UV лъчението поразява очите ни - как да се предпазим?

Лятото и слънцето са прекрасни, но не забравяйте да се погрижите за очите си
Обновена: 13 юли 2018 17:35 | 7 юли 2018 20:34,


Ако имаше анкета за любимия сезон, по-голяма част от нас биха избрали лятото. Много малко са обаче тези, които са наясно с вредите на ултравиолетовото лъчение и начина по който да предпазим очите си от него. По-надолу ще ви запознаем с опасностите на UV светлината. А тя е истински бич, не само за кожата, но и за очите. Окото е единственият "вътрешен" орган, който е изложен на пряка ултравиолетова радиация.

Слънчевите бани например, преживявани като най-голямото лятно удоволствие, нанасят сериозни поражения на очите и нежната кожа около тях. Зрението ни е най-застрашено около водните басейни, защото водата отразява слънцето. Офталмологът д-р Стефан Драгоев казва следното: "Пряката слънчева светлина, атакуваща окото е много по-мощна, когато се намираме около обекти, които отразяват светлината. Например в град с много стъклени сгради или около водата - ние изгаряме много по-лесно заради отраженията на светлината."

Ето какви са рисковете, които пряко засягат окото. Може да възникне възпаление на роговицата. UV лъчението може да ускори развитието на катаракта, може да причини кератит, меланома или карцинома. Най-често от тези заболявания страдат хора, чиито очи са изложени на много прах, ветрове, силно слънце и ултравиолетови лъчи, това например са моряците и фермерите. Проблемът с очите е свързан и с това, че кожата около тях е най-чувствителна и податлива на изгаряния. Фото-стареенето на очите и тъканите около тях е необратимо.
 
Разбира се, ние не можем да прекараме остатъка от живота си в тъмна стая, но можем да се погрижим за очилата, които носим.
 
За съжаление българският пазар на очила е залят от имитации. Носим очила, "защото ни отиват" или искаме да сме в крак с модата, а не обръщаме внимание на по-важното – това да предпазим очите си и зоната около тях. Добре е да мислим и за това дали очилата реално ни предпазват от слънцето, а не дали ще излезем добре на селфито. Да не говорим, че след известно време покритието на стъклата може да бъде повредено и отслабено, вследствие на което UV защитата се влошава.

Особено внимание трябва да се обърне и на децата: повечето от нас получават до 80% от уврежданията от UV радиация преди да сме навършили 18 години, а детската кожа е много по-тънка и чувствителна. Струва си да проверите техните диоптрични или слънчеви очила с UV-тестер и да преминете към оригинални стъкла за очила, с пълна UV защита.

Немската компания ZEISS доказала се на пазара за очила, наскоро създаде иновативни бели стъкла с UV Protect технология, които осигуряват цялостна защита на очите и кожата около тях. И макар, че са безцветни и нямат тъмно покрие, както слънчевите очила, те предлагат пълна UV защита до 400 nm, която се препоръчва от здравните организации.

Стъклата са изработени от качествени материали, практични са, но най-важното е, че осигуряват необходимата защита на деликатните ви очи и зоната около тях. Народната максима "да пазиш нещо като очите си", е неслучайна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: очилаUV защитаZEISS
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации