Как един проблем в българските училища намери дигитално решение

Проектът е крачка напред в посока изграждането на дигиталните умения на българските ученици
Спонсорирано съдържание | Обновена: 28 дек 2017 16:19 | 28 дек 2017 14:35,
2
Как един проблем в българските училища намери дигитално решение

Има ли нещо по-базисно и важно в училищното ежедневие от детското хранене? Ако сте склонни да подценявате този въпрос – запознайте се с проучването на Световната продоволствена програма към ООН (World Food Programme), според което съществува директна връзка между училищните ястия и академичните постижения и продуктивността на по-късен етап от живота. А всяка инвестицията от 1 долар в училищно хранене води до икономическа възвръщаемост от 3 до 10 долара.

Училищният обяд помага децата да се развиват пълноценно и да са по-ангажирани по време на учебния процес. Остарялата система с купонно хранене обаче има сериозни недостатъци, с които родителите на деца в началните класове се сблъскват ежедневно. Самото сдобиване с купоните е истинско приключение, свързано с дълго чакане на опашка, закъсняване за работа и нарушаване на ритъма за деня. Това "упражнение" се повтаря всеки понеделник. Закупуването на купоните обаче не гарантира обяда на детето, защото те много често се губят или забравят вкъщи, а възстановяването или презаверяването им за следващата седмица е невъзможно.

Тези неудобства и притеснения са минало за родителите на ученици в столичното 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов“, където е вече работи първата в България електронна система за училищно хранене. Дигиталната платформа "Здравословно училище", реализирана с ноу-хау и инвестиция на Mastercard от ОРАК Инженеринг, е съвременна алтернатива на остарялата система, базирана на хартиени купони.

Как работи електронната система

Родителите разполагат с достъп до системата, в която имат възможност да подбират хранения, включени в дневното детско меню, да проследяват използвана ли е заявената порция, да проверяват информация за всички алергени, съдържащи се в продуктите, както и да заплащат със своите банкови карти по всяко време и от всяко устройство. Учениците пък получават заредени електронни карти, които използват вместо досегашните хартиени купони, за да получат училищния обяд.

"Дигиталната платформа позволява на родителите да заплатят училищното хранене на своето дете в удобно за тях време и от свързаното устройство, което предпочитат. В същото време електронната карта, която получават учениците, дава сигурност на родителите, че детето им ще се храни, а няма да изхарчи джобните си пари за друго. След като ученикът получи обяда си, родителят получава известие в системата", пояснява Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония.

Така на децата вече не се налага да носят пари в кеш или хартиени купони, които лесно могат да бъдат изгубени или откраднати, а последствията от този риск най-често са необратими. При изгубване на картата, тя се преиздава, а вече заредени от родителите порции никога не се губят – ако детето отсъства от училище, храненията се пренасочват за следващи дни.

Какво значение има за децата

Освен удобство за родителите, проектът носи още една важна промяна – той е крачка напред в посока изграждането на дигиталните умения на българските ученици. "Използвайки електронните карти, децата откриват отрано предимствата на новите технологии. По този начин те ще свикнат с електронните устройства от малки и ще са по-подготвени за момента, в който ще пораснат и ще станат пълноправна част от все по-дигитализиращата се обществена и работна среда", казва Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония.

Шанс за достъп до образование

Съществуват редица общества в риск, в които поради липса на осигурен училищен обяд огромен брой деца отпадат от образователната система – те са принудени да излязат на пазара на нискоквалифицирания труд, вместо да развиват своите знания и умения в училище. Това води до загубата на лични перспективи, както и на възможност за просперитет на цели общества. Използвайки електронната система за столово хранене, българските родители допринасят, без да инвестират допълнително свои средства и усилия, за осигуряването на по-добро бъдеще на деца в нужда.

За всеки закупен през онлайн платформата на 119 СУ с карта Mastercard обяд, компанията дарява за своя сметка средства на фонда на Световната продоволствена програма на ООН (World Food Programme) за осигуряване на едно училищно хранене за дете в Руанда. Осигуреният училищен обяд ще позволи на деца в рискови общности да останат в училище и това ще има дългосрочни ползи както за личното им развитие, така и за бъдещия им принос към обществото.
 


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
ДГД бедните преди 6 години
Богати деца, в богати училища, ядът за за по 100 лева на ден. Шото мама и тате са от "лордовете", капиталистите и прочиве, на малкия му е почти отредено, да изкарва по 1000 лева на ден, след години.Бдените деца, ядът за по 5-10 лева на ден. Шото мама и тате са от ... всички останали, то почти сигурно е, че малките, ще се радват, ако правят повече от 30-40 лева на ден.И статистиката е:Скъпа храна - прави 10 пъти пвоече на ден.Евтина храна - прави от 4 до 8 пъти повече на ден.Извод: ДГД бедни

Спонсорирани публикации