ЧЕЗ Електро препоръчва разумно потребление на електроенергия през пролетните месеци

Повечето часове с естествена, дневна светлина осигуряват възможност за ефективно намаление на разходите за осветление
Спонсорирано съдържание | 26 мар 2019 11:27, Екип на Dnes.bg
ЧЕЗ Електро препоръчва разумно потребление на електроенергия през пролетните месеци

"ЧЕЗ Електро България" АД напомня на клиентите да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през пролетния сезон. Традиционно през по-топлите пролетни месеци консумацията на електроенергия намалява чувствително в сравнение с потреблението през зимата, когато близо половината от използваната електроенергия е за отопление на дома.

Около 6-10% от всяка сметка за електроенергия на едно домакинство са за осветление. Годишната консумация на електроенергия за осветление в дома зависи от броя и вида на осветителните точки, както и от начина на живот. Малки промени в ежедневните навици на домакинствата могат да имат реален и измерим ефект върху потреблението и съответно върху сметките за ток. Модерните технологии позволяват да се пести енергия от осветлението в дома без да се нарушава необходимият комфорт за осветеност.

Замяната на крушките с енергоспестяващи – например компактни луминисцентни или светодиодни (LED), може да осигури до 80% икономия на енергия от осветление. Една 8W LED крушка осветява колкото стандартна 60W крушка с нажежаема жичка – осигурява същата светлина, но с над 80% по-нисък разход на енергия. LED крушките са и най-чистият и най-екологичен начин за осветление. Те не съдържат токсични материали и се рециклират  100%.

Монтирането на таймери, датчици за движение или светлинни сензори помага осветлението да се използва ефективно. Затова е подходящо за сервизни помещения. Употребата на реостатни ключове или ключове с дистанционно управление, използването на локално осветление, както и изключване на осветлението при излизане от съответното помещение, са сред мерките, които допринасят за намаляване на разходите, а не на осветлението. Децата също трябва да се научат да бъдат отговорни към разумното използване на електроенергията за осветление.

Всяка стая има специфично предназначение и осветлението трябва да се съобрази с него. Добре е да се използват няколко осветителни тела в едно помещения, за да се постигне различна функционалност и удобство.

При закупуване на осветителни тела е необходимо да се обръща специално внимание на етикета за енергийна ефективност – изборът на възможно по-висок клас осигурява и по-голяма икономичност на консумацията. Спестената енергия и по-дългият живот на осветителното тяло ще изплатят ефективно инвестицията. Животът на една енергийно ефективна крушка клас А е над 10 000 часа – 10 пъти повече от живота на обикновената, което прави нейната енергийна ефективност още по-висока в дългосрочен план.

Възползването от дневната светлина, редовното почистване на прозорците, липсата на мебели пред тях, боядисването в по-светли тонове на стените и таваните на помещенията, върху които пада пряка слънчева светлина, поддържането на чистотата на крушките и осветителните тела, са дейности, които не изискват особено усилие, но повишават ефективността и възможностите за разумно потребление на електроенергията.

Интересни факти и други практични съвети за пестене на енергия в дома са публикувани на корпоративния уебсайт www.cez.bg, в раздел "За клиента", секция "Енергийна ефективност" и във фейсбук-профила на "ЧЕЗ Електро България" АД на @cezelectrobg.


Още по темата: ЧЕЗ ЕлектроЧЕЗ
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации