на компанията създадоха и налагат модерен начин за контрол на уредите в дома от разстояние, с помощта на Cloud /"облачна" технология. За потребителите няма по-лесно за използване решение – всичко необходимо е интегрирано в мобилното приложение tesyCloud, което дава възможност за контрол от всяка точка на света на конвекторите и бойлерите в собствения дом. Освен това приложението е разработено според световните стандарти за сигурност и връзката между уредите и "облака" е защитена чрез криптиране.
 
Освен чисто практическо удобство, контролът чрез мобилното приложение на уредите TESY осигурява и осезаемо намаление в количеството използвана електроенергия от страна на домакинството. Например, при конвекторите приложението осигурява калкулиране на изразходваната електроенергия в kW, както и задаване на температурна корекция, с която да се подобри комфортът в помещението. Огромно преимущество на конвекторите, управлявани през интернет чрез tesyCloud, е, че се спестяват до 21% енергия, в сравнение с тези с механичен терморегулатор. Бойлерите от най-новата серия ModEco Cloud разполагат и със специален Еко режим, благодарение на който уредът съумява да поддържа минимална температура през по-голямата част от деня, когато няма потребление.

И тъй като TESY заема лидерски позиции в производството на електрически бойлери и отоплителни уреди, усилията на компанията са насочени към постоянното подобрение на продуктите и търсенето на нови интелигентни и конструктивно-технологични решения.


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации