Обобщение кръгла маса-дискусия "Балканите през неолита – сърцето на праисторическа Европа"

Събитието събра на едно място международни експерти в областта на историята и археологията
Спонсорирано съдържание | Обновена: 2 дек 2019 09:17 | 2 дек 2019 09:06,


На 28 ноември в зала 7 на НДК от 18.00ч. се проведе кръгла маса-дискусия на тема "Балканите през неолита – сърцето на праисторическа Европа". Събитието събра на едно място международни експерти в областта на историята и археологията, сред които бяха д-р Владимир Славчев, главен асистент в Регионалния исторически музей – Варна, д-р Маргарита Попова, уредник в Националния исторически музей, д-р Адриан Корнел Беласеску , старши изследовател към Института за археология- Букурещ и д-р Каталин Александру Лазар Радус, старши изследовател в Археологическия институт "Василе Парван" на Румънската академия в Букурещ.

Специален гост и част от участниците в кръглата маса бе и д-р Харалд Харман, вицепрезидент на Института за Археомитология, който по-рано същия ден представи своята книга "Загадката на Дунавската цивилизация" пред българската публика. И представянето на книгата и кръглата маса се проведоха със съдействието на ПроКредит Банк, чийто представител Румяна Тодорова, член на управителния съвет и изпълнителен директор, благодари на участниците и гостите, и добави че "Етичните ни принципи ръководят нашата работа, тъй като желаем да предлагаме на клиентите си финансови услуги по отговорен и устойчив начин. За да постигнем това, се нуждаем от служители, които критично да наблюдават и оценяват социалните явления въз основа на солидни познания за взаимовръзките в историческото минало. Това, разбира се, трябва да бъде в допълнение към задълбочени познания в областта на финансите и икономиката. Поради тази причина се интересуваме от историята на културата на региона ни – за да разберем нашето "настояще", трябва да познаваме своето минало... С днешните събития се надяваме да разпалим любопитството Ви към тази завладяваща и напредничава култура. Може би дори ще успеем да открием вдъхновение как да се справяме със задачите, пред които сме изправени в нашето ежедневие."

Участниците започнаха дискусията от темата за периода от историята, който покрива Дунавската цивилизация, неолитните му особености и характеристиките на ежедневния живот на населението по онова време. В следващата част учените обърнаха специално внимание на находките, които имаме в наследство от Дунавската цивилизация и анализираха по-детайлно културното ядро на Балканите по онова време. На кръглата маса бяха обсъдени и някои спорни въпроси като дали това неолитно население наистина е първото изобретило металообработването, може ли наистина да са имали писменост, какво е влиянието на културата на Дунавската цивилизация върху траките и елините, както и какви находки от неолита можем да очакваме в бъдеще на Балканите.

Модератор на събитието бе Жоро Ангелов, който завърши събитието с думите, че няма как такава тема да бъде побрана само в една дискусия, но от доказателствата, които имаме досега можем да кажем, че през неолита Балканите наистина са сърцето на праисторическа Европа. 

За автора

Д-р Харалд Харман е световноизвестен германски лингвист и културолог, който живее и работи във Финландия. Получава докторска степен по лингвистика в университета в Бон и хабилитацията в университета Трир. Д-р Харман е вицепрезидент на Института по археомитология (Себастопол, Калифорния, САЩ) и директор на неговия европейски клон, намиращ се във Финландия (Luumäki). Той е автор на повече от 50 книги и над 400 статии и есета на десетки езици. Владее седем езика и предпочитаните от него научни области са история на културата, археомитология, история на писмеността, еволюция на езика, лингвистика на езиковия контакт и история на религията.  

За ПроКредит Банк

ПроКредит Банк е единствената банка в България, която оперира със 100% немски капитал и е на българския пазар от 2001 г. Като част от ПроКредит Груп, чието седалище е във Франкфурт, Германия, ние от ПроКредит Банк България твърдо вярваме, че отговорното финансиране е жизненоважно за стабилния икономически растеж.  Ние сме много добре познати на пазара като най-надеждният партньор за малки и средни предприятия, които са важни за икономическото развитие, тъй като наемат на работа по-голямата част от населението в страната. Освен това банката активно обслужва физически клиенти, които имат възможност да спестяват и предпочитат да извършват банкирането си онлайн.

Предвид стратегическия фокус на ПроКредит Груп върху Югоизточна и Източна Европа, естествено е ПроКредит Банк да се интересува от историята на културата на нашия регион, тъй като разбирането на нашето минало е изключително важно за разбирането на нашето "днес". Ето защо ПроКредит Банк България реши да подкрепи българския превод на книгите на д-р Харман и да повиши осведомеността за съществуването и за високата култура на цивилизация, която процъфтява на Балканския полуостров преди повече от 7 000 години.
 


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации