"Плети с тениска" – проект за рециклиране на текстил, e победител в академия "Иновация в действие 2017/2018"

Конкуренцията бе оспорвана – за първи път в историята на конкурса има присъдени две трети награди
Обновена: 13 юни 2018 09:10 | 13 юни 2018 09:05, Василия Пейчева
"Плети с тениска" – проект за рециклиране на текстил, e победител в академия "Иновация в действие 2017/2018"

На официална церемония бяха обявени победителите в четвъртото издание на инициативата "Иновация в действие 2017/2018", организирана от "Солвей Соди" АД и от  "Аурубис България" АД като основен партньор. Официални гости на събитието бяха дипломати, представители на браншовите организации, бизнеса и държавните институции.

Големият победител в четвъртото издание е Мария Юрукова. Проектът ѝ "Плети с тениска" цели да намали текстилните отпадъци в България, като същевременно се стреми да повиши информираността сред населението за последиците от текстилната индустрия. В рамките на проекта Мария събира стари тениски, които преработва и рециклира в прежда. С преждата изработва интериорни аксесоари за дома и офиса като пуфове, възглавници и прочие. Наградата, която печели Мария Юрукова, е участие в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел през 2018 г. Тя беше връчена лично от Н. Пр. Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия в България.

Второ място и Магистратура по иновации, предприемачество и финанси, съвместен продукт на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и The Business Institute, спечели Неделина Паянева с проект "Настолна игра с български фолклорни мотиви". Това е игра с мотиви от българските митове, традиции и фолклор.  Различни елементи от играта имат образователен характер и ще са не само забавни, но и обучителни.

За първи път в историята на "Иновация в действие" журито присъди две трети награди.

Първата от тях бе отредена на Стефан Григоров, с проект "Мотивация и обучение на човешките ресурси чрез VR технологии". Проектът на Стефан е насочен към подготовка на новопостъпили служители в дадена компания. Благодарение на измислената от него технология те ще се обучават в неформална обстановка посредством виртуална реалност.

Втората трета награда отива при екипа на Любомира Костова, Калоян Николов, Иван Стоянов и проекта им "3D culture". Това е проект за интерактивен мобилен музей, в който изложбите се представят посредством миксирана и виртуална реалност. Спечелилите трето място ще могат да завършат курс по иновационен мениджмънт, организиран от The Business Institute.
 
"Решението на "Солвей Соди" да стартира инициативата е базирано върху нашите ценности и политиката ни за социална отговорност. Четири години ние помагаме на младите хора да развиват знанията и уменията си в областта на предприемачеството и иновациите. Вярваме, че тези иноватори ще са факторът, който ще движи обществото напред", каза Спирос Номикос, изпълнителен директор на "Солвей Соди" АД.

"С "Иновация в действие" ние инвестираме в бъдещето. 150-годишните традиции на "Аурубис" и 60-годишната история на завода ни в България са ни научили, че трябва да предаваме щафетата напред. Талантливите млади хора, които подкрепяме сега, са утрешните иноватори и предприемачи на България", сподели Анелия Димова, ръководител "Човешки ресурси Югоизточна Европа" в "Аурубис България" АД.

"Инициативата "Иновация в действие" е повече от проект. Това е мисия и визия за утвърждаването на едно по-добро общество и за подкрепата на младите хора. Защото именно младите са тези, които ще водят света ни към едно по-добро, по-светло и по-устойчиво бъдеще", каза Н. Пр. Франсоа Бонтан в обръщението си към финалистите в инициативата. 

По време на церемонията по награждаване бяха обявени и резултатите от социалната кампания, част от "Иновация в действие". В рамките на работилниците участниците от София избраха да подкрепят проекта "Заедно в час", а тези от Варна и посредством онлайн платформата подкрепиха Социалната чайна във Варна.
В инициативата през 2017/2018 г. участие взеха над 170 млади хора от България и чужбина. От тях 100 бяха избрани да участват в сесиите онлайн и в градовете София и Варна. Тази година участниците трябваше да развиват идеи в три основни направления, а именно "Иновации за ефикасно използване на ресурсите", "Дигитална трансформация на българската култура и традиции" и "Образование".
През годините в обученията, част от академия "Иновация в действие", са преминали над 400 млади хора с интерес към иновациите.

Повече за Академия "Иновация в действие" 2017/2018

Академия "Иновация в действие" е проект на "Солвей Соди" АД и стартира през 2012 г. През 2016 г. към инициативата се присъединява и "Аурубис България" АД като основен партньор. "Иновация в действие" се развива в две фази – Академия и състезателна част. Всеки студент или завършил в последните пет години има право да кандидатства за включване в обучителната част, като само 100 от всички кандидати са одобрени. С помощта на утвърдени специалисти и експерти в областта на иновациите и предприемачеството участниците в Академията се научават как да създадат проект, както и как да го направят финансово устойчив и значим, за да доведе до реален ефект за обществото.

Състезанието дава шанс на завършилите академията да разпишат свой проект и да кандидатстват за награди, предоставени от организаторите.


Още от
Спонсорирано съдържание