Шофирате ли безопасно? Проверете лесно с онлайн платформа

Индекс за безопасно шофиране вече има своята напълно безплатна съкратена онлайн версия – SDIndex Quiz
Спонсорирано съдържание | 5 юли 2018 12:58, Екип на Dnes.bg
Шофирате ли безопасно? Проверете лесно с онлайн платформа

От началото на юли 2018 г., съкратена версия на първия по рода си у нас индекс за безопасно шофиране - SDIndex (Safe Drive Index) е достъпен онлайн. От 02.07.2018 г. на www.sdindex.bg всеки български шофьор може да отговори на 12-те въпроса от SDIndex Quiz и да провери колко рисков е зад волана. Тестът е част от изследователския проект SDIndex, който представлява обобщена самооценка на поведението и реакциите на шофьорите на пътя в рутинни и рискови ситуации. Оценката е представителна за българските водачи на леки и лекотоварни автомобили на възраст между 18 и 75 г. на национално ниво. Попълването на теста е напълно анонимно. Въвеждайки данни за пола, възрастта, местоживеенето и шофьорския си стаж, всеки шофьор ще може да разбере собствения си Индекс на безопасно шофиране и да го сравни с шофьорите със сходни демографски характеристики. Ако пожелае, всеки попълнил теста може да сподели резултатите си във Фейсбук.

“Целта ни е да накараме колкото се може повече шофьори да се замислят за рисковете, които поемат на пътя. Попълването е бързо и интересно, а ако всеки отговори откровено на въпросите, то и оценката му ще бъде обективна. В сезона на летните пътувания искаме още веднъж да припомним, че не си струва да рискувате, когато сте зад волана”, коментира новата инициатива Лазар Георгиев, изпълнителен директор на застрахователния брокер SDI

SDIndex е базиран на изследователския  инструмент DBQ (Driving Behavior Questionnaire), разработен през 90-те години от екип психолози в Манчестърския университет под ръководството на известния изследовател на грешките в човешкото поведение проф. Джеймс Ризън. Представените наскоро данни от изследването показаха, че стойността на първия национален Индекс за безопасно шофиране - SDIndex (Safe Drive Index) за 2018 г. е 89,6 при максимална стойност 100 (най-нерисково поведение на пътя) и минимална стойност 0 (най-рисково поведение на пътя). Превишаването на позволената скорост, определяно като “неволно”, е най-разпространеното рисково действие сред българските шофьори на леки и лекотоварни автомобили на възраст между 18 и 75 г., показва първото издание на Индекса. 71% от запитаните 1000 водачи отговарят, че това им се е случило поне веднъж през последната година. Българските шофьори си дават висока оценка за избягване на риска и прехвърлят отговорността към останалите участници в движението. Това е знак, че рисковете на пътя не просто са подценени, а често не се и разпознават, коментираха от екипа на SDIndex.

Проектът се организира от SDI брокер в партньорство с Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на образованието, Дружеството на психолозите в България и Академия за безопасно и майсторско шофиране “Павел Жеков”. В екипа на SDIndex влизат още изследователска и консултантска агенция Explica, която отговаря за набирането и анализа на данните и комуникационна агенция APRA Porter Novelli.

Амбицията на екипа е SDIndex да се превърне в надеждна методика за ежегодно проследяване на тенденциите в поведението на водачите и с резултатите и препоръките, базирани на данните, да допринесе за повишаването на безопасността по пътищата и намаляването на пътно-транспортните произшествия в страната.


Още по темата: SDIndexsafe drive indexSDI
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации