Душан Рибан: ЧЕЗ ЕСКО има капацитета да предложи цялостни решения за бизнеса

Предлагаме персонализирани предложения, съобразени с конкретните нужди на нашите клиенти
Спонсорирано съдържание | 13 мар 2019 08:10, Екип на Dnes.bg
Душан Рибан: ЧЕЗ ЕСКО има капацитета да предложи цялостни решения за бизнеса
Снимка: CEZ

   Г-н Рибан, бихте ли ни представили ЧЕЗ ЕСКО? Какво представлява една ЕСКО компания?

Думата ЕСКО произлиза от английското съкращение Energy Service Company – компания предоставяща енергийни услуги. Разнообразните модели за предоставяне на енергийни и енергийно ефективни услуги  напоследък са много популярни по света, защото предлагат цялостни решения – нещо, което е важно за всеки бизнес. Тоест целта не е само да се продава една стандартна стока, каквато е например електроенергията, а и на целия пакет услуги, които позволят ефективното  и комфортно използване на тази електроенергия.

В този смисъл ЕСКО компаниите са носителите на иновациите по отношение на производство, разпределение и потребление на електроенергия за всякакви нужди и не рядко са наричани "бъдещето на енергетиката".

Създадохме компанията ЧЕЗ ЕСКО България през 2017 година като естествено допълнение на портфолиото на Групата в България, с което да отговорим на променящите се нужди на нашите клиенти и партньори и да се възползваме максимално от опита и знанията на колегите си от другите ЕСКО дружества в CEZ GROUP. Дружеството е 100% собственост на CEZ Bulgarian Investment B.V. (CBI), която принадлежи на чешката CEZ a.s.

   С какъв ресурс работи ЧЕЗ ЕСКО?

На първия етап ЧЕЗ ЕСКО разполага с ресурс в размер на 10 милиона евро, остатък от фонда CBI. Средствата ще бъдат реализирани до март 2021 година, съгласно изискванията. След този период ще се търсят други възможности и ресурси за развитие на дейността.

   Какви услуги по-конкретно предлагате в България?

ЧЕЗ ЕСКО България е една от малкото компании, които могат да предложат т.нар. пълен инженеринг – т.е. имаме експертиза за всеки етап от жизнения цикъл на един проект – от подготовката, включително одит, проучване и проектиране, през финансирането, ако такова е необходимо, чак до монтажа и поддръжката на оборудването.

Разработваме за клиентите си индивидуални решения, в следните основни направления – осветление, било то сградно, улично, парково или производствено; отопление, вентилация и климатизация; когенерации и системи за оползотворяване на отпадна топлина; индустриални системи като електрически двигатели, инвертори, компресорни станции, помпени станции и др.; изграждане и експлоатация на ВЕИ централи.

Целта е в следствие на внедреното решение клиентът да отчете намаляване на разходите за електроенергия и на оперативните разходи за поддръжка на остарялото и амортизирано оборудване, като същевременно се постига и изпълнение на целите за енергийни спестявания от задължените лица - компании от групата ЧЕЗ в България.

   Какъв опит има ЧЕЗ с ЕСКО компании до момента?

Естествено най-голям опит е натрупан в Чехия,  където ЧЕЗ има вече сериозна практика да предлага ЕСКО услуги – ефективни, с разумен бюджет и полезни за околната среда бизнес решения за компании, общини и държавни институции. Чешката ČEZ ESCO бе учредена през есента на 2014 г. с цел да интегрира многобройните съществуващи поделения на ČEZ, които предоставят енергийни услуги. В момента чешката компания обединява 17 поделения с над 1800 служители в Чехия и Словакия. Компанията предлага също така ЕСКО услуги в Германия, Полша и Румъния. Всъщност ČEZ е най-големият доставчик на такива решения в региона.

Сред клиентите на CEZ ESCO са индустриални компании, малки и средни предприятия, общини, държавни и частни организации, както и компании за управление на сгради и всякакви съоръжения – от жилищни и административни сгради до болници, училища и спортни зали.

Един от големите проекти на чешката ČEZ ESCO бе Конгресният център в Прага, чиято енергийна система бе цялостно реконструирана през 2016-2017 г. В проекта бяха инвестирани 126 млн. чешки крони, което прави близо 5 млн. евро. В сравнение с параметрите преди реализация на проекта, в момента Конгресният център спестява 30% от разходите за отопление, 25% от разходите за охлаждане, 16% от разходите за вентилация и 10% от разходите за осветление.

   Този опит помага ли ви в България? Какви проекти разработва ЧЕЗ ЕСКО в момента?

Засега в България ЕСКО моделът навлиза сравнително бавно, но тук има много бизнес възможности. Като част от CEZ Group ние имаме привилегията да се възползваме от целия опит и знания на еско компаниите от Групата и това ни дава едно доста силно конкурентно предимство.

Проектите по които работим са в областта на производството и публичния сектор.

Клиенти на ЧЕЗ ЕСКО България са индустриални компании, малки и средни предприятия, държавни, общински или частни организации и фирми, управляващи сгради и съоръжения от всички видове - жилищни и административни сгради, фабрики, болници, училища, спортни съоръжения и т.н.

В България компанията изпълни проект за оптимизация на вътрешното осветление във фирмата за преработка на пилешки продукти "Примафуудс", подобрявайки енергийните характеристики на осветителната инсталация с над 40%. Чрез проекта бе постигнато и подобрение на вътрешния микроклимат чрез достигане на оптимални параметри на осветеността на работните места в завода. ЧЕЗ ЕСКО България участва и в енергийно-ефективни проекти в публичния сектор, а именно реновиране на 4 блока студентски общежития на УНСС в София и в подмяна на улично осветление в община Гълъбово.

Подготвяме още няколко проекта за осветление, климатизация и изграждане на фотоволтаични системи.

   Какви са бъдещите планове на ЧЕЗ ЕСКО България?

В дългосрочен план, намеренията ни са компанията да се затвърди като надежден и разпознаваем партньор, лидер в сектора и компания, отличаваща се с интегрираните принципи за устойчивото използване на ресурсите и в борбата с промените в климата. В средносрочен  план планираме да инвестираме в енергийно ефективни проекти приблизително 20 млн. лева.

   Какво Ви отличава от другите компании в бранша?

Основно конкурентно предимство е иновативният и холистичен подход при предоставянето на енергийно-ефективни услуги и ясно измеримите ползи от съвместното партньорство с нашите клиенти. Поставяме акцент върху специфичните нужди на нашите клиенти, за да предложим индивидуално решение, с което да постигнем оптимални резултати.

Разчитаме на екип от професионалисти, работим с надеждни партньори и не на последно място поемаме финансовия и технически риск на проектите, които управляваме – това дава възможност на клиентите ни да се съсредоточат върху основния си бизнес, докато ние работим за оптимизиране на техните разходи за електроенергия.

 


Още по темата: CEZ ESCOЧЕЗ ЕСКО
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации