Пресъздадоха древен тракийски ритуал за посрещане на слънцето в най-дългия ден от годината

Траките са имали сериозни познания за измерване на времето и са правили качествено вино
Спонсорирано съдържание | Обновена: 24 юни 2018 10:09 | 22 юни 2018 11:16,
0
Пресъздадоха древен тракийски ритуал за посрещане на слънцето в най-дългия ден от годината

В деня на слънчевото слънцестоене на Зайчи връх любителите на древните ритуали, археологията и астрономията се изкачиха до върха, за да зърнат първите слънчеви лъчи през изсечената от човешка ръка в скалите "мушка". Събитието се организира за втора поредна година от Регионален исторически музей - Ямбол. Най-старата изба в региона "Вила Ямбол" се включи с виното Kabile, кръстено на едноименния тракийски град.

Всичко започна още преди изгрева на слънцето с танц на жриците в подножието на Зайчи връх. Ритуално факелно шествие поведе публиката до върха, където е светилището. От североизток слънчевият сноп преминава през процепа и огрява образа на богинята Кибела, изсечен върху една от скалите. Историята на траките, култа им към виното и традициите да се празнува с напитката са с дълбоки корени в региона на Кабиле. Древният тракийски град в наши дни представлява архитектурно-исторически резерват включен сред 100-те национални туристически обекта. А на негово име производителят на вина кръсти последната си серия в знак на почит към традициите на региона.

Веднага след като приключи ритуала по посрещане на слънцето гостите и жителите на града, събрали се на Зайчи връх в Кабиле, опитаха едноименната марка вина Kabile на "Вила Ямбол". Всяка година любителите да се заредят с първите слънчеви лъчи в деня на лятното слънцестоене се увеличават.

Пресъздадоха древен тракийски ритуал за посрещане на слънцето в най-дългия ден от годината

"Нашето вино носи името на античния тракийски град Кабиле и това не е случайно. То съживява легендата за най-могъщия град на траките и богинята Кибела - закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино, произведено през последните 4000 години в ямболския регион. Затова на етикета на бутилките е именно тя", коментираха от "Вила Ямбол". Според винарите именно традициите и силната връзка с тях е ключова предпоставка да се правят вкусни и висококачествени вина. Марката Kabile е сред най-награждаваните родни вина навън, а тази година към нея ще бъдат пуснати и три нови резерви.

Най-ранните писмени сведения за производството на вино от траките са от Омир. "Писмени свидетелства подчертават, че за разлика от елините, траките не разреждат виното с вода. Нещо повече - правили са го именно в нашия регион, при това много качествено“, убедени са историците. 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации