Колапсът на Венецуела – по-бърз спад дори и от кризата след разпада на СССР

Икономистите от МВФ сравняват мащабите на кризата във Венецуела със страни като Либия
21 май 2019 21:57,
241
Колапсът на Венецуела – по-бърз спад дори и от кризата след разпада на СССР
Снимка: Reuters, архив

Зимбабве преживява една от най-сериозните икономически кризи под управлението на Роберт Мугабе. Падането на Съветския съюз довежда страната до колапс. 90-те са катастрофални за Куба.

Но кризата на икономиката във Венецуела през 2019 г. задминава всички тези събития.

Падането на Венецуела е най-големият икономически колапс, без да се броят страните, в които е водена война, за последните 45 г., казват икономистите.

Още по темата

"Много е трудно да си мислим за човешка трагедия от този мащаб извън рамките на гражданска война", обяснява пред New York Times икономистът от Харвард Кенет Рогоф и бивш главен икономист на Международния валутен фонд.

Икономистите от МВФ сравняват мащабите на кризата във Венецуела със страни като Либия  по-рано през това десетилетие, или Ливан през 70-те. Но Венецуела, която в един момент беше най-богатата страна в Латинска Америка, не е разтърсена от въоръжен конфликт.

"С пушка на рамо": Мадуро иска още 1 млн. войници в армията си

Лошо управление, корупция и недалновидните политики на президента Николас Мадуро и неговият предшественик Уго Чавес довеждат до инфлация, фалирали бизнеси и де факто поставят страната на колене.

С икономическия колапс идва възходът на въоръжените банди. Цели градове са под техен контрол, докато обществените услуги са тотално недостъпни, а покупателните сили на повечето венецуелци са сведени до просто няколко килограма брашно на месец.

На пазарите месарите са изправени пред предизвикателството да продадат развалящата се стока преди залез слънце, защото няма постоянно електричество, което да захрани хладилниците. Предишни служители ровят в боклука за остатъци от храна или рециклируема пластмаса. Търговци сноват напред-назад между банките в надежда да депозират пари, чиято стойност е изядена от хиперинфлацията.

Във Венецуела: до 40 литра бензин на кола

Николас Мадуро обвинява американските санкции и твърди, че те са причина за гладът на венецуелците и липсата на медицински консумативи. Повечето икономисти обаче смятат, че рецесията е започнала много преди санкциите да встъпят в сила, а те само са ускорили процеса. Липсата на продукти е докарала страната до хуманитарна група, а достъп до все по-оскъдните запаси вече има висшия ешелон на властта и военните.

За останалите всеки месец води до ново дъно.

Най-богатата на петролни залежи страна в света вече изнася по-малко от черното злато дори и от Ирак след американската инвазия от 2003 г. Хиперинфлацията се очаква да стигне 10 млн. процента през тази година, според данни на МВФ. Така Венецуела ще стане страната с най-дълго продължило увеличение на цените след това в Конго от 90-те години.

До края на годината венецуелският БВП ще се е свил с 62% от началото на рецесията през 2013 г., която слуайно или не съвпада с началото на управлението на Мадуро. В сравнение, в най-тежките години на кризата в бившите съветски републики през 90-е средният икономически спад е бил около 30%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
7
 
! Отговори
Ветко Арабаджиев преди 4 години
ЕДНО ВРЕМЕ МАЛКИЯ ГРЪЦКИ ЕТНОС НА МАКЕДОНИТЕ РАЗБИ АЗИАТСКАТА ОГРОМНА ПЕРСИЯ....ДНЕС САЩ ЩЕ ПРЕГАЗАТ ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ МАЛКИЯ ИСЛЯМСКИ ИРАН .
37
2
 
7
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
някаква перверзна наслада усещам в тази радостна за мвф хейтъри новина.
36
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Венецуела се размина леко- поне държавата им не е физическа развалина в каквато САЩ превърнаха Сирия с проекта си "Ислямска държава". Онова *** Гуано ще свърши в мизерия и забрава, но с кампаниите си срещу Иран и Китай, САЩ настъпиха мотиката.
35
2
 
14
 
! Отговори
до 36 преди 4 години
Добро утро те това го правят непрекъснато от втората световна война досега,просто през втората световна война разбират че когато другите държави има война при тях текат парите, така това става приоритет за тях да водят война някъде далече от тях, и това се превръща в голяма дял в тяхната икономика и им позволява да първа икономика,докато Китай използва съвсем друга тактика за да излегнат като първа икономика евтино производство .Естествено е че е важно да има някъде война за САЩ.
34
11
 
13
 
! Отговори
смях, каам ви преди 4 години
"Православните" руски *** възхваляват Северна Корея в която притежанието на Библия се наказва незабавно с разстрел!
33
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДрОгаре.....имате още 4 дена да мечтаете.........след това при Титаник.Кислорода е от мен.......
32
8
 
9
 
! Отговори
Българин! преди 4 години
И кое му е чудното? Те и нашите цоциалисти тука бяха ДОКАРАЛИ БЪЛГАРИЯ ДО ПОДОБЕН КОЛАПС при Жан Виденов!
31
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки един допир, дори и неволен до московията води до отрицателни последствия.......и никаква ваксина не помага.........за това далече.........много далече.
30
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безспорно недалновидната политтика на Уго Чавес които се опитвал да прави добро на народа всъщност по неправилния начин примерно държавата е финансирала продажбите на петрол в държавата и народа можел да напълни резервоара за 5 $.Съответно всеки си купува мошни коли които харчат по 20 литра.Естествено той се разбирал с американски монополисти.След това идва Мадуро които си мисли че има богата държава която може да откаже да дава печалбата си на САЩ, е греши САЩ отдавна ги е покопала и ослабил
29
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прави ли ви впечатление как САЩ отчаяно се опитват да запалят голяма война някъде по света? След провала в Сирия директно се лепнаха на Венецуела, а след провала там се прехвърлиха на Иран.
28
4
 
5
 
! Отговори
Волен Атаков преди 4 години
Чувам от 10 дена бедните бантускотове от БъГеРия искат ЕДНАКВА ОБЩО-ЕВРОПЕЙСКА МИНИМЛНА СТАВКА НА ЗАПЛАЩАНЕ ЗА ПРИОД ОТ ВРЕМЕ - 1 МЕСЕЦ, ТОЕСТ ИСКАТ ЕДНА МЕСЕЧНА З АПЛАТА ДА Е С РАВНИ И ЕДНАКВИ ПАРИЧНИ БРОЙ, А МОЖЕ БИ И ДА Е В ЕДНА ЕДИННА ВАЛУТА ??ПЛЕМЕ ОТ СКОТОВЕ --- САМО В КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ РЕЗЕРВАТИ ИМА ФИКСИРАНА И ЕДИННА ---- МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА !!!В ГОРДИЯ ПРОТЕСТАНТСКИ СВЯТ, ОТ 300 ГОДИНИ ИМА НАПИСАНИ И ФИКСИРАНО ---- '' МИНИМАЛНА СТАВКА ЗА ***ПОЧАСОВО*** ЗАПЛАЩАНЕ !!НЯМА ДА
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много са ми смешни тия латиноси, скачат срещу САЩ, а Тръмп не може на да спре тълпите идващи от Латинска Америка. САЩ блокирали в техни банки сметки на Венецуела, а Мъдуро продължава да продава нефт на САЩ.
26
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Където комунист стъпи и трева не никне!
25
9
 
13
 
! Отговори
дам преди 4 години
Това е запазена марка на комунистите ...И в България БСП беше докарала нещата до фалит, купонна система с до 20 литра бензин на месец, с месечна заплата от 7 долара и инфлация от стотици проценти
24
5
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
2.5 МИЛИОНА БОЛИВАРА СА НУЖНИ ЗА ДА СИ КУПИШ САМО 1 РУЛО ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ КОЛКОТО КУПЧИНАТА ПАРИ НА СНИМКАТА! ПОДЧЕРТАВАМ ЕДНО РУЛО НЕ 4 РУЛА КАКТО СЕ ПРОДАВАТ!РЕАЛНО ДА ПОЛЗВАШ БОЛИВАРИТЕ ЗА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ ИЗЛИЗА ПО-НА ДАЛАВЕРА!
23
15
 
9
 
! Отговори
Бдинец преди 4 години
До 9Първо,, краварите" от десетилетия не са във Венецуела и то се вижда много добре до къде води това! САЩ дрънкат с оръжие на отворковци като Садам/анексирал Кувейт/ и такива лидери които злобеят срещу щатите. Разбира се и американците не са безгрешни, но злото при тях е по малко. Защо примерно САЩ не,, дрънкат с оръжие" на Чили? А тази държава има добър стандарт на живот. Значи може да се работи мирно и тихо без да се правят на велики.
22
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един Пиночет им трябва на венецуелците и всички ще се оправи там!
21
13
 
16
 
! Отговори
:( преди 4 години
Венецуела е най-яркият пример, до какво води дълго управление на социалисти, с комунистически уклон. От страна с потенциал да бъде в топ 10 по богатство, станаха по-мизерни от всички африкански страни...
20
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
загубихте изборите, комунисти, ... отново !пишете до товариш путин да праща червената армия на помощ отново !
19
6
 
9
 
! Отговори
fool преди 4 години
До Анонимен 5Нищо не пропагандирам и не съм твърдял нищо от това което си написал. *** може да наречеш само себе си. Обощил съм фактите. Венецуелците никой не ги кара да ползват банки в САЩ, дадоха си всички активи и инфраструктурни проекти на Рашка. Това са фактите, няма Сорос, няма пропаганда, има само факти. Това което ти го пишеш не знам от къде ти извира :D

Спонсорирани публикации