Huawei P30 Pro промени фотографията, как е разработена Time of Flight камерата?

Тайната зад артистично-реалистичните портрети на новия флагман
6
Huawei P30 Pro промени фотографията, как е разработена Time of Flight камерата?
Снимка: Huawei

За нито един фен на мобилната фотография не е тайна, че P серията на Huawei от години определя стандартите в тази област. С появата на серията P9 и нейната двойна Leica камера получихме смартфон, способен на революционни за времето си снимки.

През миналата година мобилната фотография направи огромна крачка в развитието си с появяването на серията Huawei P20. Нощната фотография, непреодолимо изпитание дори за някои професионални камери, вече не беше проблем дори за любителите фотографи. В духа на тази технологична революция се появи и новата серия P30, със своя флагман P30 Pro и неговата иновативна четворна Leica камера.

Създаването на четворна камера

Камерите от типа SLR (single lens reflect) позволяват на фотографа да улови отразеното в лещата изображение по съвсем същия начин, по който то е видяно през обектива. Резултатът са висококачествени, ултра реалистични снимки, които запленяват както професионалните фотографи, така и любителите. P сериите на Huawei се стремят да предоставят SLR качество чрез камера, която винаги можете да носите навсякъде със себе си, и P30 Pro веднага привлече вниманието в безпрецедентните си възможности да снима в почти пълен мрак и с невероятния си 5-кратен оптичен и 50-кратен цифров зум, с които дори снимането на Луната дава впечатляващи резултати.

Какво ново обаче предлага модела за почитателите на портретната фотография? Обикновено в смартфоните се ползват специални алгоритми, които пресъздават магнетичния оптически ефект „bokeh” на размиване на фона. Софтуерно генерираният ефект обаче се различава значително от естествено получения с SLR техника и специални обективи. Затова инженерите на Huawei решават да прекрачат софтуерните граници и да се фокусират върху ефектите от оптичната симулация. В резултат на техните усилия, TOF се превръща в четвъртата камера на P30 Pro.

Новото попълнение: TOF (Time of Flight)

TOF камерата е изградена на принципа на сонара, като с нейна помощ се изчислява разстоянието до фотографираните обекти с непогрешима точност. TOF идва от Time of Flight и по същество представлява специална леща, която се използва за изчисляване на разстояние. Това става като се изпращат светлинни лъчи до определени обекти и на база фиксираната скорост на светлината и различното време за достигането им, точното положение на обектите в пространството се разпознава с допустима грешка от 1% - далеч по-нисък от този на двойната камера (10%) и единичната камера (20%).

С помощта на тази камера P30 Pro може да наслагва няколко слоя от размити изображения на заден план и да прилага този ефект в множество сценарии, които принципно са сложни за получаване на хубаво боке със смартфон – например когато обектът и фонът са в много близки цветове. Типичен случай е портрет на човек с брада или естествено развята или бухнала коса. В този случай по досегашния метод се получаваше неестествено рязко отделяне на обекта от фона. TOF камерата обаче прихваща и фините косъмчета и отделя точно предния план, задния план и обектите, по начин, много близък до това, което прави човешкото око. Резултатът е наистина естествен и красив портрет с детайли и боке на нужните места.

По същество технологията Time-of-Flight (TOF) не е новост, подобен принцип е използван през годините от други производители на смартфони, но само за игри и приложения с добавена реалност (AR). Huawei отключва пълния потенциал на TOF технологията за целите на фотографията. Това нововъведение е следствие от дългогодишните усилия на инженерите на P серията да направят портретната фотография възможно най-реалистична, използвайки естествената светлина на заобикалящата среда.

Проба и грешка

Идеята на Huawei за създаването на TOF камера предшества P30 Pro и дори P20. Преди две години технологичният гигант навлиза в напълно непозната територия, създавайки специален научноизследователски екип, който да проектира TOF камера. Най-трудният елемент при адаптирането на тази камера към цялостната структура се оказва интегрирането на нейните ефекти към тези на останалите камери. Инженерите на Р серията са изправени пред напълно ново за тях изпитание и отговорността да са на нивото на стандартите, наложени от Huawei в сферата на мобилната фотография. Най-голямото предизвикателство е оптимизирането на ключовите параметри като цвят, контраст, яркост и резолюция. Високите критерии, които Huawei поставя пред себе си при проектирането на TOF камерата, правят творческия процес интензивен и натоварващ, но същевременно много интересен и амбициозен. След буквално стотици хиляди опити и концептуални варианти е постигната завършената версия, на който можем да се насладим днес.

Като ключов партньор на Р серията, Leica взима активно участие в процеса на създаването на иновативни камери, споделяйки безценен опит и идеи. Huawei вярва, че портретният ефект на P30 Pro интегрира по прекарасен начин артистичната философия на P серията с безпрецедентното качество на Leica камерите.


6
Още по темата: Huawei P30 Pro
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 месец
Не че нещо, но от първото изречение става ясно че не сте много на "ти" с телефоните .
Не серията "Р", а серията "Mate" определя качеството и линията на развитие на марката

Така е, но тук не става въпрос за общата линия на Huawei, а за едно от нейните направления. И хората са си прави защото в мобилната фотография авангарда след въвеждането на ИИ е принадлежал на серията P.
5
0
 
9
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 месец
Huawei предлага все по-добри и усъвършенствани смартфони и именно за това продажбите им непрекъснато нарастват в разрез с общата тенденция. Жалко, че в скоро бъдеще ще останат без конкурент.
4
3
 
2
 
! Отговори
м дааа преди 1 месец
Не че нещо, но от първото изречение става ясно че не сте много на "ти" с телефоните .
Не серията "Р", а серията "Mate" определя качеството и линията на развитие на марката.
3
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
А аз още карам с парче черен плат и пръчка с магнезий...
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така или иначе, р30 прави много добри снимки, по-добри от върховите модели на самсунг и епъл, според ревютата. Принципно телефонът почти винаги е под ръка, за разлика от добрия фотоапарат, и затова мобилната фотография има голямо бъдеще. Едно е двукилограмов петдесет сантиметров апарат с обектива, друго е двеста грамов телефон дебел 7 мм.
1
4
 
12
 
! Отговори
Оптичен мерник преди 1 месец
И десет камери да му наредят, няма ли истинска оптика, няма снимка.

Спонсорирани публикации